reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
Powiedzcie mi jak to jest z tą mineralną wodą bo podobno litr takiej wysokomzmineralizowanej równa się litrowi mleka a nam w szpitalu z kolei mówiła pediatra żeby takiej wysoko.. nie pić ?

reklama
Witam Was Kochane,juz jestesmy w domku jak tylko ogarne swoje zycie na nowo to znowu w pelnym wymiarze wroce na forum w domku jestesmy dopiero od wczoraj ale to juz wszystko napisze na zamknietym i zdjecia tez wkleje pozdrawiam goraco zycze milego dnia:tak:;-):-)

witam mamusie:-)
Moja mała wczoraj dała mi niezły wycisk, spała tylko godzinke na spacerku z tatusiem:eek: poznie cały dzien cyc... nie umiałam jej odłozyc do łozeczka:zawstydzona/y: wieczorem napiłam sie meliski, jak mała w koncu zasneła ok 21:tak: no i mamusia sie uspokoiła, Paulinka spała do 1;30 - 5 minut cyc (porzadnie ssasała:-p) i zasneła odrazu... nastepny cyc o 5 i po 10 minutach znów spała:tak: w prawdzie obudzila sie ok 6... tatus przyniosl mi ja do lozka, ale dałam jesc i zaniosłam do lózeczka i spala do 8:eek: jak nie moja córcia:-) dała mi pospać 9 godzin, bo ostatniej nocy to spalam chyba tylko 3 godzinki i byłam wyczerpana:zawstydzona/y:
ok 9:30 znow zasnela i spi do teraz...:-) jak mi sie marzy zeby ona tak zawsze...:-p
Jakies krostki jej wczoraj wyskoczyły na twarzy... nie mam pojecia czy z ciepla czy jakas alergia... mam nadzieje, ze to nie skaza... choc podjadałam tylko serek... narazie zrezygnowałam i bede obserwowac... jak beda nowe wyskakiwać to pewnie udam sie do lekarza... :zawstydzona/y: zobaczymy...

Powiedzcie mi jak to jest z tą mineralną wodą bo podobno litr takiej wysokomzmineralizowanej równa się litrowi mleka a nam w szpitalu z kolei mówiła pediatra żeby takiej wysoko.. nie pić ?

"Przeciętne dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń wynosi od 800 do 1200 mg. Zwiększa się ono u kobiet w czasie ciąży i karmienia oraz u dzieci i młodzieży w okresie wzrostu. Głównym źródłem tego pierwiastka są produkty mleczne, ale i tak jego niedobór w przeciętnej diecie w Polsce dochodzi do 1/3 dziennego zapotrzebowania. Dlatego ważnym składnikiem pożywienia dostarczającym wapń dla organizmu mogą być wody mineralne mające w jednym litrze co najmniej 150 mg tego składnika mineralnego". A np woda Żywiec zawiera zaledwie 27,73 mg wapnia w litrze!

O to, jaką wodę powinny pić młode matki, pytam dr Małgorzatę Kozłowską-Wojciechowską. - Zdecydowanie wodę mineralną, a nie źródlaną. Mineralną średniozmineralizowaną lub wysokozmineralizowaną, czyli bogatą w minerały, w tym magnez i wapń, bo macierzyństwo to czas ogromnego zapotrzebowania na te składniki. Woda źródlana zawiera ich zdecydowanie za mało, a ponadto nie musi mieć ich stale w tych samych ilościach - tłumaczy dr Kozłowska-Wojciechowska.

Czy Kropla Beskidu jest godna polecenia?

Na butelce Kropli Beskidu (naturalna woda źródlana, zawartość minerałów 369 mg w litrze) czytam i oczom nie wierzę: "Jedyna woda polecana przez Państwowy Zakład Higieny". I jeszcze na stronie internetowej: "Kropla Beskidu to pierwsza w Polsce woda rekomendowana przez Państwowy Zakład Higieny - instytucję uznawaną przez polskich konsumentów za najbardziej wiarygodną i w najwyższym stopniu gwarantującą jakość produktu. Rekomendacja ta wynika z wysokiej oceny wody w źródle w Tyliczu, spełnienia dodatkowych wymagań PZH oraz cyklicznie przeprowadzanych audytów wydobycia i butelkowania Kropli Beskidu".

Hej dziewczynki!
Mój mały dał dziś mi pospać przespała 6 godz. :szok: szok ale jestem wypoczęta :tak: mały dziś troszkę spokojniejszy
Mata dzięki za ten link właśnie M usypia przy piosenkach małego :-)
Co do urków to ja mam kokardkę w wózku i nosidełku lepiejn dmuchać na zimne :tak:

Azile nie wiem czy pomaga bo sciagam 3 dzien na razie ale mam za to mleczko zeby podac po karminiu. mojemu zazwyczaj brakuje rano koło 5 jak je i po południu wiec ja dokarmiam 2 x dziennie i nie mam ani pół wyrzutu sumienia xz tego powodu. I ty tez nie powinnas. Jezu przeciez to wyraz miłosci ze nie chce zeby dziecko by ło głodne a nie jakas zbdrodnia. Mam za mało mleka i nie oznacza to ze jestem zła mama tylko ze mam za malo mleka i tyle!

Ja mam dużo mleka, czasem jak mały śpi dłużej to mi mało piersi nie rozsadzi ale niestety walczymy z kolkami i schizami małego czasem nawet cały dzień choć dziś jest spokojniejszy. Cóż jak nie mleko to kolka uroki :-) macierzyństwa :-) ale damy radę :tak: 9 m-cy nosiłyśmy w brzuszku, mordowały nas zgagi, puchnące nogi, upały itp - przyżyłyśmy więc i to przeżyjemy :-D
Od jutra M idzie do pracy więc pewnie rzadziej będę do Was wpadać ale myślami jestem z cały czas z Wami ;-)

Jak ja Wam zazdroszczę przesypania 6-9 godzin :szok: ja dzisiaj spałam z 2 godziny z przerwami :eek: ledwo chodzę, ale już nie wyglądam jak zoombie ;-) chyba kwestia przyzwyczajenia...

co do dokarmiania zgadzam się w 100% z Głuszkiem :tak: najważniejsze, żeby dziecko było najedzone i zadowolone :-)

ja na brak pokarmu nie narzekam, ale czasem mam dosyć... dzisiaj przysnęłam z cycem przy małej i mleko przesiąkło przez poduszkę :szok: no i mała była cała mokra a pierś ciągle twarda :eek:

dzisiaj nad małą pozawoliłam odprawić czary-mary :zawstydzona/y: no i jest troszkę lepiej, bo nawet 2 godziny śpi, budzi się na jedzenie, pomarudzi i po ciężkim usypianiu zaśnie...

zauważyłam, że mała ma problem z zasypianiem. Nawet jak uda się ją doprowdzić ze stanu czuwania do snu lekkiego, kiedy to rusza gałkami, otwiera i zamyka oczy itd., to zamiast potem zasnąć na dobre, to nagle się budzi i zaczyna płakać :dry:

Jutro będziemy próbować zapisać się jeszcze do innego pediatry, może powie coś więcej, bo teraz pediatra pracuje nad wyciszeniem małej, ale nic nie robi z brzuszkiem, który małej najbardziej dokucza...
Już sama nie wiem... wyczytałam, że objawy małej ze strony ukł. pokarmowego są prawie identyczne jak w nietolerancji laktozy... do tego od kilku dni kupka ma zielone "domieszki" (Behemott znów kupki ;-):-D), a małej na pewno nie jest zimno...

Azile nie wiem czy pomaga bo sciagam 3 dzien na razie ale mam za to mleczko zeby podac po karminiu. mojemu zazwyczaj brakuje rano koło 5 jak je i po południu wiec ja dokarmiam 2 x dziennie i nie mam ani pół wyrzutu sumienia xz tego powodu. I ty tez nie powinnas. Jezu przeciez to wyraz miłosci ze nie chce zeby dziecko by ło głodne a nie jakas zbdrodnia. Mam za mało mleka i nie oznacza to ze jestem zła mama tylko ze mam za malo mleka i tyle!
Głuszku dzięki za odpowiedz. Chyba sie otrząsnełam z szoku "małej ilości pokarmu". Dałam amłemu butle i po każdym posiłku dojada jakieć30 ml. Więc małemu mało było pokarmu, przespał w ciągu dnia 3 godziny i ja jestem bardzo szczęśliwa.

reklama
Dziękuję Madziu
Dziewczyny ale jaja , mała mi dziś śpi po 3 godziny , w nocy pobudka była tylko 2 razy o 3 i 0 7,50 :szok: a nie 3 jak zazwyczaj , mąż przyjechał, ja mu ciągle przez telefon narzekam że mała nie śpi a dziś - o, proszę , tatusia jej chyba brakowało.
Może to ta pogoda - mam nadzieję że już tak zostanie - byłoby miło :-)
Alize - jak dzidzia będzie najedzona i dłużej śpi to życie jest piękniejsze

Do góry