reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
A opowiem wam taką historię bo mnie wzruszyła. Mój kolega jeszcze z czasów studenckich miał( nadal ma) dziewczynę. W wakacje dowiedziałam się że ona jest w ciąży z terminem na wrzesień..dwa czy trzy dni temu urodziła.Ale co się dowiedziałam( gadałam przez neta z tym kumplem bo mu gratulowałam) że on w wakacje uległ wypadkowi ze złamaniem kręgosłupa szyjnego z niedowładem czterokończynowym i rokowaniem że nie będzie chodził. I on mi pisze że mysl o tym, że urodzi mu się córcia tak go umocniła że cwiczy jak szalony. Juz rusza rękoma..nawet ją na porodówkę zawieźli do tego szpitala w którym on leży. A jemu nie powiedzieli, że ona już rodzi bo on może tylko byc godzinę na wózku i dopiero go przywieźli jak już byla akcja właściwa. I widziałam zdjęcie jak on siedzi na wózku i trzyma małą i mi napisał że będzie ją uczył chodzić. Boże dziewczyny jak ja sie spłakałam......że czasem narzekam i wybrzydzam i marudzę a niektórzy mają tak ciężko.

reklama
a jak to jest... jesli bede na wychowawczym i zechce 2 dzidziusia to przysługuje mi maciezynski? tak sie bije z myslami, czy starac sie o 2 dziecko gdzies za 2 lata czy poczekac i bedzie troszke roznicy wieku...

Co do ciąży w trakcie wychowawczego – jeżeli nie wrócisz do pracy chociaż na jeden dzień – to nawet jeżeli lekarz wysłałby Cię na zwolnienie, to nie przysługuje Ci zasiłek chorobowy (ani oczywiście wynagrodzenie za czas choroby). Przysługuje Ci natomiast zasiłek macierzyński (ale nie urlop macierzyński, cały czas to będzie wychowawczy!), z tym że przez okres krótszy o dwa tygodnie od standardowego – tzn. 18 tygodni, a nie 20. Wynika to z ustawy o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa (art. 29 ust.3), podobnie jak to o zasiłku chorobowym (art. 12 ust.2).
Mam nadzieję, że trochę pomogłam :-)

Faktycznie Magda niezwykła historia. Ja tez często kiedy się zastanawiam jak mi ciężko to myślami jestem przy tych którzy mają jeszcze gorzej i taka myśl zawsze powraca, żeby się cieszyć z tego co się ma .

Od nowego roku planują przedłużyć urlopy więc kolejne dzidzie może posiedzą z mamuśkami trochę dłużej.

O rany magdziarko poryczałam się aż... wiara i siła woli potrafi zdziałać cuda!!!
pozdrów tego kolegę, trzymam za niego kciuki!!!

Magdziarko piekna ta historia,trzymam za niego kciuki:tak:
My dzisiaj byslismy u podciecia jezyczka i laryngolog powiedział,ze bez tego zabiegu Filip nie powiedziałby r, itd.. Troche krwi poleciało ale już wszystko Ok.:tak:

Julia mojego Wojtka tez czeka podciecie jezyczka oN to ma tak krotkie to wedzidelko ze az ma przedialek na jezyczku. Pediatra jednak nam powiedzil zeby to zrobic po 3 wzw.

Co do ciąży w trakcie wychowawczego – jeżeli nie wrócisz do pracy chociaż na jeden dzień – to nawet jeżeli lekarz wysłałby Cię na zwolnienie, to nie przysługuje Ci zasiłek chorobowy (ani oczywiście wynagrodzenie za czas choroby). Przysługuje Ci natomiast zasiłek macierzyński (ale nie urlop macierzyński, cały czas to będzie wychowawczy!), z tym że przez okres krótszy o dwa tygodnie od standardowego – tzn. 18 tygodni, a nie 20. Wynika to z ustawy o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa (art. 29 ust.3), podobnie jak to o zasiłku chorobowym (art. 12 ust.2).
Mam nadzieję, że trochę pomogłam :-)
dzieki!
no tak... a co w przypadku jesli wroce do pracy na kilka dni?:-)

dzieki!
no tak... a co w przypadku jesli wroce do pracy na kilka dni?:-)

Możesz wrócić nawet na jeden dzień, a od drugiego już iść na zwolnienie - i oczywiście być na tym zwolnieniu do końca ciąży, a potem mieć macierzyński... Chodzi po prostu o to, żebyś nie była już na urlopie wychowawczym, gdy lekarz wypisuje Ci zwolnienie, bo tak jak pisałam - w czasie wychowawczego nie przysługuje zasiłek chorobowy.

Ostatnia edycja:
reklama
Możesz wrócić nawet na jeden dzień, a od drugiego już iść na zwolnienie - i oczywiście być na tym zwolnieniu do końca ciąży, a potem mieć macierzyński... Chodzi po prostu o to, żebyś nie była już na urlopie wychowawczym, gdy lekarz wypisuje Ci zwolnienie, bo tak jak pisałam - w czasie wychowawczego nie przysługuje zasiłek chorobowy.

ooo:-) To super... dziekuje za informacje:tak::tak::tak:

Do góry