Witam,
Czy można do Was dołączyć? Od jakiś 2 tygodni czytam ten wątek ale jeszcze go nie skończyłam (jestem na styczniu 2015 r.). Mimo swoich notatek powoli mam już mętlik w głowie. Czy mogłabym prosić o informację o konkretnych suplementach jakie są brane przy planowaniu dziewczynki?
Wiem, że wapń w postaci cytrynianu wapnia, magnez, kwas foliowy, witaminę C - ale jakie konkretnie suplementy są najbardziej polecane? Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź
Zalecane suplementy przy planowaniu dziewczynki, które powinna łykać kobieta:
- wapń w postaci cytrynianu wapnia (nie węglanu wapnia gdyż ten podnosi pH) 1200 mg dziennie, wapń obniża pH
- magnez 300 mg dziennie (ten w postaci cytrynianu czy asparaginianu jest lepiej przyswajalny jak tlenek magnezu)
- witamina C 500-1000 mg dziennie, obniża pH
- tabletki żurawinowe, ekwiwalent 1500-10000 mg świeżych owoców dziennie, obniżają pH
- witamina B6 100 mg dziennie, podnosi progesteron, najlepiej przyjmować ją w preparacie typu B-Complex gdyż witaminy B powinny być ze sobą w równowadze, nadmiar jednych może powodować niedobór innych a np. niedobór witaminy B12 może być przyczyna poronienia
- wszelkie zakwaszające preparaty typu Sylk (lubrykant stosowany tuż przed staraniami), Replens, Rephres, globulki zakwaszające, kwaśne irygacje itp.
- kwas foliowy 800 mcg dziennie
Mężczyzna powinien łykać Ca, Mg (w takich samych dawkach jak powyżej), witaminę C, żurawinę.