reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe smakołyki_przepisy :)

Nasz absolutny hit ostatnich tygodni:

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

150 g makaronu tagliatelle
50 g szpinaku( same łodygi lub mrożony)
oliwa z oliwek
pierś kurczaka
1 ząbek czosnku
1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%

Makaron ugotować al dente. na patelnię włożyć szpinak, podlać wodą i mieszając gotować aż winie się. Odsączyć grubo posiekać, odłożyć.Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka pokrojonego w paseczki na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek . Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał,, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem.Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.Ja dodatkowo dodaję ser gorgonzola. Mniaaaammmmmm

 
reklama
Aga no przestań pisać, że wstyd - ja też nie robiłam, zawsze babcia robiła :-) ale przepis Magdziarko podaj to może i ja zrobię .......
 
Magdziarko, MNIAM! Znam to tylko bez kurczaka i cytryny. To musi byc pyszne. Już widze, jak moje dzieciaki będa to wcinać!:-)
 
na jeden kg ogórków
kilka główek czosnku ,koper,
2 łyżki soli kamiennej,2 litry wody

Gotuje wodę i po zagotowaniu rozpuszczamy w niej sól. Gliniak wykładam koprem
wkładam po kolei ogórki i koper, wtykam ząbki czosnku.Staram się wszystko upychać jak najciaśniej .Całość zalewamy przygotowaną wcześniej i posoloną , ledwie ciepłą wodą.


 
Magdziarko, MNIAM! Znam to tylko bez kurczaka i cytryny. To musi byc pyszne. Już widze, jak moje dzieciaki będa to wcinać!:-)
U mnie też to jedzą i o dziwno nawet Antoś. A jeszcze robię takie cuś tylko z łsosiem zamiast kurczaka i zamiast szpinaku rukola. Tez pyszota. A jutro chcę wypróbować zupę śródziemnomorską z warzyw które się najpierw zapieka...
 
Magdziarko smakowicie wygląda ten amkaronik, jutro chyba zrobie na próbę tylko bez kurczaka, zobaczymy czy mąż będzie chciał jeść :dry:

aj co sie martwie, nie będzie miał wyboru :-D

a co do makaronu, to ja polecam makaron produkowany dla Carrefoura z mąki durdum, tani (za 500g max 3 zł chyba), ma fajne kształty i jest smaczny :tak:
 
ooo a ja wczoraj robilam makaronik ze szpinakiem tylko bez cytryny i serek topiony do srodka :-) i lazanie ze szpinakiem tez w tamtym tyg...a przepis z lososiem i z rukola wyprobuje :tak:
magdziarko a robilas "koperty" z ciasta francuskiego z masa szpinakowo-serkowa? tez pychota:-)
aaa mialam zapytac a dlaczego lodygi szpinaku a nie listki?
 
reklama
Makaron zawsze kupuję Agnesi.

Kopert nie robiłam. Ciasto francuskie wykorzystjue często do tarty lub napoleonki.Ale robiłam naleśniki ze szpinakiem i fetą.
 

Podobne tematy

Do góry