reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy jest jakaś mama z Poznania?

Julia z tej całej definicji to ja skumałam ostatnie dwa zdania :-D. Tak czy siak ja wierze że to samo mu zniknie bo czasem sama choroba ustępuje. Mi też lekarze gadali że toczeń jest dziedziczny i jakoś nikt wcześniej w rodzinie nie miał nic z tego rodzaju chorób ani nie umarł młodo żeby podejrzewać że to miał ale wtedy tego nie diagnozowali. A moja Anielka też żadnych symptomów nie ma.

reklama
skrzat no z tego co mi wiadomo AZS nie znika tylko się zalecza tak jak w tej chwili ma Natuś zaleczone i IgE w normie ale na wypisach i w papierach jest że dziecko choruje na AZS i astme i jest przewlekle chore pomimo że skóra idealnie głaciutka:tak:

Co do diagnoz to faktycznie kiedyś niezwracali an to uwagi, ale nieprzypominam sobie żeby rodzice czy dziadkowie mieli taką skóre a na dzień dzisiejszy w rodzinie M też nikt takiej skóry nie ma.

Ale co lekarz to opinia

Co do tocznia to nic nie wiem na ten temat:no:

Ilonka prawde mowiac to niewiedzialm ze miesko przed kwasoznym ogorkiem trzeba wprowadzac ale wielkie dzieki za info:)

co do tabsow anty to ja wczoraj ostatnia tabletke Cerazette wzielam, po pierwsze to nie mam recepty a po drugie chce odstawic bo jakos sie dziwnie czuje po nich,przytylam i mam tak niskie libido ze szok:szok: maz mnie nie poznaje... ha ha ha

Julia ja tez zrzumialam z tej formulki ostatnie dwa zdania,wiecej nie kumam:-)
Rikapa smigaj do apteki po test... nie bedziesz sie tak stresowac.

Gabi dostala od lekarki syrop,spray do noska,wit. c i tantum werde. tylko jest maly problem: syropem pluje,wit tez, do tantum nie oworzy dziobka a na sprej reaguej rzucaniem sie i placzem tak glosnym ze chyba sasiedzi wezwa policje:-:)-:)-(

nie mam juz sil,niedawno przez ponad godz plakala mi bo spac nie mogla przez ten katar teraz zasnela wkoncu a ja zmordowana jestem...

Julia na temat tocznia to sporo jest w necie. Odmian tocznia jest ok 100 a ja mam tą najcięższą czyli układową. Też niby wynik błędu w genie który powoduje że układ immunologiczny produkuje dodatkowo przeciwciała przeciw własnemu organizmowi. Choroba głównie dotyka kobiety tak mniej więcej na 10 toczni 9 to kobiety. Wiesz ja nie życze tego twoim chłopakom ale może przeciwciała w kierunku tocznia skórnego niech zrobią.
Toczeń rumieniowaty układowy – Wikipedia, wolna encyklopedia

MamaGabi a ty dajesz ze strzykawki czy z łyżeczki lekarstwa? Nam ze strzykawki lepiej wciągała i robiłam jej taki dziubek ściskając za poliki to nie miała jak wypluć.

Ostatnia edycja:
Ja kiedyś też brałam Cerazette i też przytyłam a teraz biore Novynette i jest super bo nieprzytyłam a waga mi się trzyma pomiędzy 51 a 52 kg

skrzat na temat tocznia wiem tylko tyle że ponoć go wyeliminowali u Damianka

mamaGabi na katar polecam zwykła sól do noska i oklepywanie dziecka u Nas pomaga

Ostatnia edycja:
Skrzat9 ze strzykawki daje:) tez jej dziubek robie ale ona tak sie wykreca i pluje ze masakra:(
no ja narazie innych niz Cerazette brac nie moge bo karmie,przed ciaza bralam Cilest i bardzo mi odpowiadal,ani nie tylam ani nic mi innego nie bylo po nich... no nic teraz bedziemy musieli uwazac i juz...

MamaGabi ja swoją na siłe troche trzymałam żeby nie wypluła albo zaraz po podaniu dawałam butle z wodą żeby popiła szybko. Ale co dziecko to inna koncepcja. Oby Gabi szybko wyzdrowiała.

o toczniu to ja tylko w Housie słyszę co jakiś czas...
a czy choroby genetyczne można całkowicie wyleczyć czy tylko leczy się objawy?

MamaGabi a dajesz strzykawką? ja tak robiłam, strzyka się po bocznej ściance policzka żeby się maluch nie zakrztusił, ja zawsze nabierałam ciut więcej syropu bo jednak zawsze coś wypłynęło, a spray, no cóż, u nas był dawany na siłę, tak samo odciąganie, bo inaczej nie dałoby rady :/

chłopaki polecieli na dwór załatwiać różne sprawy a ja zrobiłam sobie wakacje w domu :D
powinnam coś posprzątać ale mi się nie chce :p
w ogóle nie wiem jak to jest ale zawsze coś czeka w domu do posprzątania :D

Julia cieszę się, że wróciłaś, oby podejrzenie o nowotwór się nie sprawdziło. Co do zespołu Hioba wiem coś o tym bo dziewczynka u mnie na osiedlu w bloku to ma , wykryto u niej kiedy miała 5 lat ,do tego wieku było wszystko w porządku, teraz średnio kilka razy w roku leży w szpitalu głównie to zapalenie płuc fragment jednego miała już usuwane, uczy się w domu ale jest fajną nastolatką.

ja kiedyś też przez 3 m-ce brałam tabsy ale czułam się fatalnie dlatego nie biorę już.

reklama
Tygryś no ja leje za każdym razem że mój toczeń sie mody zrobił bo serialach na niego chorują:-D.Choroby genetycznej nie da wie wyleczyć ale zatrzymać na jakiś czas postęp lub zatrzymać na stałe czyli zaleczyć. Ale żyje sie z nią do końca życia i trzeba czasem na badania chodzić sprawdzać czy aby nie zaczyna brykać.

Do góry