reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Hej dziewczyny jestem tu nowa, mam już dwóch synów i marzy mi się córeczka moje dwie ciąże z synami w 100% zgadzają się z metodą Jonasa, mam też za sobą 1 poronienie i z metody Jonasa była to dziewczynka czy któraś z Was bierze pod uwagę tę metodę? Ja obecnie jestem 7dpo, było 0+12, zakwaszenie i oczywiście księżyc w znaku żeńskim zobaczymy czy coś z tego będzie jak nie to dopiero we wrześniu próbujemy ponownie....

reklama
Hej dziewczyny jestem tu nowa, mam już dwóch synów i marzy mi się córeczka moje dwie ciąże z synami w 100% zgadzają się z metodą Jonasa, mam też za sobą 1 poronienie i z metody Jonasa była to dziewczynka czy któraś z Was bierze pod uwagę tę metodę? Ja obecnie jestem 7dpo, było 0+12, zakwaszenie i oczywiście księżyc w znaku żeńskim zobaczymy czy coś z tego będzie jak nie to dopiero we wrześniu próbujemy ponownie....

Aż tak, to chyba nie sprawdzam, żeby nawet księżyce mi się zgadzały. A co to za metoda Jonasa? Bo pierwsze o niej słyszę.

Co do tej Wit. K, to gdzieś czytałam tu z wątków wlasnie taka rozpiskę, ze potas jak najbardziej wlasnie i kwas foliowy 800mg i wapń dla ciebie i partnera

Aż tak, to chyba nie sprawdzam, żeby nawet księżyce mi się zgadzały. A co to za metoda Jonasa? Bo pierwsze o niej słyszę.

Co do tej Wit. K, to gdzieś czytałam tu z wątków wlasnie taka rozpiskę, ze potas jak najbardziej wlasnie i kwas foliowy 800mg i wapń dla ciebie i partnera

Według metody Jonasa każda kobieta według swojej daty urodzenia ma w miesiącu dni na chłopca i na dziewczynkę. Księżyc co ok 2 i pół dnia przechodzi że znaku żeńskiego na męski....
Ja potrafię obliczać te dni jak sprawdziłam daty poczęcia moich chłopców to zgodność była 100%

W
Według metody Jonasa każda kobieta według swojej daty urodzenia ma w miesiącu dni na chłopca i na dziewczynkę. Księżyc co ok 2 i pół dnia przechodzi że znaku żeńskiego na męski....
Ja potrafię obliczać te dni jak sprawdziłam daty poczęcia moich chłopców to zgodność była 100%
Witaj u nas :) trzymam kciuki za Twoją córeczkę i jestem pełna podziwu metody...możesz powiedziec jak to sie liczy?

To o czym pisze Domi33 (witaj! :) ) to kalendarzyk polaryzacji, czyli naturalny wybór płci. Metoda Selnas ta nie należy do najtańszych - opracowanie kalendarzyka kosztuje około 400 dolarów. Jest za to dostępna on line.
W skrócie trzeba tak nadawać (nie chce mi się pisać macie info z neta: Jak wiadomo, plemniki zawierają albo chromosom Y i zwane są wówczas męskimi, albo X i nazywa się je żeńskimi. Wyniki badań dr Shouna wykazały, że

plemniki męskie mają ładunek elektryczny naładowany dodatnio,

plemniki żeńskie mają ładunek elektryczny naładowany ujemnie,

komórka jajowa charakteryzuje się zmiennym ładunkiem elektrycznym.

Z tą komórka jajową jest zatem tak, że raz jest ona naładowana ujemnie, a raz dodatnio.Nazywa się to cyklami polaryzacji. Ładunki zmieniają się cyklicznie w ciągu roku. Według badań, co około 70 dni, co oznacza, że przez około 70 dni w roku komórka jajowa ma ładunek ujemny i przyciąga do siebie plemniki męskie, czyli z chromosomem Y (dodatnie), a przez kolejne 70 dni – plemniki żeńskie z chromosomem X (ujemne).

Zwolennicy tej metody twierdzą, że ten cykl ujemny przyciągający plemniki męskie zaowocuje urodzeniem chłopca, a cykl dodatki, poczęciem dziewczynki.

Jeśli liczysz uważnie, zauważysz zapewne, że 70 + 70 = 140. A co z pozostałymi dniami? Twórca metody Selnas uważa, że przez resztę roku komórka jajowa jest neutralna, czyli przyciąga jednocześnie plemniki męskie i żeńskie. Tylko skąd wiedzieć z jakim cyklem mamy akurat do czynienia?

Kalendarz cyklów polaryzacji

Jeśli zdecydujesz się na skorzystanie z metody Selnas do zaplanowania dziecka konkretnej płci, potrzebujesz tak zwanego kalendarza cyklów polaryzacji. Nie ma jednego szablonu, a każdy taki kalendarz musi być przygotowany indywidualnie, w oparciu o dane przyszłej matki takie jak:

data urodzenia,

data pierwszej miesiączki,

data ostatniej miesiączki,

przebieg cyklów miesiączkowych,

grupa krwi.

Z pomocą przychodzą niektóre kliniki, choć metoda nie jest szczególnie popularna w naszym kraju i lepiej szukać wsparcia poza granicami, np. w Wielkiej Brytanii.

No i nie jest to sprawa prosta, bo za przygotowanie kalendarza trzeba zapłacić.

Chyba że mówisz o innej metodzie? : ) chętnie posłuchamy

Edit! Czyli dieta dieta i jeszcze raz jedzenie [emoji6]

W

Witaj u nas :) trzymam kciuki za Twoją córeczkę i jestem pełna podziwu metody...możesz powiedziec jak to sie liczy?

Wyliczenia nie są proste, bo są do tego potrzebne tablice efemeryczne.... ale z pomocą przychodzi Internet ;-)Link do: Fertility Calendar, Fertility Days Calculator, Eugen Jonas fertility method
I tak jak pisze Kitqa metoda Selnas opiera się właśnie na metodzie Jonasa.
Mam kontakt z dziewczyną, która bada tą metodę i wg niej często pary mają kilka/ kilkanaście lat np połączenia tylko np na chłopca albo tylko na dziewczynkę, to już jest wyższa astrologia bo niektórzy potrafią właśnie wyliczać te połączenia na daną płeć w oparciu o daty i godziny urodzin potencjalnych rodziców.

A umiesz obliczyć te dni? Dla mnie to zbyt skomplikowane... Choć u mnie i tak juz po ptakach ;)

reklama
Do góry