reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2020

@Martyna Kołodziejczyk ilość jedzenia przez matkę nie ma znaczenia jeśli chodzi o możliwości wykarmienia dziecka, nawet wygłodzone matki mają możliwość karmienia dziecka. Problem w tym jaki się to odbije na matce. Rozumiem, że takie komentowanie źle na Ciebie wpływa. Mnie wkurzały nawet komentarze mojej 8-latki, że "na pewno chce cycusia", albo coś w tym stylu.
Ja Cię doskonale rozumiem, bo przechodziłam przez to samo, ale ja miałam przeczucie, że coś jest nie tak, że z tą wagą coś nie gra, no i u nas były inne obiektywne powody. Jeśli możesz sobie na to pozwolić to sugeruję Ci spotkanie z doradcą laktacyjnym, mi to naprawdę sporo dało i gdyby nie to, to nie wiem jakby się u nas skończyło. Myślę, że u nas przejście na mm, byłoby najbardziej optymistycznym scenariuszem.

reklama
Hej mamy, jak u Was z karmieniem? Ja mam dość ostatnio... Moje dziecko w ogóle nie chce jeść z lewej piersi przez co mam w niej mało pokarmu, jadła ciągle z prawej przez to i w tej mam nadmiar a od kilku dni nawet z prawej nie chce. Ciągle się szarpie, drze i pręży, rozgląda na wszystkie strony zamiast jeść i płacz bo głodna ale woli się rozglądać 🤦‍♀️ mam tak dosc że chyba przejdę na mm🤦‍♀️

Doris.. jak dlugo.dajesz delicol i po ilu dniach zauwazylas ze działa? Mysle zeby dawac tej mojej malej tak jak jest na ulotce czyli.co karmienie przez.pare dni zeby przetestowac - wczesniej dawalam w kratkę i wogole jakos nie moglam uwierzyć ze mala ma nietoleracje laktozy.. ale doczytałam ze tu moze chodzić o to, ze niedojrzałe jeszvze jelitka nje wytwarzają odpowiedniej ilości laktazy i stąd moga pojawić się problemy trawienne dziecka.. moze moja dzidzi teraz, z racji tego ze rosnie i ma większe potrzeby mleczne, więcej pije mleka więc ma większy problem z przetrawieniem.. eh.. nie mogę doczekać się az wkoncu jej wszystko tam ladnie dojrzeje..
Przy regularnym podawaniu na poczatku dawaj 4 raxy dziennie, efekty były już 3 dnia :)

U nas od początku lewa pierś była mniej preferowana przez synka i niestety jak mi się ładnie już od dłuższego czasu laktacja rozkręciła to właśnie w tej lewej zrobił się zastój, mały nie chciał tego ściągnąć doszła do tego wysoka temperatura i jestem właśnie 2 dzień na antybiotyku [emoji24]
Przystawiam małego do niej ile się da ale muszę ściągać jeszcze laktatorem, wczoraj miałam kryzysowy dzień ale dziś czuje w końcu poprawę.
@Mia12345 a z butelki mała umie pić? Bo to też nie jest oczywiste że z mm będzie łatwiej. Ja musze raz dziennie podać żelazo i średnio nam to wychodzi mały kręci się śmieje ale jeść nie chce.

Hej mamy, jak u Was z karmieniem? Ja mam dość ostatnio... Moje dziecko w ogóle nie chce jeść z lewej piersi przez co mam w niej mało pokarmu, jadła ciągle z prawej przez to i w tej mam nadmiar a od kilku dni nawet z prawej nie chce. Ciągle się szarpie, drze i pręży, rozgląda na wszystkie strony zamiast jeść i płacz bo głodna ale woli się rozglądać [emoji2356] mam tak dosc że chyba przejdę na mm[emoji2356]

U nas od początku lewa pierś była mniej preferowana przez synka i niestety jak mi się ładnie już od dłuższego czasu laktacja rozkręciła to właśnie w tej lewej zrobił się zastój, mały nie chciał tego ściągnąć doszła do tego wysoka temperatura i jestem właśnie 2 dzień na antybiotyku [emoji24]
Przystawiam małego do niej ile się da ale muszę ściągać jeszcze laktatorem, wczoraj miałam kryzysowy dzień ale dziś czuje w końcu poprawę.
@Mia12345 a z butelki mała umie pić? Bo to też nie jest oczywiste że z mm będzie łatwiej. Ja musze raz dziennie podać żelazo i średnio nam to wychodzi mały kręci się śmieje ale jeść nie chce.
Współczuję Ci😔 a jest jakaś poprawa przy tym antybiotyku?
Mała umie jeść z butli i z tym nie ma problemu, ale swojego mleka nie odciągnę na tyle żeby sobie pojadła, co innego jak sama wyciąga... Też się właśnie obawiam że jak tak dalej pójdzie to skończę z kolejnym zastojem albo zapaleniem piersi 😔

Hej mamy, jak u Was z karmieniem? Ja mam dość ostatnio... Moje dziecko w ogóle nie chce jeść z lewej piersi przez co mam w niej mało pokarmu, jadła ciągle z prawej przez to i w tej mam nadmiar a od kilku dni nawet z prawej nie chce. Ciągle się szarpie, drze i pręży, rozgląda na wszystkie strony zamiast jeść i płacz bo głodna ale woli się rozglądać 🤦‍♀️ mam tak dosc że chyba przejdę na mm🤦‍♀️
Tez tak mialam - serio- tylko w nocy bylo ok w miare. Wiesz co jest przyczyną? Za czesto przystawiasz.. mala nie jest glodna i marudzi bo woli robic cos innego. Nasze dzieci rosna i nie potrzebują juz tak xzesto jesc. Moja za dnia najchętniej by jadla co 3,5-4h. Jak daje co 3h to tez czasami marudzi.. no i najlepiej przykladac od razu po drzemce.. tez mialam z.tego powodu wątpliwości- ze moze mam mało pokarmu, moze brzuch ja boli itd ( fakt brzuszek moze bolec od za częstego karmienia) - sprawdź to.

[GROUP=]
No i pamiętaj ze przy przejściu na mm:
- mozliwe problemy brzuszkowe
- mozliwe zaparcia
- trzeba będzie szukać odpowiedniego mleka, co też się wiaze z $$
- Twoje mleko zdrowsze dla dziecka
- poniekąd tez wygoda- zwlaszcza w nocy
[/GROUP]

@Mia12345 tak dziś jest znacznie lepiej gorączki nie mam ale jeszcze jakiś niewielki zastój wyczuwam
To dopiero 2 dzień więc mam nadzieję że jak wybiorę pełną kurację to nie będzie śladu i że mogę karmić przy tym antybiotyku
My jak musieliśmy czasem podawać jakieś mm to podawaliśmy to co w szpitalu dostawał Bebilon advance 1 takie w gotowych buteleczkach może wychodzi drożej niż proszek ale znacznie wygodniej bo masz gotowe mleko

Tez tak mialam - serio- tylko w nocy bylo ok w miare. Wiesz co jest przyczyną? Za czesto przystawiasz.. mala nie jest glodna i marudzi bo woli robic cos innego. Nasze dzieci rosna i nie potrzebują juz tak xzesto jesc. Moja za dnia najchętniej by jadla co 3,5-4h. Jak daje co 3h to tez czasami marudzi.. no i najlepiej przykladac od razu po drzemce.. tez mialam z.tego powodu wątpliwości- ze moze mam mało pokarmu, moze brzuch ja boli itd ( fakt brzuszek moze bolec od za częstego karmienia) - sprawdź to.
Kurcze to by pasowało bo faktycznie ją przez to wszytsko ciągle przystawiam a ona nie chce jeść i nie wykazuje głodu... Tylko jeszcze kilka dni temu było inaczej, ale spróbuję ja dłużej przetrzymać od jutra i zobaczę. Mam tylko nadzieję że moje piersi to zniosą taki przeskok.

reklama
Kurcze to by pasowało bo faktycznie ją przez to wszytsko ciągle przystawiam a ona nie chce jeść i nie wykazuje głodu... Tylko jeszcze kilka dni temu było inaczej, ale spróbuję ja dłużej przetrzymać od jutra i zobaczę. Mam tylko nadzieję że moje piersi to zniosą taki przeskok.
To takie bledne kolo, czeste przystawianie powoduje ze piersi nie są w calosci oprozniane.. i... robia się zastoje... a z ta lewa piers tu musisz zmusić- moze inna pozycja- np na lezaco ??? Zreszta.. glodna nie powinna wybrzydzać. Powodzenia. No i wieczorem dzieci w naszym wieku tez często marudza .. ale.to chyba uklad nerowowy tak im szaleje przed spanie.

Do góry