reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe smakołyki_przepisy :)

reklama
Poniewaz niedługo sezon truskawkowy - a ja kocham truskawki !!! - polecam :-):-)
Koktajl truskawkowy
Przepis na dwie porcje:
  • 250g truskawek
  • 250 ml greckiego jogurtu lub jogurtu naturalnego
  • 1 lub 2 łyżeczki miodu
  • 125 ml skruszonego lodu

Przygotowanie:
Owoce wrzucamy do blendera lub rozdrabniamy mikserem. Dodajemy miód, jogurt i skruszony lód. Ponownie miksujemy. Gotowe! Możesz jeszcze tylko kubek z koktajlem udekorować przekrojonym kawałkiem truskawki. Czyż to nie najprostszy i najpyszniejszy deser na świecie?

Krem z truskawkami i dżemem z czarnej porzeczki
Krem z truskawkami i bitą śmietaną zna chyba każdy z nas. Ale próbowaliście go kiedyś z dodatkiem dżemu porzeczkowego? To prawdziwa bomba witaminy C.

Przepis na 4 porcje:
  • 450 g truskawek
  • 2 czubate łyżki dżemu z czarnych porzeczek
  • 500g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Umyj i oszypułkuj owoce. Odłóż kilka do dekoracji (jak wolisz). Pozostałe wrzuć do miski i rozgnieć widelcem. Teraz dodaj dżem porzeczkowy i delikatnie zamieszaj. Możesz dodać odrobinę wody, wówczas składniki staną się bardziej płynne. Do przygotowanych deserowych kieliszków lub salaterek (najlepiej szklanych, wówczas widać efekt) nakładaj kolejno łyżkę naturalnego jogurtu i owocowej mikstury. Zakończ na jogurcie. Całość udekoruj truskawką z szypułką. Deser gotowy. Można podawać!

Truskawkowy sandwich

Przepis na 6 osób:
  • 18 – 20 małych biszkopcików (możesz upiec sama, możesz kupić gotowe)
  • 450 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • bita śmietana (najlepiej ubić tę 36%)

Połowę truskawek pokrój w paski, drugą zmiksuj w blenderze razem z cukrem. Przygotuj biszkopciki. Jeśli masz gotową małą formę nie musisz już nic robić, jeśli jednak biszkopt jest duży pokrój go na odpowiednie porcje. Najlepiej, jeśli będą miały wymiary: 3 na 7 cm. Nasącz je delikatnie sokiem pomarańczowym. Na każdy wyciśnij ze szprycy porcję bitej śmietany, polej ją zmiksowanymi truskawkami i obłóż pokrojonymi kawałkami truskawek. Ostatni biszkopcik udekoruj kleksem bitej śmietany i kroplą truskawkowego syropu.

Truskawkowy maxi sandwich

Możesz tez przygotować dużą wersję truskawkowego sandwicha. Wystarczy, że upieczesz w podłużnej blasze trzy biszkopty, albo jeden duży, który uda ci się przekroic na trzy części. Ten możesz tez dla odmiany polać obficie rozpuszczoną czekoladą.

Przepis na ciasto biszkoptowe:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Ubijamy białka z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość lekko mieszamy.
  2. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy pół godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie:

Etapy przygotowania maxi truskawkowego sandwicha wyglądają tak samo jak w przypadku małego. Gdy już mamy biszkopty, ubijamy śmietanę (będzie nam potrzebne więcej, ok. 500 ml), kroimy truskawki i układamy na śmietanie (rezygnujemy z truskawkowej polewy, bo będziemy mieć czekoladową!), przykrywamy biszkoptem. I tak samo robimy jeszcze raz. Ostatni etap to polanie całości roztopioną czekoladą. Gotowe polewy kupimy w sklepie. Nie musimy więc męczyć się z topieniem prawdziwej, dodawaniem masła itp. Polewamy, dekorujemy i jemy!

Smacznego!

Ostatnia edycja:
Bbakania ale masz przepisów na pyszności:szok: kiedy Ty miałaś czas je wypróbować:confused:
Kochana na przykład truskawki , to ja jem zawsze
i o każdej porze roku. Nawet mrożonki. Nie lubie tylko tych sztucznych - co niedługo się pokaża (pakowane po 6 sztuk - smakuja jak papier)

Często (ze świeżych truskawek) robie taki szybki placek.
Na tortownicy układam biszkopty albo pieke biszkopta. Nakładam mase karpatkową na to układam truskaweczki albo inne owoce np. brzoskwinie z puszki. Całośc zalewam ostudzona galaretką - uwielbiam !!!

A do koktailu zawsze używam zamiast śmietany - jogurtu naturalengo z Danona albo kefiru.

Pewnie juz pisałam, albo i nie cóż skleroza :rofl2:
jak już jesteśmy przy truskawkach

Mus truskawkowy (bomba kaloryczna) ze świeżych truskawek - mój tata uwielbia i w czerwcu robię to codziennie :rofl2:

duża śmietana tortowa - ubić
truskawki zmielić w mikserze z łyżką cukru (jak ktoś lubi słodsze dodaje więcej cukru)
wszystko wymieszać i odstawić na 30 min do lodówki

wersja light - bez śmietany -

A ja w sezonie truskawkowym uwielbiam zmiksowane truskawki z mlekiem w formie koktajlu:tak:. I często robię coś podobnego do lodów...mus który robi Aniknulka (byle nie za dużo śmietany:rofl2:) zamrażam...uwielbiam:tak:

Dołączam się do grona truskawkowych zajadaczy :-D PYCHA!!!
Ja robię koktail jak Joan-na ale przepadam też za kaloriami - truskawki + śmietana + cukier :tak: Mmmmm już tęsknie za czerwcem :zawstydzona/y:

reklama
ja kocham truskawki !!
Jak ja lubie truskawki
Dołączam się do grona truskawkowych zajadaczy :-D PYCHA!!!
Widze, że większośc z Nas lubi truskaweczki :-):-) mniami..
Ale musze przyznac, że ja kocham truskawki ale tylko jako owoce, natomist nie lubie truskawkowych serków, jogurtów itp. Zjem ostatecznie lody. Lody to moja słabosc i zawsze mam jakiś zapasik w zamrażalniku.
Podobnie mam z babanami. Moge je jeśc w naprawde dużych ilościach (wiem, że są kaloryczne :zawstydzona/y:) ale nie zjem NICZEGO o smaku bananowym :no:

Ostatnia edycja: