reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

cukrzyca w ciąży

Jestem w 6 tyg ciąży zaszłam na sioforze. Siofor brałam na PCOS..Niestety w Polsce nie można stosować tabletek i musiałam odstawić. Zaczoł się problem z cukrami. Dziś zrobiłam krzywą cukru .86-220-142. Ale na decie od 3 dni udaje się utrzymać się dobre cukry. Za 2 tyg diabetolog. Zastanawiam się czy jest szansa uniknąć insuliny skoro narazie cukry są dobre mimo że krzywa wyszła bardzo wysoka

reklama
Ja co drugi dzień jedna słaba kawę sypana pije , tylko teraz już sama nie wiem co mogę a czego

jeszcze nie kazał powtórzyć cukier na czczo w laboratorium .. pierwszy wynik 100 , dziś robiłam w labo drugi raz , wynik koło 17stej będzie . Jeśli znowu Będzie taki wysoki , zadzwonię jutro do mojego gin co dalej . Już profilaktycznie umówiłam się do diabetologa prywatnie
Dziewczyny powiedzcie mi , czy kobiety ze zdiagnozowana cukrzyca ciążowa maja jakoś częściej wizyty u ginekologa ? ( ciąże prowadzę i tak prywatnie ) , ale czy np lekarz kazał wam przychodzić co 2 tyg , a nie co 3?

reklama
Ja musiałam mieć insulinę, mam 12 jednostek na noc i póki co się ładnie trzyma 77- 85 rano, 2 jednostki mam przed obiadem w dzień mam różne czasem 110 czasem 120 czasem mi skoczy powyżej 140 ale na szczęście coraz rzadziej, pewnie trzymaj dietę, trzymam kciuki żeby się udalo

U mnie po 12j są cukry np 111 dziś :/ w dzień też sobie radzę chociaż potrafi mi wybić do 200 po niektórych rzeczach... bezsensu bo dwa dni wcześniej mogłam je np jeść

Dziewczyny powiedzcie mi , czy kobiety ze zdiagnozowana cukrzyca ciążowa maja jakoś częściej wizyty u ginekologa ? ( ciąże prowadzę i tak prywatnie ) , ale czy np lekarz kazał wam przychodzić co 2 tyg , a nie co 3?
Nie mam częstszych wizyt. Najpierw co 4 tygodnie, i jak byłam w 33 tygodniu na wizycie to teraz idę po 3 tygodniach w 36 tygodniu. A że w czwartek mam wizytę to dopiero się dowiem kiedy jeszcze przyjść. Może w 38 tygodniu 🤔 nie wiem jak będzie.

wizyty standardowo, z tym, że od 36 tc trzeba wykonywać co tydzień KTG. I pod koniec ciąży warto częściej robić USG, żeby kontrolować wagę (ale nie jest to standardowe).
Insulina nie jest taka straszna, nie bój się :)
Byłabym sceptyczna co do pomiarów pożyczonym glukometrem - w ogóle glukometry mają średnią precyzję... z tym, że dla cukrzyka ich margines błędu (15%) nie ma zbyt wielkiego znaczenia a dla nas ciężarnych tak. 95 na czczo to nie jest tragedia jeszcze - w większości świata to norma :)

wizyty standardowo, z tym, że od 36 tc trzeba wykonywać co tydzień KTG. I pod koniec ciąży warto częściej robić USG, żeby kontrolować wagę (ale nie jest to standardowe).
Insulina nie jest taka straszna, nie bój się :)
Byłabym sceptyczna co do pomiarów pożyczonym glukometrem - w ogóle glukometry mają średnią precyzję... z tym, że dla cukrzyka ich margines błędu (15%) nie ma zbyt wielkiego znaczenia a dla nas ciężarnych tak. 95 na czczo to nie jest tragedia jeszcze - w większości świata to norma :)
Wczoraj rano zmierzyłam glukometrem , później w laboratorium i o dziwo wynik taki sam , ale masz racje z tym marginesem błędu w glukometrach również o tym czytałam

reklama
Do góry