reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
dla pierwiosnki czy jakos tak to sie mowi to nie jest zbyt dobrze ale na szczescie moj maly dostal 10 pkt wazyl 2600 i mial 51 cm.
dla wielorodki najwazniejszy jest czas do 36 tc.

reklama
Ja też bym chciała urodzić wcześniej tak do 2 tyg. ale nie wiem czemu przeczucie mi mówi, że jednak urodzę albo o czasie albo po terminie:-(

Lorcia czyba o pierwiastkę chodziło:-D;-);-);-);-)

Joaś kuruj się i odpoczywaj. Szybkiego powrotu do zdrówka życzę:tak::tak::tak:

Mi doktorek powiedział , że poród może się rozpocząć 3 tyg. przed i 3 tyg. po terminie. Choć zawsze myślałam że jest po 2 tyg. w jedną i w drugą stronę.

Agusia widzę, że u Ciebie z przeczuciem tak samo jak u mnie- też mi się wydaję że dzidziuś nie będzie pchał się na świat :-) i też zawsze myślałam że te terminy co +/_ 2 tyg :tak:

agusia no wlasnie pierwiastka:-D:-D:-D:rofl2:

ja tez slyszalam ze dwa tygodnie w ta albo w tamta:sorry2: tak sobie mysle ze trzy tygodnie po terminie to chyba wykonczylabym sie psychicznie:baffled:

Teściowa oglądała moje wyniki i powiedziała, że morfologie to mam nie za dobrą- porównałam wyniki z poprzednich badań i rzeczywiście mam teraz gorsze :-( ale masz rację, nie ma co się martwić na zapas! Dobrze, że już jutro idę na wizytę ;-)

# Hiperglikemia Może być zdiagnozowana jedynie w stosunku do czasu mijającego od spożytego posiłku i wykluczeniu błędnego wpływu różnego rodzaju substancji (szczególnie kofeiny, sterydów, estrogenów, indometacyny, doustnej antykoncepcji, litu, fenytoiny, furosemidu, tiazydów, tryoksyny).Niegdyś diagnozowano cukrzycę na podstawie pomiarów glukozy na czczo. Wartości większe od 140 mg/dl (7.8 mmol/l) i w 2 godziny po obciążeniu glukozą większe od 200 mg/dl (11.1 mmol/l) świadczyły o cukrzycy.W 1997 roku kryteria diagnostyczne zostały zweryfikowane i obecnie uważa się że: # Objawy cukrzycy i zawartość glukozy w przypadkowej próbce krwi większy od 200 mg/dl (11.1 mmol/L) # Oznaczenie na czczo poziomu glukozy i wyniki większe od 126 mg /dL (7.0 mmol/L) # Poziom glukozy równy lub większy od 200 mg/dL w 2 godziny po doustnym obciążeniu 75 gramami glukozy. Spełnienie co najmniej jednego z powyższych kryteriów przynajmniej raz świadczy o hiperglikemii. Kryteria te stosuje się do każdej grupy wiekowej. Oznacza to iż klasyczny test tolerancji glukozy jest metodą przestarzałą i nie jest niezbędny do zdiagnozowania stanów nietolerancji glukozy lub cukrzycy. Diagnostyka cukrzycy ciężarnych odbywa się w nieco inny sposób.Test przesiewowy przeprowadza się miedzy 24 a 28 miesiącem ciąży. Pomiary stężenia glukozy przeprowadza się w godzinę po podaniu 50 gramów glukozy. Jeżeli poziom glukozy wynosi więcej niż 140 mg/dL wówczas należy wykonać ponowne oznaczenie po podaniu doustnym 100 gramów glukozy. Kryteria diagnostyczne: U dorosłych hipoglikemia może być zaobserwowana w: # niektórych nowotworach (nowotwory wywodzące się z wysp trzustkowych, rak i gruczolak żołądka, fibrosarkoma, guz wątroby) # chorobach wątroby # zatruciach (arszenik, czterochlorek węgla, fosfor, alkohol, salicylany, fenformina, leki antyhistaminowe) # niedoczynności kory nadnerczy # niedoczynności tarczycy ( także zespoły poresekcyjne) # błędnym pobraniu próbek do badania i za długim transporcie do laboratorium W przeszłości doustny test tolerancji glukozy po 5 godzinach od obciążenia był używany do diagnostyki reaktywnej hipoglikemii. Obecnie diagnostyka opiera się na stwierdzeniu stężenia glukozy mniejszego niż 50 mg/dL podczas epizodu hipoglikemii z towarzyszącymi objawami klinicznymi.

Mi po 10 dniach kazali przyjechać na wywołanie, ogólnie wcześniej co 2 dni ktg i na podstawie badań decydują o terminie

reklama
Do góry