reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czterolatek i jego bunty

To ja zadam niewygodne pytanie….czy wasze trzylatki nadal sypiają w dzień? I jeśli tak to czy chętnie idą spać czy to kolejny Pearl Harlbor?

reklama
Skończyłam swoje klasc spać w dzień jakos w okolicach drugiego roku życia.
Spanie w dzień nie było warte wszystkich tych awantur…
Bulek czasem spiny dzień. Ale bardziej na zasadzie jak padnie to śpi. Gaba odkąd skończyła dwa lata mie śpi. Ale za to o 20 już są w łóżkach.

Ja próbowałam dwulatka nie kłaść w dzień, jak zaczął robić awantury na spanie. Ale jak po tygodniu bez drzemki codziennie około 16 zasypiał w każdych warunkach, to przeforsowałam tę drzemkę. Kryzys trwał z 2-3 tygodnie. Teraz chodzi spać chętnie. Czasami muszę go uspać, czasami zostawiam w pokoju i sam zasypia. Zależy od nastroju.

U mnie czterolatek nadal potrafi isc spac w dzien. Czasem razem z siostra. W aucia zasypia prawie zawsze. Jest wtedy mniej nerwowy pod koniec dnia. Jesli usnie to wieczorne zasypianie przesuwa sie z reguly do 21 lub 21.30. Samjuz wtedy mowi: "mama, chodz spac". Nadal go usypiam wieczorami. Opowiadamy sobie historie, analizujemy dzien...Lubie te nasze rytualy. Moze ktos mi zarzucic, ze taki duzy i sam nie usypia, ale mi to nie przeszkadza.Korzystam z tych czulosci poki moge, bo zaraz mi wyrosnie i o przytulaniu mowy nie bedzie.

reklama
U mnie czterolatek nadal potrafi isc spac w dzien. Czasem razem z siostra. W aucia zasypia prawie zawsze. Jest wtedy mniej nerwowy pod koniec dnia. Jesli usnie to wieczorne zasypianie przesuwa sie z reguly do 21 lub 21.30. Samjuz wtedy mowi: "mama, chodz spac". Nadal go usypiam wieczorami. Opowiadamy sobie historie, analizujemy dzien...Lubie te nasze rytualy. Moze ktos mi zarzucic, ze taki duzy i sam nie usypia, ale mi to nie przeszkadza.Korzystam z tych czulosci poki moge, bo zaraz mi wyrosnie i o przytulaniu mowy nie bedzie.

Ja moje tez usypiam wieczorami. Nie mam żadnych wyrzutów sumienia, bo kiedyś się to skonczy. Bułek uwielbia nasza rutynę a Gaba ostatnio namiętnie chce żeby jej czytać książki. Mogę z tym żyć. Póki chcą to będę usypiać.
Gaba wczoraj wlazła mi do łóżka, bo miała zły sen i chciała spać ze mną. Przecież jej nie wygodnie.

Do góry