reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca w ciąży

No niestety cc to jakiś kalejdoskop.
U mnie po śniadaniu takim jak zawsze: omlet z 1 jajka, pół jogurtu naturalnego i mąka owsiana wybiło 155. Gdzie wcześniej po takim sniadaniu było max 100.
Teraz leżę i umieram bo szok dla mojego organizmu, zresztą dla mnie też.
U mnie do końca jeszcze mc. Przyznaje, że fizycznie jest mi co raz gorzej mimo iż przytyłam 8 kg. Ciekawe na ilu skończę bo brak apetytu ale jem na siłą po prostu bo trzeba ;)

reklama
Czy myślicie, że jeżeli pół godziny po jedzeniu cukier wzrośnie np. do 140-150, a godzinę po jest już 110, to powinnam się martwić?

Wiem, że pół godziny po nie powinno się mierzyć, ale ja skoki cukru bardzo odczuwam i zaczyna się ćmiący ból głowy i z ciekawości sięgam po glukometr.

Ja już pisałam ze tez tak mam ze potrafi po tym samym mi wywalić kiedy wcześniej było ok. Dziś byłam u diabetolog i ona mówi ze to od nacisku na jelita ... i żeby w miarę możliwości po posiłku się ruszać ...
i u mnie bywa tak ze po godzinie jest ok a potem rośnie i mówi ze to tez wina właśnie czegoś tam w jelitach i ze powinnam kilka razy sprawdzić po 1,5 h.
Jeśli po posiłku kilka razy w tygodniu jest trochę wyższy to nie jest to tragedia jeszcze.

Nie umiem sobie poradzić.. Nie wiem już co zrobić, by zacząć chociaż trochę normalnie funkcjonować. Na samym początku ciąży (4-5 tydzień) wyszedł mi za duży cukier na czczo najpierw 97 a krzywa cukrowa 75: 103, 1h 150, 2 h 97,5). Przeczytałam, że cukrzyca wpływa negatywnie na rozwijający się płód.
Wpadłam w totalną panikę, paraliż...

Nie umiem sobie poradzić.. Nie wiem już co zrobić, by zacząć chociaż trochę normalnie funkcjonować. Na samym początku ciąży (4-5 tydzień) wyszedł mi za duży cukier na czczo najpierw 97 a krzywa cukrowa 75: 103, 1h 150, 2 h 97,5). Przeczytałam, że cukrzyca wpływa negatywnie na rozwijający się płód.
Wpadłam w totalną panikę, paraliż...
Kierunek diabetolog
Nie ma co panikować
Da się z tym żyć

reklama
Nie cukrzyca ciążowa dotyka też na początku. Im wcześniej rozpoznana tym łatwiej ja opanować najpierw dietą, kontrolą cukrów
A potem ewentualnie insulina jak to nic nie da.
Nie ma co rozpaczać
Tak, idę jutro po skierowanie. Ale wszedzie są informacje, że cukrzyca ciążowa dotyczy ok 24 tygodnia a u mnie od początku..

Do góry