reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2018

Kiedyś czytałam że na zimno wędzone jak są to nie giną wszystkie bakterie jak listeria, które są groźne dla płodu..
Z tego samego powodu nie można jeść surowego mięsa.

Napisane na Moto G Play w aplikacji Forum BabyBoom
Wiesz jak ja zrozumiałam ze ja uwedzisz taka rybę w wędzarni to puki jest ciepła to możesz ją zjeść a jak wystygnie to już nie [emoji23] to zmęczenie chyba na mózg mi siadło

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Z tym że na 500+ dochód będą liczyć z roku poprzedniego, a nie bieżącego... Także przekalkulować siebie dobrze.
Ja na pewno biorę od razu roczny czyli 80% jak przy córce.

Jesteś pewna? Mnie się wydaje, że nie. Becikowe owszem. No bo to by było bez sensu - nagle tracę pracę, mamy dochód powiedzmy 2500 na 4 osoby i mi się nie należy?
Muszę dopytać.

Będąc na macierzyńskim masz dwie opcje: albo przez cały okres 80%, albo najpierw 100%, a drugie pół roku 60%.
I wtedy robisz tak: pierwsze pół roku wybierasz 100%, a później jak będziesz dostawać 60% będą musieli dopłacić Ci do tego 1000 zł :)
Ja tak zamierzam pokombinować, żeby załapać sie na 500+ na pierwsze dziecko. Tylko zależy, jaką mi średnią na macierzyńskim wyliczą.
Czemu Beda musieli dopłacić 1000 do macierzyńskiego 60% ?

Jesteś pewna? Mnie się wydaje, że nie. Becikowe owszem. No bo to by było bez sensu - nagle tracę pracę, mamy dochód powiedzmy 2500 na 4 osoby i mi się nie należy?
Muszę dopytać.

W takiej sytuacji masz dochód utracony i liczy się aktualny, podobnie jeśli była zmiana pracy i pensji lub podwyżka. Ale generalnie liczy się dochód z ostatniego okresu rozliczeniowego czyli w naszej sytuacji będzie to 2016.

Ja też lubię pastę z makreli a ostatnio miałam zachcianek na konserwe turystyczna i kupiłam ją ale zaraz mi ochota przeszła i tak stoi w lodówce i czeka aż mnie znów ochota najdzie ale też wczoraj lekarz mi powiedział że nie można jeść konserw :/

W takiej sytuacji masz dochód utracony i liczy się aktualny, podobnie jeśli była zmiana pracy i pensji lub podwyżka. Ale generalnie liczy się dochód z ostatniego okresu rozliczeniowego czyli w naszej sytuacji będzie to 2016.
Dokładnie tak to wygląda.
Potrzebne są dane że skarbówki, chyba Pit zeszłoroczny..

Dziewczyny nie kombinujcie bo cos mi sie wydaje ze tak w ogóle nie jest. Jak by tak było to wiele matke by tak robilo. Ja ide na macierzynskie 80 % przez rok. A co do 100% przez pol roku to prawda ale wtedy dowiedzcie sie czy nalezy wam sie 60 % na nastepne pol roku. A co do becikowego to jedno razowa zapomoga w kwocie 1000 zl. Jesli dochód łączny na rodzine nie przekracza 1992zl x3.

A dochód do 500+ to dochod za pin w naszym przypadku od czerwca za rok 2017 nasz i małżonka. To sumujemy dzielimy na 12miesiecy i dzielimy na ilość członków rodziny . i tak tez liczy sie dochod do becikowego. Wiem no pytalam w mopsie juz przy pierwszym dziecku

Napisane na LG-D722 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dziewczyny nie kombinujcie bo cos mi sie wydaje ze tak w ogóle nie jest. Jak by tak było to wiele matke by tak robilo. Ja ide na macierzynskie 80 % przez rok. A co do 100% przez pol roku to prawda ale wtedy dowiedzcie sie czy nalezy wam sie 60 % na nastepne pol roku. A co do becikowego to jedno razowa zapomoga w kwocie 1000 zl. Jesli dochód łączny na rodzine nie przekracza 1992zl x3.

A dochód do 500+ to dochod za pin w naszym przypadku od czerwca za rok 2017 nasz i małżonka. To sumujemy dzielimy na 12miesiecy i dzielimy na ilość członków rodziny . i tak tez liczy sie dochod do becikowego. Wiem no pytalam w mopsie juz przy pierwszym dziecku

Napisane na LG-D722 w aplikacji Forum BabyBoom
Z tego co ja wiem to nie do czerwca 2017 tylko za okres poprzedzający okres rozliczeniowy... Ale trzebaby było się doszukać tych przepisów..

Ale to jeśli chcemy się starać o 500+ na 2sze dziecko bo na 2 gie i kolejne każdy dostaje

Do góry