reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2018

Już po wizycie. U dzidzi wszystko ok ale ja jakas przybita wyszłam z gabinetu. Za duże tsh. Mam brać euthyrox. I za mało płytek krwi. 134. Myślałam że w normie ale okazuje się że dla kobiet w ciąży jest inna norma. Poza tym jestem zdezorientowana co do lekarza prowadzącego. Kazała mi zrobić test pappa w 2 drugim miejscu gdzie pracuje i mówi że kosztuje 800 zł..... Mam wrażenie że mnie naciąga na kasę bo czytałam że można już za 250 zł go zrobić...

Nic się nie mrtw:)
Ja mam niedoczynność tarczycy i brałam przed zajściem w ciążę Letrox 50g , Ale teraz musiałam zwiększyć dawkę i biorę 75g, bo wyniki się pogorszyly(po prostu dzidzia też potrzebuje więcej tego hormonu;))W poniedziałek odbieram świeżutkie wyniki i pewnie będzie już ok.

reklama
2,93 a po 2ch tyg brania euthyroxu spadło do 1,08, za tydzień kolejna kontrola, czyli po miesiącu od tej ostatniej...
Ja chodzę do internistki bo ona fajnie ustawia tarczycę, więc nie muszę jeździć daleko do endokrynologa...

Napisane na Moto G Play w aplikacji Forum BabyBoom
Moja ginekolog jest też endokrynologiem więc to plus. Jutro idę na badanie. Leki biorę już 3 tygodnie. Dam znać jaki poziom jest teraz u mnie

Laski a jakie macie wyniki toksoplazmozy?

Napisane na LG-D722 w aplikacji Forum BabyBoom
Ja dopiero jutro idę robić
Morfologia, mocz, glukoza, tokso, gr krwi i różyczka ig.
Co do glukozy - to jest to obciążenie glukoza czy po prostu glukoza we krwi? To obciążenie to się jakoś nazywa? Bo na skierowaniu mam GLUKOZE i nie wiem czy to te długie z piciem tego świństwa czy nie

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Ja dopiero jutro idę robić
Morfologia, mocz, glukoza, tokso, gr krwi i różyczka ig.
Co do glukozy - to jest to obciążenie glukoza czy po prostu glukoza we krwi? To obciążenie to się jakoś nazywa? Bo na skierowaniu mam GLUKOZE i nie wiem czy to te długie z piciem tego świństwa czy nie

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom
To jest to zwykle z krwi

Napisane na HUAWEI P7 mini w aplikacji Forum BabyBoom

Widzę że jak już macie problemy z hormonami tarczycy to wszystkie niedoczynność ...jest któraś z nadczynnoscia tak jak ja?

Zwykla glukoza ze krwi u mnie nacczo 90 a wynik tokso mam 0.3 a w pierwszej. Ciazy bylo0.5 i nie wiem

Ja glukoza 83 A toxo 0,62 i lekarz powiedział że mam dobre wyniki
Na krzywa to dopiero ok 6m

Mecenasowa 27 A Ty już wizyta w sobotę prawda ale to jest to iść genetyczne?

Tak ja w sobotę idę na swoją w sumie trzecią wizytę ale pierwsza U tego lekarza i on będzie mnie prowadził. Zobaczę czy mi zaleci badania prenatalne i czy zdążę je zrobić bo w sobotę U mnie będzie 12+6

reklama
Fajnie,ze sie odezwalas. Szczerze mowiac liczylam az sie odezwie jakas mama,ktora dzieki tym lekarstwa ma dzidzie. To moja pierwsza ciaza,kiedy biore zestaw acard+kw foliowy+Clexane+ luteina na noc. Mocno trzymam kciuki i wierze,ze ta kuracja pozwoli mi donosic malenstwo . Mam pytanie, zastrzyki robie w brzuch,wszystko pieknie,nawet nie mam za duzo siniakow :) ale od wczoraj zauwazylam,ze zrobily mi sie,jakby to nazwac #wykwity# na kazdym miejscu gdzie sie klulam. Troche swedza, czy mialas podobne dolegliwosci?
Co do swędzącej wysypki wokół ukłuć to niestety nie powinno tego być (normalne są siniaki, na początku zaczerwienienie) - skonsultuj się z lekarzem. Zawsze jak by się okazało, że jesteś uczulona są jeszcze inne heparyny drobnocząsteczkowe (np. Fraxiparine, Fragmin). Pocieszę Cię, że ja uczuliłam się na Fraxiparine - po 2 miesiącach stosowania, właśnie takie swędzące obrzęki zaczęły mi się robić po wkłuciach i z każdym kolejnym wkłuciem coraz większe - zmieniono mi wtedy na Clexane i było ok (różne substancje chemiczne) :)
Już po wizycie. U dzidzi wszystko ok ale ja jakas przybita wyszłam z gabinetu. Za duże tsh. Mam brać euthyrox. I za mało płytek krwi. 134. Myślałam że w normie ale okazuje się że dla kobiet w ciąży jest inna norma. Poza tym jestem zdezorientowana co do lekarza prowadzącego. Kazała mi zrobić test pappa w 2 drugim miejscu gdzie pracuje i mówi że kosztuje 800 zł..... Mam wrażenie że mnie naciąga na kasę bo czytałam że można już za 250 zł go zrobić...
Euthyroxem się nie przejmuj - ds się przyzwyczaić ;) Ja juz od poprzedniej ciąży (9 lat!) zażywam i wpadłam w rutynę - choć w ciąży są niezłe zawirowania z poziomem hormonów/TSH i musze bardzo często kontrolować [zaczynałam ciążę z TSH 0,08 - po miesiącu było już 2,6! wiec mam znów zwiększoną dawkę].
A co do płytek to na razie spokojnie, nie ma powodów do stresowania się! U mnie w szpitalu norma [niezależnie czy kobieta w ciąży czy nie] to >130tys, więc nawet słowa byś nie usłyszała, że coś jest źle :) Zaczekaj do kolejnego badania kontrolnego - dużo istotniejszy jest trend niż sama wartość (pod warunkiem, że więcej niż 100tys ;)). Pewnie na co miesiąc będziesz miała kontrolowane, żeby wiedzieć czy nie spadają. A jeżeli Cię to martwi, to przy kolejnym pobraniu krwi możesz poza standardową morfologią krwi zrobić: płytki na cytrynian i płytki liczone manualnie.
A co do tych nieszczęsnych 800zł - spróbuj jeszcze raz dowiedzieć się za co tyle miałabyś zapłacić (może to konsultacja genetyczna + USG + PAPPA, choć i tak byłoby to raczej dużo). Jeśli potwierdzi, że 800zł za USG genetyczne + PAPPA to chyba warto poszukać innego ginekologa ;)

@Eliza91 - strasznie mi przykro :(

Do góry