reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
reklama
Ale jedyne co mnie cieszy, to fakt, że będę miała próbę z 50 g glukozy (czyli będę czekała tylko godzinę);-) no i mam nadzieję, że 50 g glukozy mniej mdli niż 75 g :-D
A tak w ogóle to mnie ciekawi, czemy dała mi na 50g, jak zazwyczj daje 75g :confused: może dlatego, że do tej pory miałam wzorcowe :sorry2:

Ja miałam poziom glukozy tylko raz 50 g, i pewnie masz rację że dała ci mniejszą ze względu na dobre wcześniejsze wyniki.
Ogólnie co wizyta miałam morfologię i mocz, raz - toksoplazmoza, glukoza , za miesiąc tylko mocz a dopiero za 2 miesiące dużo badań już do szpitala :-)

Poniżej zamieszczamy wskazówki jak liczyć ruchy płodu, i kiedy skontaktować się z lekarzem.
  • Najlepiej, policz ruchy płodu przynajmniej raz dziennie
  • W miarę możliwości o tej samej porze, każdego dnia
  • Licz tylko wyraźne ruchy (kopnięcia i obroty)
  • Nie zliczaj ruchów lekkich
  • Aby perystaltyka jelit nie fałszowała ilości ruchów płodu liczenie rozpocznij około 2 godzin po posiłku.
  • Licząc ruchy leż na lewym boku (lepsze dla układu krążenia)
  • Zapisz godzinę rozpoczęcia.
  • Powinnaś odczuwać około 10 ruchów w ciągu 50-60minut
Pamiętaj dziecko też śpi. Fazy bezruchu płodu (fazy snu) trwające 15-40 min występują na przemian z fazami czuwania.
CO WZBUDZA NIEPOKÓJ?
  • Kiedy ruchy stają się nienaturalnie częste i gwałtowne - zgłoś się do lekarza prowadzącego
  • Kiedy nie czujesz 10 ruchów podczas godziny - zgłoś się do lekarza prowadzącego (Pamiętaj jednakdziecko też śpi, i czasami pomiar może przypadać na fazę snu(bezruchu)dziecka)
  • Kiedy nie czujesz ruchów od 12 godzin zgłoś się natychmiast do lekarza prowadzącego, jeżeli lekarz prowadzący ciążę jest niedostępny zadzwoń natychmiast do Szpitala.

Ja niestety miałam w piątek badanko i wynik był zbyt wysoki (50 glukozy) niestety w poniedziałek powtórka (75 glukozy) po godzinie i dwóch, ale się wymęczę:baffled::baffled::baffled:

Magdziarka dzięki za wskazówki, ja dosyć często czuję mojego maluszka szczególnie rano i wieczorem (chyba z głodu:-D), popołudniu tez kopie ale mniej gwałtownie. Nie potrafię jednak wyliczyć dziesięciu ruchów, czasem jest 7 takich mocniejszych lub 8, czasem 5 a może źle liczę? Sama nie wiem, wiem tylko, że jest ruchliwy:tak:

Kochane już pisałam chyba o tym ale wspomnę jeszcze raz. Jak będziecie szły na glukozę weźcie ze sobą cytrynę i wciśnijcie do glukozy z wodą. Zmienia smak i jest naprawdę o niebo lepsze. A nie ma to wpływu n wyniki:tak::tak::tak:

reklama
Do góry