Jotemka
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 31 Październik 2005
- Postów
- 5 320
Ciasto bananowe
Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany (około 80 dag)
- 25 dag mąki pszennej
- 22 dag cukru
- 5 dag oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich albo rodzynek (Ja daje pestki słonecznika, dyni)
- szczypta soli
- do przygotowania formy: po 2 łyżki oleju i mąki pszennej
Sposób przyrządzania:
Banany obrać, rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z dodawanymi kolejno: cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Olej wlać do masy i wymieszać. Dodać orzechy lub rodzynki (pestki słonecznika). Masę przełożyć do formy wysmarowanej lejem i wysypanej mąką. Piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C (patyczek wkłuty w upieczone ciasto powinien być suchy).
Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany (około 80 dag)
- 25 dag mąki pszennej
- 22 dag cukru
- 5 dag oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich albo rodzynek (Ja daje pestki słonecznika, dyni)
- szczypta soli
- do przygotowania formy: po 2 łyżki oleju i mąki pszennej
Sposób przyrządzania:
Banany obrać, rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z dodawanymi kolejno: cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Olej wlać do masy i wymieszać. Dodać orzechy lub rodzynki (pestki słonecznika). Masę przełożyć do formy wysmarowanej lejem i wysypanej mąką. Piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C (patyczek wkłuty w upieczone ciasto powinien być suchy).