reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe smakołyki_przepisy :)

Nasz absolutny hit ostatnich tygodni:

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

150 g makaronu tagliatelle
50 g szpinaku( same łodygi lub mrożony)
oliwa z oliwek
pierś kurczaka
1 ząbek czosnku
1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%

Makaron ugotować al dente. na patelnię włożyć szpinak, podlać wodą i mieszając gotować aż winie się. Odsączyć grubo posiekać, odłożyć.Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka pokrojonego w paseczki na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek . Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał,, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem.Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.Ja dodatkowo dodaję ser gorgonzola. Mniaaaammmmmm

 
reklama
Aga no przestań pisać, że wstyd - ja też nie robiłam, zawsze babcia robiła :-) ale przepis Magdziarko podaj to może i ja zrobię .......
 
Magdziarko, MNIAM! Znam to tylko bez kurczaka i cytryny. To musi byc pyszne. Już widze, jak moje dzieciaki będa to wcinać!:-)
 
na jeden kg ogórków
kilka główek czosnku ,koper,
2 łyżki soli kamiennej,2 litry wody

Gotuje wodę i po zagotowaniu rozpuszczamy w niej sól. Gliniak wykładam koprem
wkładam po kolei ogórki i koper, wtykam ząbki czosnku.Staram się wszystko upychać jak najciaśniej .Całość zalewamy przygotowaną wcześniej i posoloną , ledwie ciepłą wodą.


 
Magdziarko, MNIAM! Znam to tylko bez kurczaka i cytryny. To musi byc pyszne. Już widze, jak moje dzieciaki będa to wcinać!:-)
U mnie też to jedzą i o dziwno nawet Antoś. A jeszcze robię takie cuś tylko z łsosiem zamiast kurczaka i zamiast szpinaku rukola. Tez pyszota. A jutro chcę wypróbować zupę śródziemnomorską z warzyw które się najpierw zapieka...
 
Magdziarko smakowicie wygląda ten amkaronik, jutro chyba zrobie na próbę tylko bez kurczaka, zobaczymy czy mąż będzie chciał jeść :dry:

aj co sie martwie, nie będzie miał wyboru :-D

a co do makaronu, to ja polecam makaron produkowany dla Carrefoura z mąki durdum, tani (za 500g max 3 zł chyba), ma fajne kształty i jest smaczny :tak:
 
ooo a ja wczoraj robilam makaronik ze szpinakiem tylko bez cytryny i serek topiony do srodka :-) i lazanie ze szpinakiem tez w tamtym tyg...a przepis z lososiem i z rukola wyprobuje :tak:
magdziarko a robilas "koperty" z ciasta francuskiego z masa szpinakowo-serkowa? tez pychota:-)
aaa mialam zapytac a dlaczego lodygi szpinaku a nie listki?
 
reklama
Makaron zawsze kupuję Agnesi.

Kopert nie robiłam. Ciasto francuskie wykorzystjue często do tarty lub napoleonki.Ale robiłam naleśniki ze szpinakiem i fetą.
 

Podobne tematy

Do góry