Magdziarko, pisałaś o przepisie na makowca w cieście drożdżowo-kruchym z "Kuchni polskiej". Czy to ta tradycyjne, gruba "Kuchnia polska"? A przepis to ten na struclę krucho-drożdżowa z makiem? Nigdy nie robiłam makowca, ale coś mnie wtym roku korci i chętna jestem na jakiś sprawdzony przepis.
reklama
joasiek1977
Mamusia Oleńki :)
Magdziara zgłodniałam od razu pyyyszności :-)
A jaki w smaku?
A jaki w smaku?
joasiek1977
Mamusia Oleńki :)
To mnie namówiłaś, spróbuję upiec w tym tygodniu
I widzę, że Olek nie czeka aż ukroisz... Smacznego!
I widzę, że Olek nie czeka aż ukroisz... Smacznego!
mata-kow
mama do kwadratu :)
Magdziarko chyba tez w weekend się skusze ;-)
magdalenkakol
Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 12 Sierpień 2005
- Postów
- 3 933
No to ja chyba jutro sobie taki upieke . Zobacze czy mam wszystko co potrzeba jak nie to rano zakupie .
Ciekawe jakby smakowala z pomieszana maka Pol na pol zytniej i pszennej?
Ciekawe jakby smakowala z pomieszana maka Pol na pol zytniej i pszennej?
mata-kow
mama do kwadratu :)
Joasiek przepis na zupę serowo-cebulową z grzankami ;-)
oryginalny
1 l wody
2 kostki rosołowe
4 duże cebule
3 serki topione naturalne (po 100g)
tłuszcz do smażenia
chleb
Cebule pokroic w półtalarki i zeszklić na tłuszczu. Kostki rozpuścic we wrzącej wodzie, dodac cebulę. Gotowac ok. 10 min. Dodać serki topione i gotować aż sie rozpuszczą.
Z chlepa zrobic grzanki (np. pokroic w kostke) i dodac tuz przed podaniem.
moja wariacja ;-)
Dużą cebule kroje drobno, zeszklę na tłuszczu (w średnim garnku). Zalewam wrzątkiem (troche ponad wysokośc cebuli) dodaje ziarenka smaku (ewentualnie inną przyprawę warzywną), chwile gotuję, wrzucam 1,5 dużego serka (śmietankowy lub ementaler). Znęcam się potem blenderem ;-) i gotuje jeszcze chwilkę. Na patelnie wrzucam masło, chleb kroję w kostkę i podsmażam. Zupę posypuje grzankami dopiero na talerzu tuz przed podaniem. Taka porcyjka jest dla 2-3 osób.
oryginalny
1 l wody
2 kostki rosołowe
4 duże cebule
3 serki topione naturalne (po 100g)
tłuszcz do smażenia
chleb
Cebule pokroic w półtalarki i zeszklić na tłuszczu. Kostki rozpuścic we wrzącej wodzie, dodac cebulę. Gotowac ok. 10 min. Dodać serki topione i gotować aż sie rozpuszczą.
Z chlepa zrobic grzanki (np. pokroic w kostke) i dodac tuz przed podaniem.
moja wariacja ;-)
Dużą cebule kroje drobno, zeszklę na tłuszczu (w średnim garnku). Zalewam wrzątkiem (troche ponad wysokośc cebuli) dodaje ziarenka smaku (ewentualnie inną przyprawę warzywną), chwile gotuję, wrzucam 1,5 dużego serka (śmietankowy lub ementaler). Znęcam się potem blenderem ;-) i gotuje jeszcze chwilkę. Na patelnie wrzucam masło, chleb kroję w kostkę i podsmażam. Zupę posypuje grzankami dopiero na talerzu tuz przed podaniem. Taka porcyjka jest dla 2-3 osób.
joasiek1977
Mamusia Oleńki :)
Mata - dzięki wieeeeelkie mniam :-)
Magdziarko - super chlebek!!
ja piekę chleb wieloziarnisty, w piekarniku, banalnie się go robi - przepis jest na tej stronie
[www.mojewypieki.blox.pl] - jest tu mnóstwo rewelacyjnych!!! i prostych przepisów - na marcówkach namiętnie pieczemy różne rzeczy z tej strony
ja piekę chleb wieloziarnisty, w piekarniku, banalnie się go robi - przepis jest na tej stronie
[www.mojewypieki.blox.pl] - jest tu mnóstwo rewelacyjnych!!! i prostych przepisów - na marcówkach namiętnie pieczemy różne rzeczy z tej strony
Pasztet
0,7-1 kg cielęciny /lub drobiowego mięsa
0,7-1 kg łopatka
0,7-1 kg wołowe /pręga lub kark/
0,5 kg podgardle
2 uda z kurczaka
0,2 kg wątróbki wieprzowej
1 bułka paryska
5-6 cebul /dużych/
przyprawy- ziele angielskie, listek laurowy,majeranek,sól, vegeta/mało/
2-3 grzyby suszone
1-2 marchewki
1-4 jaj (w zależności od ilości mięsa)
Mięso wymoczyć, obsmażyć mniejsze kawałki. Cebule pokroić w plastry, i zeszklić na patelni. Ułożyć do garnka mięso, na to wyłożyć cebulę, dodać przyprawy, grzyby, marchew. Zalać wodą ¾ garnka i gotować do miękkości mięso. Po ugotowaniu wyłączyć, w gorący sos włożyć wątróbkę. Ciepłe nie gorące wyjmować i mielić. W sos po mięsie włożyć pokrojoną w plastry bułkę. Ile w bułkę wsiąknie sosu tyle zmielić w bułce. Wszystko mielić 3 razy wbić wszystkie jaja, w marę potrzeby jeszcze doprawić. Układać w formy (keksowe) wierzch wyrównać łyżką maczaną w wodzie. Piec w 180 stopniach około 90 minut.
Ja i tak często dodaję coś od siebie (przyprawy lub inne mięsko) ale wychodzi bardzo dobry pozdrawiam
aha i można dodać żołądki drobiowe i natke z pietruszki wtedy aromacik mmmmmmmmmmmm
0,7-1 kg cielęciny /lub drobiowego mięsa
0,7-1 kg łopatka
0,7-1 kg wołowe /pręga lub kark/
0,5 kg podgardle
2 uda z kurczaka
0,2 kg wątróbki wieprzowej
1 bułka paryska
5-6 cebul /dużych/
przyprawy- ziele angielskie, listek laurowy,majeranek,sól, vegeta/mało/
2-3 grzyby suszone
1-2 marchewki
1-4 jaj (w zależności od ilości mięsa)
Mięso wymoczyć, obsmażyć mniejsze kawałki. Cebule pokroić w plastry, i zeszklić na patelni. Ułożyć do garnka mięso, na to wyłożyć cebulę, dodać przyprawy, grzyby, marchew. Zalać wodą ¾ garnka i gotować do miękkości mięso. Po ugotowaniu wyłączyć, w gorący sos włożyć wątróbkę. Ciepłe nie gorące wyjmować i mielić. W sos po mięsie włożyć pokrojoną w plastry bułkę. Ile w bułkę wsiąknie sosu tyle zmielić w bułce. Wszystko mielić 3 razy wbić wszystkie jaja, w marę potrzeby jeszcze doprawić. Układać w formy (keksowe) wierzch wyrównać łyżką maczaną w wodzie. Piec w 180 stopniach około 90 minut.
Ja i tak często dodaję coś od siebie (przyprawy lub inne mięsko) ale wychodzi bardzo dobry pozdrawiam
aha i można dodać żołądki drobiowe i natke z pietruszki wtedy aromacik mmmmmmmmmmmm
reklama
Podobne tematy
Podziel się: