Cześć, byłam na badaniach krwi. Ogólnie wyszło wszystko dobrze, jednak CMV cytomegalia nie podoba mi się. Załączam zdjęcie. IgG 172,6 (reaktywny) IgM 2,26 (reaktywny). Jestem w 6 tygodniu ciąży. Czy to oznacza ze przeszłam wcześniej cytomegalie czy ze właśnie teraz przechodzę? Wizyta u lekarza dopiero za tydzień
reklama
Bibi89
Fanka BB :)
Wyniki wskazują na aktywne zakażenie.Cześć, byłam na badaniach krwi. Ogólnie wyszło wszystko dobrze, jednak CMV cytomegalia nie podoba mi się. Załączam zdjęcie. IgG 172,6 (reaktywny) IgM 2,26 (reaktywny). Jestem w 6 tygodniu ciąży. Czy to oznacza ze przeszłam wcześniej cytomegalie czy ze właśnie teraz przechodzę? Wizyta u lekarza dopiero za tydzień
Robiłaś badania w szpitalu czy w prywatnym laboratorium? Musisz zrobić jeszcze badanie awidnosci żeby można było stwierdzić czy to stare zakażenie. Proponuję też powtórzyć badanie igg i igm w laboratorium najbliższego szpitala zakaźnego (często w prywatnych labo wychodzą wyniki fałszywie pozytywne).
Dodatkowo test PCR z moczu powie czy zakażenie jest faktycznie aktywne.
Ps. Cmv w ciąży można leczyć ale najpierw skup się na potwierdzenie lub wykluczeniu aktywnego zakażenia
Bibi89
To jest duża szansa na fałszywie pozytywny wynik (sama tak miałam, alab mnie tak wkręcił)Robiłam badania w prywatnym labo
Tak jak mówiłam powtorz badania w laboratorium przyszpitalnym (ale upewnij się że nie zlecają do alabu, diagnostyki czy innych prywatnych. Chodzi o specjalne odczynniki) zrób badanie awidnosci (to może być w prywatnym) I pcr z moczu. Jeśli się potwierdzi zakażenie to jest grupa na FB ze wskazówkami jak i gdzie leczyć cmv w ciąży. Nie polecam tam zaglądać do czasu otrzymania nowych wyników bo można się nieźle nakręcić.
Bibi89
Tylko upewnij się że szpital nie zleca do alabu na przykład. Jeśli tak to zrób tylko awidnosc i pcr. A jeśli mają swoje labo to powtórz igg i igmDziękuję za informacje, tez robiłam badania w alab. Jutro wybiorę się do szpitala na ponowne badania
jasani
@Bibi89 z tego co mi wiadomo cmv nie leczy się jeżeli nie ma żadnych objawów. Były opracowywane jakieś badania nad stosowaniem leków przeciwwirusowych ale mają one i tak negatywny wpływ na płód.
Edit: ok doczytałam, że można podać immunoglobulinę. Jednak lek nie jest refundowany i ciężko z jego dostępnością w Polsce.
Edit: ok doczytałam, że można podać immunoglobulinę. Jednak lek nie jest refundowany i ciężko z jego dostępnością w Polsce.
Bibi89
Leczy się. Wszystko jest pięknie wyjaśnione na grupie na FB. Poniżej wklejam posta odnośnie leczenia. Ale fakt, od lutego 2023 refundacja została zbiesiona jednak leczyć można dalej.@Bibi89 z tego co mi wiadomo cmv nie leczy się jeżeli nie ma żadnych objawów. Były opracowywane jakieś badania nad stosowaniem leków przeciwwirusowych ale mają one i tak negatywny wpływ na płód.
reklama
Bibi89