reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy jak mdleję od leżenia na plecach to dam radę urodzić dziecko?

Mythopoeia

Fanka BB :)
Dziewczyny od 20któregoś tygodnia ciąży nie mogę leżeć na plecach, bo po kilku minutach robi mi się słabo i mdleje. Im ciąża starsza tym cięższa i jest gorzej. Tak się zastanawiam, jak ja mam w takiej sytuacji przetrwać poród?? Lekarz kazał mi poinformować o tym na porodówce, ale zapomnialam zapytać co się robi w takiej sytuacji. Czy któraś miała podobnie? Jak się wtedy rodzi? (na stojąco? :D)

reklama
Rozwiązanie
Mi również robiło się słabo jak kładłam się na plecach w ciąży. Miałam duże dziecko i ogromny brzuch i mniej więcej od połowy ciąży nie byłam w stanie tak leżeć. Tak jak wspomniały dziewczyny, są inne pozycje do porodu, a leżąca jest chyba najgorsza, dlatego warto wybrać inna, przy której będzie pomagać grawitacja :)
Dziewczyny od 20któregoś tygodnia ciąży nie mogę leżeć na plecach, bo po kilku minutach robi mi się słabo i mdleje. Im ciąża starsza tym cięższa i jest gorzej. Tak się zastanawiam, jak ja mam w takiej sytuacji przetrwać poród?? Lekarz kazał mi poinformować o tym na porodówce, ale zapomnialam zapytać co się robi w takiej sytuacji. Czy któraś miała podobnie? Jak się wtedy rodzi? (na stojąco? :D)

A zapytałaś lekarza, co jest powodem tego że mdlejesz jak leżysz?

Jest wiele innych i bardziej korzystnych pozycji do porodu (Tak na prawdę na plecach jest najgorsza pozycją), jeśli musisz na leżąco, to korzystniejsza jest pozycja bokiem. A tak to na stojąco, na kucaka, na krześle itp itd.. Poszukaj sobie info o tym, na pewno cos sobie wybierzesz ;)

Jest wiele innych i bardziej korzystnych pozycji do porodu (Tak na prawdę na plecach jest najgorsza pozycją), jeśli musisz na leżąco, to korzystniejsza jest pozycja bokiem. A tak to na stojąco, na kucaka, na krześle itp itd.. Poszukaj sobie info o tym, na pewno cos sobie wybierzesz ;)
A na porodówkach pozwalają na takie nowości? Trochę się boję, że mnie położne śmiechem zabiją i będę musiała leżeć, zemdleje i coś się stanie dziecku :(

A na porodówkach pozwalają na takie nowości? Trochę się boję, że mnie położne śmiechem zabiją i będę musiała leżeć, zemdleje i coś się stanie dziecku :(
O to musisz wypytac w szpitalu ktory wybrałaś - czy jest możliwość. Ale wydaje mi sie, że nawet jeśli jest tylko na leżąco to nie powinno być problemu z leżeniem na boku do porodu? Musisz o to wypytac i mieć też gdzieś zapisane, że taka jest sytuacja.

reklama
Trochę mnie przeraża wasza wymiana zdań. To są jeszcze szpitale, które zmuszają do porodu na leżąco??

Przede mną pierwszy poród i nawet przez głowę mi nie przeszło, że miałabym rodzić na plecach [emoji2962]
Niewiem jak to jest w Polsce ale jak rodziłam to mi kazały leżeć na plecach i się nie ruszać a mieszkam w UK [emoji23][emoji85]

reklama
Trochę mnie przeraża wasza wymiana zdań. To są jeszcze szpitale, które zmuszają do porodu na leżąco??

Przede mną pierwszy poród i nawet przez głowę mi nie przeszło, że miałabym rodzić na plecach [emoji2962]
Ja rodzę pierwszy raz i w ogóle nie mam pojęcia o co chodzi z tym rodzeniem :D na wszystkich filmach, w tym na tym ze szkoły rodzenia, było na plecach, nawet nie wiedzialam, że jest inna opcja ..

Do góry