reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2020

Hej dziewuszki :).
U mnie dół na całego.. starsza złamała rękę :(... twardziej z niej bo prawie wcale nie płakała, ale pobolewa ją i widać, że cierpi. Żal mi jej bo ona jest bardzo aktywna, rower, rolki basen, konie, a teraz uziemiona na 6 tyg.. ehh

Syncio w sobotę skończył 6 tyg waży 4840 g i ma 60 cm także przybrał od najniższej wagi w 4 dobie więcej niż 2 kg. I widzę jsk urósł :). I jak się zmienił :), uśmiecha się jak się mówi do niego, korzystamy z kontrastowych ksiażeczek i gada sobie do nich :). Na karuzelke co mu zrobiłam też intensywnie patrzy, także widać zmiany.

Kurcze ja nic nie robię z noskiem.. tzn jak słyszę, że coś mi furczy to odciągam wtedy.
Mój się nie ślini jeszcze ;).
@Nerwicówka35 ja jak czuję, że mniej mam to piję wode i czasem korzystam z karmi ;). Nie stresuj się, że masz mało mleka tylko nawadniaj się :).

reklama
Hej dziewuszki :).
U mnie dół na całego.. starsza złamała rękę :(... twardziej z niej bo prawie wcale nie płakała, ale pobolewa ją i widać, że cierpi. Żal mi jej bo ona jest bardzo aktywna, rower, rolki basen, konie, a teraz uziemiona na 6 tyg.. ehh

Syncio w sobotę skończył 6 tyg waży 4840 g i ma 60 cm także przybrał od najniższej wagi w 4 dobie więcej niż 2 kg. I widzę jsk urósł :). I jak się zmienił :), uśmiecha się jak się mówi do niego, korzystamy z kontrastowych ksiażeczek i gada sobie do nich :). Na karuzelke co mu zrobiłam też intensywnie patrzy, także widać zmiany.

Kurcze ja nic nie robię z noskiem.. tzn jak słyszę, że coś mi furczy to odciągam wtedy.
Mój się nie ślini jeszcze ;).
@Nerwicówka35 ja jak czuję, że mniej mam to piję wode i czasem korzystam z karmi ;). Nie stresuj się, że masz mało mleka tylko nawadniaj się :).

Rzeczywiście widzę poprawę po intensywnym nawadnianiu, ale troszkę spanikowałam 😁
Niesamowicie widać zmiany u Maluszków, dosłownie każdego dnia się zmieniają 😍

Mamy a jak z przybieraniem na wadze Waszych maluszków? Moja mała na 9 tygodni ważyła 5 kg, jej najniższa waga wynosiła 3280, na początku szybko przybierała a w ciągu ostatniego miesiąca przybrała 0,5 kg. Lekarz mówi że to ok... Ale gdzieś czytałam że dzieci powinny przybierać ok 1 kg miesięcznie

Mamy a jak z przybieraniem na wadze Waszych maluszków? Moja mała na 9 tygodni ważyła 5 kg, jej najniższa waga wynosiła 3280, na początku szybko przybierała a w ciągu ostatniego miesiąca przybrała 0,5 kg. Lekarz mówi że to ok... Ale gdzieś czytałam że dzieci powinny przybierać ok 1 kg miesięcznie
W pierwszych 4 miesiącach życia dzieci powinny przybierać ok. 120 - 225 g na tydzień. Czyli Twoja mieści się w normie [emoji4] Później to przybieranie na wadze spowalnia. U nas najniższa waga wynosiła 3400, a teraz mamy 5600 - w sobotę skończyliśmy 6 tygodni.

Jak sobie radzicie w te upały? Czy Wasze maluszki bywają teraz marudne? U mnie mały praktycznie tylko w pieluszce jest (na noc zakładamy dodatkowo śpiworek), a i tak się chyba męczy. Prawie cały czas jest przy mnie i tylko wtedy jest spokojny, a tak to pobudka co chwilę i marudzenie.

W pierwszych 4 miesiącach życia dzieci powinny przybierać ok. 120 - 225 g na tydzień. Czyli Twoja mieści się w normie [emoji4] Później to przybieranie na wadze spowalnia. U nas najniższa waga wynosiła 3400, a teraz mamy 5600 - w sobotę skończyliśmy 6 tygodni.

Jak sobie radzicie w te upały? Czy Wasze maluszki bywają teraz marudne? U mnie mały praktycznie tylko w pieluszce jest (na noc zakładamy dodatkowo śpiworek), a i tak się chyba męczy. Prawie cały czas jest przy mnie i tylko wtedy jest spokojny, a tak to pobudka co chwilę i marudzenie.
U mnie to samo, cały czas marudzenie, przy piersi cały czas ale też źle, butla dalej źle, że spaniem kiepsko, śpi odkryta w samym body a i tak jak ją dotykam to parzy 🤦‍♀️chyba sama już nie wie co chce a ja razem z nią.

Hej [emoji4] U mnie mały od początku cały czas przyklejony do mnie. Co do snu się nie wypowiadam bo on prawie wcale nie śpi, dziś w nocy może jakieś 3 godz., w dzień nie więcej. Babcia mówi że ma to po mnie [emoji85]. Ubieram go tylko w bodziaka albo samą koszulkę, w nocy pajac ale niczym nie przykrywam.
Wczoraj ważyłam małego na łazienkowej wadze wychodzi mi że ponad 5kg waży urodził się 3040 i właśnie kończy 8 tydzień. Apetyt ma bardzo duży.

Halo dziewczynki :)
u nas nadal upały 🤪 no i mój chodzi albo bodziak albo koszulki, spodenki mam, ale z dresówki to za grube i uszyłam mu bloomersy ;). Póki co tylko dwie pary i dwa różne kroje ;). Ale pampersa zakrywają i wygladają fajnie :).
Jak czytam o śnie Waszych maluszków to chyba się powinnam cieszyć. Bo mój w nocy wstaje tylkk na jedzenie.. zasypia 21:00-22:0 i wstaję 1:00-2:00,potem 4:00-5:00 , 7:00 i przeważnie zasypia i śpi do 9:00. W ciągu dnia już jest aktywny i czasem spi godzinkę a czasem 2 różnie to jest... ale odpaliłam matę edukacyjną :) i leży tam z 40 minut i ogląda wszystko.
Miłego dzionka

O właśnie, był już taki temat, ale chyba z miesiąc temu :) @sariska wspomniała o macie. A jak spędzają czas Wasze maluchy? Moja córcia też jest co raz aktywniejsza i w dzień śpi w sumie koło 2h, ale to cały czas rozłożony na drzemki po 15-20minut. Między mleczkiem a zmianą pieluszek, trochę się przytulamy, wkładam Mała do bujaczka-lezaczka. Czasem leży w łóżeczku i ogląda zabaweczki. Nad przewijakiem mam też kontrastowe karty. Mała leży i bryka nóżkami i rączkami :) układam ją też na brzuszku i pokazuję kontrastową książeczkę :)

reklama
O właśnie, był już taki temat, ale chyba z miesiąc temu :) @sariska wspomniała o macie. A jak spędzają czas Wasze maluchy? Moja córcia też jest co raz aktywniejsza i w dzień śpi w sumie koło 2h, ale to cały czas rozłożony na drzemki po 15-20minut. Między mleczkiem a zmianą pieluszek, trochę się przytulamy, wkładam Mała do bujaczka-lezaczka. Czasem leży w łóżeczku i ogląda zabaweczki. Nad przewijakiem mam też kontrastowe karty. Mała leży i bryka nóżkami i rączkami :) układam ją też na brzuszku i pokazuję kontrastową książeczkę :)
U nas z rana po pobudce tak do godzinę Jeremi leży mi na kolanach i się bawimy: masażyk, liczymy paluszki, pokazujemy sobie nawzajem język, po porannej drzemce zwykle noszę go w chuście( tak godzinę mniej więcej) a sama coś ogarniam albo tylko noszę, chodząc po domu, jeśli Mały nie ma humoru. Popołudniu próby dłuższego leżenia na brzuszku z lusterkiem przed nim, zabawki, spacer, zabawy z tatą. Do tego dochodzą ćwiczenia na brzuszek i barki zalecone przez fizjoterapeutkę - staram się przynajmniej 3 razy dziennie i tak nam mija czas. Z zabawek to karty kontrastowe, grzechotka, grzyb Mombella i zawieszka do wózka z pluszowymi zwierzętami. Póki co bujaczek i pałąk z kolorowymi zabawkami/ dzwoneczkami do leżenia na macie nie jest akceptowany. A czy Wasze maluchy też mają swoje ulubione obiekty w domu? Mój potrafi do pół godziny gadać do lampy i obrazka nad łóżkiem.

Do góry