Nasz absolutny hit ostatnich tygodni:
Makaron z kurczakiem i szpinakiem
• 150 g makaronu tagliatelle
• 50 g szpinaku( same łodygi lub mrożony)
• oliwa z oliwek
• pierś kurczaka
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%
Makaron ugotować al dente. na patelnię włożyć szpinak, podlać wodą i mieszając gotować aż winie się. Odsączyć grubo posiekać, odłożyć.Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka pokrojonego w paseczki na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek . Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał,, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem.Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.Ja dodatkowo dodaję ser gorgonzola. Mniaaaammmmmm
Makaron z kurczakiem i szpinakiem
• 150 g makaronu tagliatelle
• 50 g szpinaku( same łodygi lub mrożony)
• oliwa z oliwek
• pierś kurczaka
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%
Makaron ugotować al dente. na patelnię włożyć szpinak, podlać wodą i mieszając gotować aż winie się. Odsączyć grubo posiekać, odłożyć.Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka pokrojonego w paseczki na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek . Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał,, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem.Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.Ja dodatkowo dodaję ser gorgonzola. Mniaaaammmmmm