reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwcowe mamy 2023

reklama
Ale do jakiego jak mamy 3 przychodnie i w żadnej nie ma sprzętu do usg . Jedynie prywatnie .
To po co do takiego chodzić, zakładając nawet, że nie jest się w ciąży o_O
W ciazy to chyba tylko szyjkę zbada i tyle.
A jeśli nie jest w ciaży, to chodzi do gin, aby sprawdzic np. czy nie ma torbieli na jajnikach, jakiś innych nieciekawych guzów, jeśli ktoś ma np. bolesne miesiaczki to się sprawdza, czy to nie endometrioza, czy po prostu czasami kontrola owulacji, czy jest itd. I do tego wszystkiego chyba jednie USG się przydaje 🤔

To po co do takiego chodzić, zakładając nawet, że nie jest się w ciąży o_O
W ciazy to chyba tylko szyjkę zbada i tyle.
A jeśli nie jest w ciaży, to chodzi do gin, aby sprawdzic np. czy nie ma torbieli na jajnikach, jakiś innych nieciekawych guzów, jeśli ktoś ma np. bolesne miesiaczki to się sprawdza, czy to nie endometrioza, czy po prostu czasami kontrola owulacji, czy jest itd. I do tego wszystkiego chyba jednie USG się przydaje 🤔
U mnie zawsze rutynowa kontrola to USG. Palcem chyba za wiele nie zbada..jedynie chyba skierowania na NFZ wypisze

Ja się trochę boję. Może się jeszcze pomęczyć, ale nie brać, wiem że są to leki przeznaczone dla kobiet w ciąży, ale się boję. Boję się, że przez mój egoizm zaszkodzę dziecku. Ale jestem głupia
No zrobisz jak uważasz, ja już mam dość wymiotow, a picie coli w moim przypadku to nic lepszego;)

+ morfologie, tsh i glukoze z krwi. Jeśli nie masz to też grupę krwi zlecają.
ale jaki jest sens robić te badania na własną rękę czyli prywatnie i tyle płacić jak raczej każdy ginekolog na nfz na wizycie da skierowanie na te wszystkie badania ciążowe? Ja dostałam te wszystkie badania w 1 ciąży i teraz na 1 wizycie jak jeszcze nie miałam USG (jedynie właśnie betę miałam, żeby ginekolog nie musiał wierzyć mi na słowo, że w ciąży jestem)
Idąc na pierwsza wizytę robiłyście betę przed wizyta?? Żeby ja pokazać lekarzowi??

reklama
Ja jeszcze jestem zielona w tym jak jest ciąża prowadzona w Polsce, zakładam, ze i tak lepiej niż na wyspach. Tam niestety przeoczyli cukrzyce ciążową i nagle w 28 tyg zrobiło się groźnie 🙁

Wiecie może czy jest u nas coś takiego jak klasyfikacja ciąży jako podwyższone ryzyko ze względu na poprzednie poronienie, cukrzycę na lekach i poród w 37 tc i to przeciągany? Czy to ma dla lekarzy na NFZ w ogóle znaczenie?
Ewa, ja ze względu na poronienie miałam skierowanie na prenatalne darmowe, mimo że nie przekroczyłam wtedy wieku 35lat. Jeśli chodzi o cukier powinien cię szybciej wysłać niż jak to się normalnie robi.

Do góry