reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca w ciąży

Witam jestem w 8 tc mialam skierowanie od lek gin na krzywą cukrową ale niestety niewykonano mi badania poniewaz moj cukier na czczo wynosi 154. Co robic wizyte u lek mam dopiero za 10 dni poczekac czy odrazu si zgłosić

reklama
Rozwiązanie
Bardzo wcześnie robiłaś badanie - ja robiłam ok 24 TC. Chyba najlepiej jak najszybciej udać się do lekarza, nie ma na co czekać.
Autorka napisała że dlatego tak wczesnie bo wyszedł jej wysoki cukier w podstawowych badaniach. Nie wiem jak u was ale ja też miałam badany cukier nadczczo przy pierwszych badaniach jak tylko dowiedziałam się że jestem w ciąży.
Witam jestem w 8 tc mialam skierowanie od lek gin na krzywą cukrową ale niestety niewykonano mi badania poniewaz moj cukier na czczo wynosi 154. Co robic wizyte u lek mam dopiero za 10 dni poczekac czy odrazu si zgłosić
absolutnie za wysoki...jak najszybciej do diabetologa kobiety w ciąży maja pierwszeństwo..zgłoś cukrzyce ciążową. Natychmiast odstaw wszystko co ma cukier, mąkę pszenną, gotowane ziemniaki gotoeana marchewkę gotowane buraki. Ostroznie z owocami. Zobacz w internecie tabelka produktów indeks glikemiczny i komponuj posiłki z indeksem mniej niz 50...to tak mega w skrócie więcej powie Ci diabetolog. Jeśli to naczczo jest cukier taki myślę że dostaniesz insulinę na noc...nie martw sie ja juz 3 misiace żyję z cukrzycą ciążowa i jest ok da się żyć nie chodze głodna i nie utyłam w ciąży.

Nie straszcie dziewczyny niepotrzebnie cukrzycą. Taki jednorazowy wynik jeszcze o niczym nie świadczy. Zresztą jakoś bardzo wcześnie poszłaś na badanie bo w zasadzie dopiero koło 20 tc lekarz daje skierowanie na krzywą. Poczekaj na wizytę i wtedy lekarz się wypowie.

Nie straszcie dziewczyny niepotrzebnie cukrzycą. Taki jednorazowy wynik jeszcze o niczym nie świadczy. Zresztą jakoś bardzo wcześnie poszłaś na badanie bo w zasadzie dopiero koło 20 tc lekarz daje skierowanie na krzywą. Poczekaj na wizytę i wtedy lekarz się wypowie.
Mnie lekarz też wysłał w pierwszym trymestrze ciąży na krzywą cukrową. Z tego co mówił to nastąpiły zmiany i kobiety z nadwagą bądź po 35 roku życia robią krzywą cukrową w pierwszym trymestrze. U mnie wyszła cukrzyca po krzywej i jestem pod opieką diabetologa. Oczywiście nie chodzi tu o straszenie nikogo, ale jak pójdzie do diabetologa to zrobią jej badanie na hemoglobine glikowaną ( sprawdza ona średnie wartości glukozy z ostatnich trzech miesięcy), dostałaby też glukometr żeby mogła samodzielnie się kontrolować. W ciąży warto czasem chuchać na zimne bo tu nie chodzi tylko o nas a również o dziecko. Ja osobiście poszłabym do swojego gina szybciej z wynikiem. Taka po prostu jestem i to jest moje zdanie. Oczywiście autorka tematu zrobi jak uważa.

reklama
Poziom glukozy jest badaniem które robi się nie tylko w ciąży więc nie ma czegoś takiego jak za wcześnie - jeśli są podejrzenia nieprawidłowości robi się od razu. Pojedynczy wynik w granicach 90-100 nadaje się do powtórzenia i jeszcze nic nie oznacza (ja taki miałam) ale 150 na czczo nie ma prawa być i już jest podstawą do zdiagnozowania cukrzycy - i to chyba nawet cukrzycy w ciąży a nie cukrzycy ciążowej. Proponuję poczytać wytyczne Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego - nawet pojedynczy tak wysoki wynik = diagnoza cukrzycy. Należy udać się natychmiast do lekarza bo takie wyniki są niebezpieczne. Na naszym forum majówek 2018 z niższymi cukrami trzymali dziewczynę w szpitalu w pierwszym trymestrze.
I to nie jest straszenie tylko te wyniki są naprawdę złe. Chowanie głowy w piasek nie pomoże - trzeba do lekarza. Oczywiście po unormowaniu lekami wszystko będzie ok.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry