reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy i kiedy posłac do PRZEDSZKOLA - maluch w przedszkolu

Witam moj syn skonczyl 2,5 25wrzesnia a od 1 pazdziernika poszedl do przedszkola. Pierwszy dzien bylo spoko przez trzy kolejne plakal a potem to juz sam wstawal rano i chcial wychodzic je lepeij niz w domu jest grzeczny i bardzo ale to bardzo sie zmienil i to na lepsze. Wogole nie choruje i nie wyobrazam sobie zebym mogl go teraz z tamtad zabrac bo to bylby dopiero placz. Ma w przedszkolu angielski 3 razy w tygodniu i francuski raz w tygodniu zaczal o wiele wiecej mowic niz wczesniej a ostatnio nawet nauczyl sie przedstawiac.

reklama
Więc w moim przypadku zdecydowanie będzie to przedszkole dwujęzyczne. Będzie to też z korzyścią dla mojej młodszej córki, która już za niedługo będzie chciała pogadać :-)Mała będzie pewnie podłapywać słówka od Karolka. Tylko teraz które przedszkole? Słyszałam o kilku, ale muszę jeszcze podpytać.

Popieram mamy ktore chca zapisac dzieci do przedszkoli z jezykiem obcym:tak:
Ja mieszkam w DE ale w domu mowimy tylko po polsku w lipcu nasza corka bedzie miala 3 latka i postanowilam oddac ja do przedszkola. Glowny cel nauka jezyka
Nawet nie macie pojecia jak dziecko szybko lapie jezyk.Mimo iz mowimy tylko po polksu nasz corka zna kilka slow po niemiecku nie wspomne o liczeniu do 10:szok:
Popieram Was !
Czym skorupka nasiaknie za mlodu.....:tak:

tez myslałam o przedszkolu... dla Miłosza Mlody jedynego towarzysza zabaw ma brata.. tylko jedynym problem u synka jego mowa... mowi nie zrozumiale... a i zna pare slowek ktore zna caly swiat..
powiedzcie dziewczyny czy cos takiego nie przeszkadza... czy przedszkole go dalej rozwinie... czy lepiej dac spokoj i puscic jak bedzie umial mowic.. ???

tez myslałam o przedszkolu... dla Miłosza Mlody jedynego towarzysza zabaw ma brata.. tylko jedynym problem u synka jego mowa... mowi nie zrozumiale... a i zna pare slowek ktore zna caly swiat..
powiedzcie dziewczyny czy cos takiego nie przeszkadza... czy przedszkole go dalej rozwinie... czy lepiej dac spokoj i puscic jak bedzie umial mowic.. ???

wiesz istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że w przedszkolu mu się mowa rozwinie - przecież będzie musiał się jakoś dogadać z rówieśnikami;-) Z drugiej strony może się złościć, jeżeli ktoś nie będzie rozumiał o co mu chodzi... Musisz wziąć pod uwagę wszystkie za i przeciw a potem podjąć decyzję. Ale podam Ci przykład mojej bliskiej koleżanki - puściła dziecko do przedszkola w wieku 2 lata i 3 miesiące (nie miała wyjścia), gdy Kacper prawie w ogóle nie mówił. O dziwo w przedszkolu dogadywał się z dziećmi i z dnia na dzień zaczął coraz więcej mówić. A teraz po pół roku to już nie ma żadnych problemów z wysławianiem się:-)

no własnie duzo takich historii słyszałam:) Odziwo Miłosz z innym rowiesnikami nie ma problemu sie do gadywac choc lepiej od niego mowią...
wiec jak tylko bedzie mozliwosc to go zapisze..

A jak Wam sie wydaje , kiedy dziecko tak naprawde zaczyna kojarzyc ze uczy sie po prostu innego jezyka niz swój ?

witam jestem mama zagraniczna, moje dzieci rozwijaja sie w srdowisku 3 jezycznym i zapewniam ze dla nich to nie jest nic trudnego:-)
kiedy zaczynaja kojarzyc,... moja corcia wlasnie teraz...ma 2.5 roczku zaczyna nazywac ze cos bylo powiedziane po polsku, lub szwedzku czy angielsku. w domciu mowimy glownie po polsku i angielsku a w przedszkolu i na zewnatrz mala slyszy szwedzki. zaczela troszke pozniej mowic niz rowiesnicy (kilka miesiecy).
doktorzy zapewniali mnie ze to dobre. bo dziecko do 4-5 r. z. ma dodatkowa zdolnosc rozwijania znajomosci jezykow. to zanika w wieku szkolnym jak na zlosc. dlatego znacznie trudnije jest nam doroslym uczyc sie jezykow niz naszym maluszkom :tak: tak wiec serdecznie namawiam wszystkie mamy amy uczyly swoje dzieci roznych jezykow. w moim domu mamy ksiazeczki w wielu jezykach, bajeczki na dvd itp. dla dziecka to jest zabawa.
mieszkalam jakis czas w malezji, tamtejsze spolecznstwo mowi 3 jezykami od malego, mandarynski-angielski-bahasa malaja, wielu znajomych pytalo mnie jakimi jezykami mowimy w Polce i byli wielce zdziwieni ze tylko 1 :-D jak to mowili, to chociaz nie mowicie po angielsku urzedowo:sorry2: dla nich to bylo tak niesamowicie naturalne, matki poprostu mieszaly jezyki...i ja zrobilam to samo...efekty sa fantastyczne....idac za rada lekarza trzeba najmniej przejmowac sie jezykiem kraju w ktorym sie zyje, czyli w naszym przypadku szwedzki. gdybym mowila po szwedzku do dzieci to tak przygniotloby to nauke pozostalych dwoch ze raczej nic z tego by nie wyszlo. tak wiec szwedzki jest w cieniu.
jesli mieszkacie w Polsce to nie bedzie wam latwo tak naprawde naczyc wasze dzieci... musialybyscie nie mowic po polsku a to domyslam sie ze troche za duzo i nienaturalne dla was. mi jest latwo, polski to moj jezyk a o szwedzki nie dbam.
traktujmy cala sprawe jako zabawe, dzieci to beda uwielbialy:tak::-)

pozdrawiam
pa

Domaska nie przejmoj sie, dzieci swietnie sie porozumiewaja jezykiem ciala...no i sa przeciez panie ktorych zadaniem jest wspierac dziecko i pomoc mu sie rozwijac. oboje swoich dzieciaczkow dalam do przedszkola w wieku poltora roczku. u nas nie ma zlobkow tylko najmlodsze przedszkolne grupy sa od 1.5 do 3 lat. i tak moja cora sa wlasnie z synkiem w tej samej grupie. nelka juz potrafi mowic a maly prawie w ogole i to w niczym nie przeszkadza:blink: i mimo ze jim jest dopieriero od stycznie w przedszkolu na 3 dni w tygodniu na minimalna ilosc godzin tylko do poludnia, to juz sie sporo nauczyl jak na ten wiek...pojedyncze okreslenia typu auto, jesc, siusiu itp, takie zyciowe, albo aua ze cos go boli, bach...no wiesz...i niesamowite jak sie juz jesc nauczyl sam...laduje lezeczka o wiele sprawniej niz 3tygodnie temu, i to odkladanie zabaweczek na miejsce najbardziej uwielbiam :-D niech zyje pozadek przedszkolny! :cool2:
no i przede wszystkim- czas wolny dla mamusi!!!!!!!:-)

ja zauwazywałam ze moi chłopcy są bardzo spokojni jak są osobno... normalnie nie te dzieci!!! musze sie pojsc zapytac do naszego gminnego przedszkola czy nie bedą miec miejsca dla mlodego... bo tak to bym musiala wozic do Łeczycy 9km w jedną strone...

jak narazie to widze duzo plusow tego przedszkola.. :) mowa dzieciom sie rozwija w zastraszającym tempie.
o i ten pożądek :D:tak::tak:

reklama
Czesc dziewczyny widze ze dobrze trafilam :) mam pytanko jak najbardziej w temacie i w sumie przegladalam wczesniejsze posty ale i tak musze sie Was zapytac jak to jest z tymi przedszkolami moja Roksanka skonczyla 2 latka jezeli by poszla w tym roku do przedszkola miala by 2,5 jak myslicie a widze ze kilka z Was mialo taki problem duza jest szansa ze przyjmia dziecko czy musi wykazywac sie jakimis zdolnosciami.

bede wdzieczna za odpowiedz.

Do góry