reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cytomegalia - wyniki

Andzia8989

Zaangażowana w BB
Hej dziewczyny, powiedzcie mi proszę co oznacza mój wynik. Wczoraj robiłam cytomegalie i nie wiem co oznacza termin przy IgM "niejednoznaczny". Wiem, że takie sprawy załatwia się z gin, ale będę mieć z nim kontakt dopiero w poniedziałek.

Załączniki

• Screenshot_2022-03-10-18-13-42-619_com.android.chrome.png
    Screenshot_2022-03-10-18-13-42-619_com.android.chrome.png
    93 KB · Wyświetleń: 551
reklama
Hej dziewczyny, powiedzcie mi proszę co oznacza mój wynik. Wczoraj robiłam cytomegalie i nie wiem co oznacza termin przy IgM "niejednoznaczny". Wiem, że takie sprawy załatwia się z gin, ale będę mieć z nim kontakt dopiero w poniedziałek.
Zobacz wersję pdf wyniku, czy tam nie jest napisana wartość, którą masz i widełki na "reaktywny, niejednoznaczny, reaktywny". Możesz zadzwonić do laboratorium, ale prawdopodobnie nie powiedzą Ci nic więcej, niż jest na wyniku, tzn. że powtórka badania za 2-3 tyg.

Przy tak wysokim IgG i stosunkowo niskim IgM - moim zdaniem wynik wskazuje na niedawno przebytą chorobę 🤷‍♀️

Jak miałaś cytomegalie pod koniec ciąży sprawdź też przeciwciała u maluszka...
Moja młoda się urodziła z wrodzoną cytomegalią i do 1roku byłyśmy na kontrolach wzroku i słuchu (na te układy cytomegalia rzuca się najczęściej u takich maluchów).

U nas na szczęście nic nie wyszło, przeszła bezobjawowo, ale warto skontrolować.

Jak miałaś cytomegalie pod koniec ciąży sprawdź też przeciwciała u maluszka...
Moja młoda się urodziła z wrodzoną cytomegalią i do 1roku byłyśmy na kontrolach wzroku i słuchu (na te układy cytomegalia rzuca się najczęściej u takich maluchów).

U nas na szczęście nic nie wyszło, przeszła bezobjawowo, ale warto skontrolować.
Dokładnie takie badanie można nawet zrobić prywatnie z moczu ale tylko do 3 tygodnia życia

reklama
Dokładnie takie badanie można nawet zrobić prywatnie z moczu ale tylko do 3 tygodnia życia
U nas w szpitalu mi zrobili od razu, bo szukali przyczyny wcześniactwa i rosnącego u mnie stanu zapalnego (stąd zresztą poród przedwczesny) ale już na granicy - końcówka 36tc, a sterydy na rozwój płucek miała już podane w 26tc, więc uznali, że jest gotowa.
I ze szpitala wyszłam ze skierowaniem do CZD z wyznaczoną datą "za miesiąc" kiedy miałam się pierwszy raz stawić w CZD z młodą.

Do góry