reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2018

Dzień dobry :)

Po wczorajszych badaniach wszystko dobrze :) Niestety maluszek nie współpracował zbytnio, zakrył się rączkami a i z płcią się nie afiszował więc nie mamy ładnego zdjęcia tym razem :) Według pomiarów lekarza ma już 25cm i 360g :shocked2: :D wiem, że wszystko w normie i czuję już dziecko ale to 25cm długości krzyczy mi w głowie ciągle :D Jeszcze niedawno lekarz mówił, że ma 2cm i jest wielkości Misia Haribo a tu proszę... :)

A powiem Wam, że o ile mogę bawić się (i to chętnie) w wybór, porównywanie, oglądanie wózków to jednak kwestie fotelika perfidnie zrzucam na męża :D On sobie ogarnie te adaptery,bazy i inne isofixy :) Pewne jest jedno, że też decydujemy się na wózek 2w1 i kupujemy osobno fotelik.

Fajnie, że nas tak dużo :D

Aha, czy jeszcze ktoś poza mną nie wybrał imienia dla dzieciątka? :oops:
super, że z maluszkiem wszytko dobrze :) co do imienia to na pewno nie jesteś sama. u nas też jeszcze decyzja niepodjęta, jeszcze czas ;)

reklama
Dzień dobry :)

Po wczorajszych badaniach wszystko dobrze :) Niestety maluszek nie współpracował zbytnio, zakrył się rączkami a i z płcią się nie afiszował więc nie mamy ładnego zdjęcia tym razem :) Według pomiarów lekarza ma już 25cm i 360g :shocked2: :D wiem, że wszystko w normie i czuję już dziecko ale to 25cm długości krzyczy mi w głowie ciągle :D Jeszcze niedawno lekarz mówił, że ma 2cm i jest wielkości Misia Haribo a tu proszę... :)

A powiem Wam, że o ile mogę bawić się (i to chętnie) w wybór, porównywanie, oglądanie wózków to jednak kwestie fotelika perfidnie zrzucam na męża :D On sobie ogarnie te adaptery,bazy i inne isofixy :) Pewne jest jedno, że też decydujemy się na wózek 2w1 i kupujemy osobno fotelik.

Fajnie, że nas tak dużo :D

Aha, czy jeszcze ktoś poza mną nie wybrał imienia dla dzieciątka? :oops:

Ja robię dokładnie to samo :D Kwestia fotelika tak jak przy pierwszym synku zostawiam mężowi :) Szuka, sprawdza, czyta :)
A on zrzucil na mnie wózek, stwierdził, ze ja będę częściej z dziećmi na wychodnym :)

Jeśli nie pochodzą z bliskiego źródła i jesteś pewna, że nie przechodziły wypadku to jeszcze jeszcze. Inaczej nie ma sensu. Po każdym wypadku fotelik powinien być wymieniony, nawet jeśli z zewnątrz nic nie widać, mikropęknięcia w środku sprawiają, że konstrukcja może byc wręcz niebezpieczna. Plus, taki fotelik jest przeznaczony na parę lat używania a później materiał jest już słabszy. Co jak co, ale na tym lepiej nie oszczędzać.

Napisane na ASUS_X007D w aplikacji Forum BabyBoom

Ale ten pierwszy fotelik raczej nie jest "na lata", bo dziecko szybko rośnie i po ok. półtorej roku fotelik trzeba zmienić na większy... :)
Dlatego też zastanawiam się nad opcją kupna np. samej bazy isofix używanej, bo o ile tak jak piszesz - w foteliku nie widać ewentualnych uszkodzeń w środku, to wydaje mi się, że jeśli baza "brała udział w wypadku" to będzie na niej widać pęknięcia itp. Tak mi się wydaje, poprawcie mnie jeśli się mylę :)

Przegladalam tak sobie listę...Co się dzieje z @promyczkiem_81 ? Bo ona dosyć pisała ....wakacje?

oprócz @promyczek_81 to jeszcze nam @kasiaa12 i @didi133 zamilkła. obie jeszcze jakiś czas temu były aktywne.

to jest chyba kolejny powód, żeby do wątku zamkniętego nie dodawać wszystkich z listy, tylko te najbardziej aktywne i stopniowo dodawać.

to która zakłada ten wątek zamknięty ;) ja bym się nawet za to zabrała, ale nie mam pojęcia jak...

Ostatnia edycja:
Ale ten pierwszy fotelik raczej nie jest "na lata", bo dziecko szybko rośnie i po ok. półtorej roku fotelik trzeba zmienić na większy... :)
Dlatego też zastanawiam się nad opcją kupna np. samej bazy isofix używanej, bo o ile tak jak piszesz - w foteliku nie widać ewentualnych uszkodzeń w środku, to wydaje mi się, że jeśli baza "brała udział w wypadku" to będzie na niej widać pęknięcia itp. Tak mi się wydaje, poprawcie mnie jeśli się mylę :)
Zagadzam się z @agata.szy, jesli uzywany fotelik jest z pewnego źródła, najlepiej od rodziny to tak, inaczej to za duże ryzyko. Co do bazy to mikropęknięcia czy uszkodzenia mechanizmów tez m=nie będą widoczne gołym okiem. Sprawdź sobie testy bezpieczeństwa fotelików, wiele jest takich, które wbrew pozorom wyższe oceny mają na pasy niż na isofixy. W przypadku cybex cloud jest dokładnie tak, na pasach bezpieczeństwo 5, na bazie 4.
Link do: fotelik.info :: testy :: foteliki samochodowe cloud :: sortowanie wg kryterium grupa

reklama
Zagadzam się z @agata.szy, jesli uzywany fotelik jest z pewnego źródła, najlepiej od rodziny to tak, inaczej to za duże ryzyko. Co do bazy to mikropęknięcia czy uszkodzenia mechanizmów tez m=nie będą widoczne gołym okiem. Sprawdź sobie testy bezpieczeństwa fotelików, wiele jest takich, które wbrew pozorom wyższe oceny mają na pasy niż na isofixy. W przypadku cybex cloud jest dokładnie tak, na pasach bezpieczeństwo 5, na bazie 4.
Link do: fotelik.info :: testy :: foteliki samochodowe cloud :: sortowanie wg kryterium grupa

Hm. To chyba rzeczywiście bezpieczniej będzie skupić się na szukaniu nowego zestawu w jakiejś promocyjnej cenie ;)

Do góry