reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2020

@Martyna Kołodziejczyk ilość jedzenia przez matkę nie ma znaczenia jeśli chodzi o możliwości wykarmienia dziecka, nawet wygłodzone matki mają możliwość karmienia dziecka. Problem w tym jaki się to odbije na matce. Rozumiem, że takie komentowanie źle na Ciebie wpływa. Mnie wkurzały nawet komentarze mojej 8-latki, że "na pewno chce cycusia", albo coś w tym stylu.
Ja Cię doskonale rozumiem, bo przechodziłam przez to samo, ale ja miałam przeczucie, że coś jest nie tak, że z tą wagą coś nie gra, no i u nas były inne obiektywne powody. Jeśli możesz sobie na to pozwolić to sugeruję Ci spotkanie z doradcą laktacyjnym, mi to naprawdę sporo dało i gdyby nie to, to nie wiem jakby się u nas skończyło. Myślę, że u nas przejście na mm, byłoby najbardziej optymistycznym scenariuszem.

reklama
Hej mamy, jak u Was z karmieniem? Ja mam dość ostatnio... Moje dziecko w ogóle nie chce jeść z lewej piersi przez co mam w niej mało pokarmu, jadła ciągle z prawej przez to i w tej mam nadmiar a od kilku dni nawet z prawej nie chce. Ciągle się szarpie, drze i pręży, rozgląda na wszystkie strony zamiast jeść i płacz bo głodna ale woli się rozglądać 🤦‍♀️ mam tak dosc że chyba przejdę na mm🤦‍♀️

Doris.. jak dlugo.dajesz delicol i po ilu dniach zauwazylas ze działa? Mysle zeby dawac tej mojej malej tak jak jest na ulotce czyli.co karmienie przez.pare dni zeby przetestowac - wczesniej dawalam w kratkę i wogole jakos nie moglam uwierzyć ze mala ma nietoleracje laktozy.. ale doczytałam ze tu moze chodzić o to, ze niedojrzałe jeszvze jelitka nje wytwarzają odpowiedniej ilości laktazy i stąd moga pojawić się problemy trawienne dziecka.. moze moja dzidzi teraz, z racji tego ze rosnie i ma większe potrzeby mleczne, więcej pije mleka więc ma większy problem z przetrawieniem.. eh.. nie mogę doczekać się az wkoncu jej wszystko tam ladnie dojrzeje..
Przy regularnym podawaniu na poczatku dawaj 4 raxy dziennie, efekty były już 3 dnia :)

U nas od początku lewa pierś była mniej preferowana przez synka i niestety jak mi się ładnie już od dłuższego czasu laktacja rozkręciła to właśnie w tej lewej zrobił się zastój, mały nie chciał tego ściągnąć doszła do tego wysoka temperatura i jestem właśnie 2 dzień na antybiotyku [emoji24]
Przystawiam małego do niej ile się da ale muszę ściągać jeszcze laktatorem, wczoraj miałam kryzysowy dzień ale dziś czuje w końcu poprawę.
@Mia12345 a z butelki mała umie pić? Bo to też nie jest oczywiste że z mm będzie łatwiej. Ja musze raz dziennie podać żelazo i średnio nam to wychodzi mały kręci się śmieje ale jeść nie chce.

Hej mamy, jak u Was z karmieniem? Ja mam dość ostatnio... Moje dziecko w ogóle nie chce jeść z lewej piersi przez co mam w niej mało pokarmu, jadła ciągle z prawej przez to i w tej mam nadmiar a od kilku dni nawet z prawej nie chce. Ciągle się szarpie, drze i pręży, rozgląda na wszystkie strony zamiast jeść i płacz bo głodna ale woli się rozglądać [emoji2356] mam tak dosc że chyba przejdę na mm[emoji2356]

U nas od początku lewa pierś była mniej preferowana przez synka i niestety jak mi się ładnie już od dłuższego czasu laktacja rozkręciła to właśnie w tej lewej zrobił się zastój, mały nie chciał tego ściągnąć doszła do tego wysoka temperatura i jestem właśnie 2 dzień na antybiotyku [emoji24]
Przystawiam małego do niej ile się da ale muszę ściągać jeszcze laktatorem, wczoraj miałam kryzysowy dzień ale dziś czuje w końcu poprawę.
@Mia12345 a z butelki mała umie pić? Bo to też nie jest oczywiste że z mm będzie łatwiej. Ja musze raz dziennie podać żelazo i średnio nam to wychodzi mały kręci się śmieje ale jeść nie chce.
Współczuję Ci😔 a jest jakaś poprawa przy tym antybiotyku?
Mała umie jeść z butli i z tym nie ma problemu, ale swojego mleka nie odciągnę na tyle żeby sobie pojadła, co innego jak sama wyciąga... Też się właśnie obawiam że jak tak dalej pójdzie to skończę z kolejnym zastojem albo zapaleniem piersi 😔

Hej mamy, jak u Was z karmieniem? Ja mam dość ostatnio... Moje dziecko w ogóle nie chce jeść z lewej piersi przez co mam w niej mało pokarmu, jadła ciągle z prawej przez to i w tej mam nadmiar a od kilku dni nawet z prawej nie chce. Ciągle się szarpie, drze i pręży, rozgląda na wszystkie strony zamiast jeść i płacz bo głodna ale woli się rozglądać 🤦‍♀️ mam tak dosc że chyba przejdę na mm🤦‍♀️
Tez tak mialam - serio- tylko w nocy bylo ok w miare. Wiesz co jest przyczyną? Za czesto przystawiasz.. mala nie jest glodna i marudzi bo woli robic cos innego. Nasze dzieci rosna i nie potrzebują juz tak xzesto jesc. Moja za dnia najchętniej by jadla co 3,5-4h. Jak daje co 3h to tez czasami marudzi.. no i najlepiej przykladac od razu po drzemce.. tez mialam z.tego powodu wątpliwości- ze moze mam mało pokarmu, moze brzuch ja boli itd ( fakt brzuszek moze bolec od za częstego karmienia) - sprawdź to.

[GROUP=]
No i pamiętaj ze przy przejściu na mm:
- mozliwe problemy brzuszkowe
- mozliwe zaparcia
- trzeba będzie szukać odpowiedniego mleka, co też się wiaze z $$
- Twoje mleko zdrowsze dla dziecka
- poniekąd tez wygoda- zwlaszcza w nocy
[/GROUP]

@Mia12345 tak dziś jest znacznie lepiej gorączki nie mam ale jeszcze jakiś niewielki zastój wyczuwam
To dopiero 2 dzień więc mam nadzieję że jak wybiorę pełną kurację to nie będzie śladu i że mogę karmić przy tym antybiotyku
My jak musieliśmy czasem podawać jakieś mm to podawaliśmy to co w szpitalu dostawał Bebilon advance 1 takie w gotowych buteleczkach może wychodzi drożej niż proszek ale znacznie wygodniej bo masz gotowe mleko

Tez tak mialam - serio- tylko w nocy bylo ok w miare. Wiesz co jest przyczyną? Za czesto przystawiasz.. mala nie jest glodna i marudzi bo woli robic cos innego. Nasze dzieci rosna i nie potrzebują juz tak xzesto jesc. Moja za dnia najchętniej by jadla co 3,5-4h. Jak daje co 3h to tez czasami marudzi.. no i najlepiej przykladac od razu po drzemce.. tez mialam z.tego powodu wątpliwości- ze moze mam mało pokarmu, moze brzuch ja boli itd ( fakt brzuszek moze bolec od za częstego karmienia) - sprawdź to.
Kurcze to by pasowało bo faktycznie ją przez to wszytsko ciągle przystawiam a ona nie chce jeść i nie wykazuje głodu... Tylko jeszcze kilka dni temu było inaczej, ale spróbuję ja dłużej przetrzymać od jutra i zobaczę. Mam tylko nadzieję że moje piersi to zniosą taki przeskok.

reklama
Kurcze to by pasowało bo faktycznie ją przez to wszytsko ciągle przystawiam a ona nie chce jeść i nie wykazuje głodu... Tylko jeszcze kilka dni temu było inaczej, ale spróbuję ja dłużej przetrzymać od jutra i zobaczę. Mam tylko nadzieję że moje piersi to zniosą taki przeskok.
To takie bledne kolo, czeste przystawianie powoduje ze piersi nie są w calosci oprozniane.. i... robia się zastoje... a z ta lewa piers tu musisz zmusić- moze inna pozycja- np na lezaco ??? Zreszta.. glodna nie powinna wybrzydzać. Powodzenia. No i wieczorem dzieci w naszym wieku tez często marudza .. ale.to chyba uklad nerowowy tak im szaleje przed spanie.

Do góry