reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCÓWKOLAND ;D - Wątek Główny

hehe mialam tez wkleic ten link ale kachasek mnie przegonila...

Gosia jak ci idzie opieka nad dzidzia? Wiem, ze jestes chora... Szukam towarzyszki niedoli - ja mam grype jak fix - jeszcze M ma nadgodziny wraca do domu okolo 8 a ja wymiekam. Z tego wszystkiego jetsem tak przemeczona, ze nie chce mi sie nawet spac...nie mowiac o tym ze juz nie mam pomyslow na specyfiki na wirus - bo karmie piersia... no i wiecie. Kurcze nie zycze wam dziewczynki choroby w trakcie "hodowli" naszych malenstw...Mordenga:wściekła/y:

reklama
Kachasku
no to gratki - podwójne! :-D

Zosia jak już wcześniej mędziłam uwielbia spać na brzuszku. Ale ona potrafi leżąc na brzuszku trzymać głowę pionowo przez kilka minut. Dzagud podobno dzieci jak tak sobie nie radzą z przekładaniem główki na brzuszku i szorują buzią to właśnie nie cierpią leżenia na brzuchu. Może to jej przejdzie?

Dziewczynki - współczuję choroby i życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia. Anni - nam położna mówiła że jest tylko kilka lekarstw których nie wolno podac podczas karmienia piersią i na pewno ich nie bierzemy, bo to lekarstwa na raka i przy HIV

Dziewczynki - współczuję choroby i życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia. Anni - nam położna mówiła że jest tylko kilka lekarstw których nie wolno podac podczas karmienia piersią i na pewno ich nie bierzemy, bo to lekarstwa na raka i przy HIV

Dziekuje za zyczenia.

Co o lekarstw to Efilo jestes pewna?? Ja slyszalam ze Apap i paraceamol tylko- no i hemeopatyczne... hmm:unsure:

Niestety po czosnku Malusia miala ciezki ranek z brzuszkiem...ajj ...

Anni

Leki przeciwwskazane w okresie laktacji
Niżej wymienione leki nie powinny być stosowane w czasie laktacji. Jeśli są one niezbędne ze względu na stan zdrowia matki, należy zaprzestać karmienia piersią na czas określony lub na stałe.

Amantadyna*
Amiodaron (Cordaron)
Bromki
Chloramfenikol
Doksepin
Jod
Kokaina

Z ostrożnością i rozwagą należy zlecać jakiekolwiek leki, substancje czy zioła matce karmiącej. Każda z nich może wywołać niepożądaną reakcję organizmu karmionego dziecka. Jednak nie należy zaniedbać leczenia matki tylko z tego powodu, że karmi dziecko piersią. Jak również błędem byłoby odstawianie dziecka od piersi na czas brania leków. Bowiem większość leków jest bezpieczna w stosowaniu podczas laktacji. Tylko niewielu preparatów należy unikać. Hale zwraca uwagę, że: zwykle pediatrzy czerpią informacje z ulotek dołączonych do leków, zamiast poszukać dokładniejszych informacji i umożliwić matkom karmienie piersią i stosowanie leków bez szkody dla dziecka. (Hale TW, 2005)

Najpierw zastanów się, czy podanie leków jest niezbędne. Być może lek, który chcesz zastosować nie ma większego znaczenia dla terapii, ma tylko rolę wspomagającą.
Jeśli jednak podanie leku jest nieuniknione zastosuj poniższe zasady:

1. Wybieraj leki mało toksyczne, krótkodziałające, dobrze znane, o słabej wchłanialności (najlepiej o działaniu miejscowym lub wziewne), o dużych cząsteczkach, nie przenikające przez barierę krew – mózg, osiągające niskie stężenie w pokarmie (M/P ratio < 1).

2. Wybieraj taki sposób podawania leku, który utrudnia dotarcie leku do pokarmu: wziewny, miejscowy, doustny. Pamiętaj, że leki podawane dożylnie osiągają szybciej wyższe stężenie we krwi i w pokarmie niż podane inną drogą.

3. Większej uwagi wymaga podawanie leku młodszemu, choremu lub niedojrzałemu dziecku. Leki są lepiej metabolizowane w organizmie dziecka donoszonego niż urodzonego przedwcześnie.

4. Skoreluj czas podawania leku z karmieniami. Podawaj lek tuż po karmieniu, najlepiej przed najdłuższą przerwą (nocną, południową). Zwróć uwagę na okres półtrwania leku. Generalnie po 30-90 minutach po podaniu leku matce większość leków osiąga najwyższe stężenie podaniu matce. Wydzielanie z mlekiem trwa około 60 min. Nigdy nie karm w momencie, gdy spodziewasz się maksymalnego stężenia leku w pokarmie.

5. Niektóre leki są na tyle szkodliwe dla dziecka, że konieczne jest czasowe przerwanie karmienia piersią. Należy wtedy utrzymać laktację przez częste odciąganie pokarmu.

Anni, Gosia zdrówka życzymy! Współczuję choroby w takie gorące dni, ja przeszłam jakąś dwudniową wirusówkę jakiś czas temu i wiem że jest niefajnie.

Efilo
mój Misiek też lubi leżeć na brzuszku, ale śpi w tej pozycji tylko u tatusia, bo w łóżeczku mamy materac pod kątem i ześlizguje się na boki. Kiedy ma dość leżenia na brzuszku wtedy kombinuje z rączką i nóżką, aż przewraca się na bok.

Anni i Gosia ja również zyczę zdrówka:-). Ja obawiam sie o zdrowie mojej Laury, parę dni temu moja mama a wczoraj mąż przeszli grype żołądkową, niby tylko 1 dzien ale to jednak jest wirus. Mam nadzieję że ją ominie.
Co do spania na brzuszku moja niunia uwielbia tak spać, ale kłade ją tak tylko w dzień gdy moge skontrolowac jej ułożenie.

Dzieki dziewczyny jakos sie trzymam gardło mniej boli a i chrypa przechodzi ,ja psikałam sobie Bioparoxsem i brałam ibuprom bo appap nie działał ,moja mala całydzien wariowała i w domu i na spacerze było jej za goraco padł po kapieli i spi zobaczymy jak długo
Ani zycze zdrówka mnie szczególnie ciezko bo maz za granica i jak jestem chora to jeszcze bardziej tesknie:-(

reklama
dziewczyny wracajcie szybciutko do zdrowia:tak:
Michaś miał dzisiaj znów dzień na "nie" ale jakoś przetrwaliśmy
pozostałe linki do chust (po angielsku) pierwszy, drugi to tyle co mam w ulubionych, ale pewnie jest ich więcej

Do góry