reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2020

@Lil12 to faktycznie z tymi glukometrem to różnie... Ja jak byłam na krzywej cukrowej chyba w 10 tyg to z palca miałam 4,2, A z krwi wyszło mi 5.8... No i dlatego przeszłam dietę, po miesiącu, że cukry na czczo wysokie to dostałam insulinę , A miałam powyżej 96,97 do 105... No i mam 3 jednostki na noc, jak np zaburzony dzień z jedzeniem to rano zawsze mam powyżej 93...I teraz mI mówiła, że jeśli tak się dzieje, to mam wieczorem dołożyć jednostkę... I fakt jest ok. Po jedzeniu też mam przeważnie 110 - 120... czasem wyższy jak się zapomnę... choć to jest przeważnie ilość.
Mi kasza kultur, jęczmienna podnosi , i sosy w chińczyka haha ;)...
A o jakich imionach myślisz?

reklama
Teraz jak Was czytam to faktycznie dobrze że nie mam cukrzycy bo bym zwariowała. Czekoladki pozwalają mi się odstresować :p ograniczam się tylko dlatego że boje się o... Zęby... Maskara to wszystko. Normalnie sobie leczyłam ubytki powstałe w ciąży kiedy nadszedła koronamasakra. Teraz nawet bólu zęba się boję.
Też już sama nie wiem co lepsze... Ryzykować i chodzić do lekarza czy nie chodzić wcale :/:/
Mój będzie Adaś :)

@Kejti90 Adaś supcio, ale niestety znam 3 ;).
Ja nie mam żadnych, bo przed założeniem aparatu wszystko musiałam wyleczyć i w sumie ubytków nie miałam ... jedna mała dziurka, bardziej dziąsła mi dokuczały, bo źle czyściłam. Ale teraz mam soniczną i jest git. Byłam miesiąc temu kamienia brak, ubytków brak :).
Fakt cukrzyca jest dość wymagająca... słodyczy prawie wcale.. nawet owoców nie można , ale przy tylu miesiącach kontroli już wiadomo co można czego nie.

też wyleczyłam wszystko przed ciążą i aparatem... ale niestety jak słodycze jem to one same się psują, a boję się każdego ubytku nawet małego , bo potem dłuuugo nie pójdę do dentysty :D też sonicznej używam. i musiałam też pastę zmienić bo jakieś zapalenie dziąseł mnie dopadło.
generalnie jeszcze przeżyłabym bez czekolady, ale owoców... :o:o:o:o:o:o:o

Brak owoców jest dla mnie najgorszy.
Dziewczyny, a jak wasze wizyty u ortodontów? Mi odwołali na dzień przed i teraz nie wiem kiedy będzie... a tak fajnie mi się ząbki przesuwały w ostatnim miesiącu...

Mi też dzień przed i czekam na termin...I mam nadzieję, że szybko mi zadzwonią bo się martwię, że to za długo będzie. Mi się teraz dół prostuje, bo góra już super:).
Ja codziennie truskawki lub maliny z kefirem ;), a popołudniu czasem jabłka:).

Hej dziewczyny, jak Wasza morfologia? Ja niestety mam anemię hgb 10,5 i hct 30,7 lekarz stwierdził że nadaje się do transfuzji krwi i jestem mocno przerażona bo wydawało mi się że te wyniki nie są aż tak fatalne... Jak jest u Was? Za kilka dni muszę zrobić badania kontrolne i zobaczymy czy leki i dieta pomogły, ale boję się bardzo bo nie chce skończyć na przetaczaniu krwi😔

O to mi się kojarzyło, że Ty na diecie.a insulinę masz nocną ? Czy też w ciągu dnia po posiłkach? Czyli na usg wyszło, że jest większy. Myślę, że nie martw się na zapas. Z jednej strony dobrze, że przybiera,choć szkoda, że wiecej niż trzeba. Mnie na ostatniej wizycie zmartwilo, że 26 tydzień A on prawie kilogram, ale mój mowił, że norma i nie jest za duży.
Tylko brzuch mi tak nagle wystrzelił, że wszystko wiążę, że ten mały bąbel rośnie więcej niż trzeba... i przez to siedzenie w domu.

A jak Wasze obwody w brzuchu?

U mnie równo 100! :D nie spodziewałam się trzycyfrowego wyniku :D

Hej dziewczyny, jak Wasza morfologia? Ja niestety mam anemię hgb 10,5 i hct 30,7 lekarz stwierdził że nadaje się do transfuzji krwi i jestem mocno przerażona bo wydawało mi się że te wyniki nie są aż tak fatalne... Jak jest u Was? Za kilka dni muszę zrobić badania kontrolne i zobaczymy czy leki i dieta pomogły, ale boję się bardzo bo nie chce skończyć na przetaczaniu krwi😔

U mnie cały czas słabo z morfologią. Niby trochę się poprawiło po suplementacji żelaza i po piciu pokrzywy...ale i tak nie jest jakoś super. Na ostatnim badaniu hemoglobina-11 a hematokryt 32,7... :/ ale u mnie lekarka jakoś mnie nie niepokoi, mówi, że anemia często się zdarza w ciąży, a ja jeszcze mam totalną niechęć do mięsa i nie jem go od początku ciąży. Mam dalej brać zelazao i tyle, o żadnej transfuzji nie ma mowy, a nasze wyniki są zbliżone.

reklama
Transfuzja to chyba lekka przesada, chyba ze po porodzie. Ja mialam po porodzie hgb w okolicach 7, bylo mi bardzo słabo i skończyło się niestety transfuzją. Teraz też juz poniżej norm i dostałam żelazo.

Do góry