reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy i kiedy posłac do PRZEDSZKOLA - maluch w przedszkolu

witam
pozwolę się wtrącić do dyskusji ponieważ problem jest mi znany
prowadzimy zajęcia dla maluszków w wieku od 2 latek i rzeczywiście przy małej grupie (6osób) i mądrej pani dzieci potrafią się zaadoptować, oczywiście zdarzają się dzieci, którym trudno oderwać się od mamy i w zależności od rodzica - albo dziecko zostaje i się uczy nowej sytuacji albo mama zabiera je do domu...
a co do cen to też jesteśmy elastyczni, rodzic wybiera sobie ile czasu dziecko spędzi w tygodniu na zajęciach i w zależności od tego ustala się stawkę miesięczną

reklama
Ja sama mam też ten dylemat czy puszczać dziecko do przedszkola :( Tamarka skończy we wrześniu 2 latka i 5 miesięcy, jak narazie to jest zapisana do przedszkola, do małej grupy max. 15 dzieci i kilka w takim wieku 2,5 lat. Ale przyznam się szczerze że już mam wątpliwości czy nie jest za mała na przedszkole itp. Czy to rzeczywiście nie jest za wcześnie? Obecnie siedzi w domu z babcią lub dziadkiem ,dość rzadko ma kontakt z dziećmi nie liczą wypadów na place zabaw w weekendy :( Też macie takie wątpliwości?

jak mam ale i tak uważam ze kontakt z dziećmi będzie dla mojego malucha lepszy pod wieloma względami choć by rozwoju mowy, nauki samodzielności i przede wszystkim obcowania z rówieśnikami niż siedzienie z mama w domu i nuuuuua a ja malego bede oddawac max na 4 godz jakos bedzie :-) na początek bede zostawać i obserwowac az przywyknie :)

Ja narazie mam też taki plan aby mała siedziała w przedszkolu max 4 godz. Oczywiście na początku będzie to chyba 0,5 godziny :) Właśnie ze względu na to że w przedszkolu dziecko zupełnie inaczej się rozwija chcę ją tam dać, ale przerażają mnie też te historie o chorobach :( No ale będę dzielna! Chyba:)

no właśnie chyba każdy rodzic musi sie przygotować ze dzieci w przedszkolu chorują, choć u nas jest troche inaczej dzieci sa tak zahartowane ze jak ja widze te maluszki co jeszcze nie chodza bez czapek w wietrzny dzien to mnie trzesie a tu zdrowe jak ryby wszystkie maluchy, w przedszkolu na dworzu sa codziennie czy leje czy wieje spedzaja tak kilka godzin wracaja umorusane po pachy :) ale mysle ze to dobrze :)

Pewnie,że dobrze:) Jestem wielką zwolenniczką posyłania dzieci w jak najmłodszym wieku do przedszkola. O wiele szybciej sie rozwijają i nie maja problemów w szkole. To bardzo ważne. Nie można przez całe życie chronić dziecka przed światem

tak tylko mnie nęka bardzo myśl ze mój mały nie mówi dobrze po polsku a wlasciwie to mówi mało a jak pójdzie to dońskiego przedszkola to wogole mi sie nie posunie z polska mowa noo ale coż nie mogę do trzymać w domu jak każde dziecko potrzebuje kontaktu z rowiesnikami zobaczymy jak bedzie :)

Powiem wam że i j asie przychylam do opinii że powinno sie posyłać dziecko do przedszkola jak najwczesniej - własnie nawet takie malutkie 2 - 2,5 letnie. przedszkole dużo daje - widze to po swoim synku. Najgorsze jest jednak to że jest taka "blokada" ze strony "systemu" :( i doksonale rozumiem frustracje niektórych rodziców którzy chcieliby posłac dziecko do przedszkola a nie moga bo np nie stać ich na prywatne a do panstwowego nie maja szans . Smutna ta nasza rzeczywistość.

reklama
Moja córa ma wprawdzie skończone 3 lata, ale właśnie zalicza swoje pierwsze dni w przedszkolu :tak: Ale i tak uważam, że 3 lata to odpowiedni wiek :tak: U mnie w okolicy problemów z przyjęciem do przedszkola nie ma, żadnych :-)

Do góry