reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca w ciąży

A ja jutro idę na imprezę i mam pytanie bo moje życiowe doświadczenie z insuliną to dopiero dwa tygodnie, czyli mówiąc krótko - jestem zielona, biorę humalog "szybką insulinę" diabetolog kazała 6-8j do śniadania i kolacji, do śniadania biorę 8j do kolacji 6j, lekarka powiedziała że jak w ciągu dnia cukry będą też wysokie to do obiadu też mam 6j podawać, póki co oprócz śniadania cukry w normie, zastanawiam się czy mogę tak jednorazowo na tą jutrzejszą imprezę podać sobie te 6j do obiadu ? I czy mogę przestać podawać tą dawkę wieczorną do kolacji ? Bo strasznie niskie mam wyniki po tej insulinie po kolacji, czy to jest tak że jak się już zaczęło to trzeba regularnie i nie można np. "aaaa dziś na obiad podam sobie insulinę i pozwolę sobie zgrzeszyć" ?

reklama
A ja jutro idę na imprezę i mam pytanie bo moje życiowe doświadczenie z insuliną to dopiero dwa tygodnie, czyli mówiąc krótko - jestem zielona, biorę humalog "szybką insulinę" diabetolog kazała 6-8j do śniadania i kolacji, do śniadania biorę 8j do kolacji 6j, lekarka powiedziała że jak w ciągu dnia cukry będą też wysokie to do obiadu też mam 6j podawać, póki co oprócz śniadania cukry w normie, zastanawiam się czy mogę tak jednorazowo na tą jutrzejszą imprezę podać sobie te 6j do obiadu ? I czy mogę przestać podawać tą dawkę wieczorną do kolacji ? Bo strasznie niskie mam wyniki po tej insulinie po kolacji, czy to jest tak że jak się już zaczęło to trzeba regularnie i nie można np. "aaaa dziś na obiad podam sobie insulinę i pozwolę sobie zgrzeszyć" ?
Możesz podać sobie więcej albo mniej zależnie co jesz :) tak ogólnie to 1j=10g węglowodanów. To taka podstawa, dużo zależy od osoby.
Także np jeśli uważasz że do kolacji 6j jest za dużo to możesz zmniejszyć bądź zrezygnować.

Na imprezie też możesz podać więcej bądź mniej albo w innym momencie. Insulina nie szkodzi. Tylko pamiętaj żeby częściej sprawdzać cukier jeśli podasz ta dodatkowa insulinę :)

Możesz podać sobie więcej albo mniej zależnie co jesz :) tak ogólnie to 1j=10g węglowodanów. To taka podstawa, dużo zależy od osoby.
Także np jeśli uważasz że do kolacji 6j jest za dużo to możesz zmniejszyć bądź zrezygnować.

Na imprezie też możesz podać więcej bądź mniej albo w innym momencie. Insulina nie szkodzi. Tylko pamiętaj żeby częściej sprawdzać cukier jeśli podasz ta dodatkowa insulinę :)
To suuuuper :-) chociaż tyle dobrego z tej insuliny, a pomyśleć że się jej tak bardzo bałam :-) na szczęście już tylko jakieś 10-13 dni i mam nadzieję, że po porodzie cała ta cukrzyca, insulina, dieta odejdą w niepamięć :-)

Ps. Co do usg - chodzę do 2 lekarzy prywatnie i państwowo. Państwowo głównie przepisać badania bo mój lekarz zleca ich sporo zawsze muszę umówić jakie chce mieć dopisane jeszcze. Jestem w 26 tc państwowo ostatnie usg miałam chyba w 18 ponieważ lekarz stwierdził ze skoro miałam połówkowe które wyszło ok to nie ma potrzeby .... ale może zależy od lekarza. Mnie ta sytuacja bardzo irytuje bo o wszystko muszę się prosić o dodatkowe badania wymazy itp ten lekarz uważa ze po prostu wszystko w ciąży jest normalne ! Prywatnie u innego specjalisty sytuacja całkiem inna za każdym razem opis usg super wszystko zmierzone dokładnie zbadane i po takiej wizycie człowiek wychodzi spokojny :)

Ja nie miałam USG u mojej ginki na NFZ od połówkowego do 30 tygodnia, wtedy tylko szybki podgląd na rozmiar dziecka, a USG trzeciego trymestru mam mieć w najbliższy wtorek, tj. w 33 tygodniu.
Natomiast na każdej wizycie bada mnie na fotelu, sprawdza położenie i wielkość macicy przez brzuch i bada tętno dziecka.

Gdyby się coś działo, to na pewno by mi robiła częściej, bo np. na początku jak długo nie było serduszka albo jak miałam jakieś dziwne bóle brzucha, to miałam USG na każdej wizycie.

Pozdrawiam z plastikowego krzesła w kolejce do lekarza w mojej "ulubionej" poradni diabetologicznej.

Wstałam o 4.
Przede mną jeszcze 6 osób do ktg i 10 do lekarza, przy czym pani doktor jeszcze nie zaczęła przyjmować.

Jak przy następnej wizycie też będą upały, to wstanę o 3 i dojadę tu zanim ta rejestracja otworzy swoje podwoje :mad:

reklama
Pozdrawiam z plastikowego krzesła w kolejce do lekarza w mojej "ulubionej" poradni diabetologicznej.

Wstałam o 4.
Przede mną jeszcze 6 osób do ktg i 10 do lekarza, przy czym pani doktor jeszcze nie zaczęła przyjmować.

Jak przy następnej wizycie też będą upały, to wstanę o 3 i dojadę tu zanim ta rejestracja otworzy swoje podwoje :mad:
Ja też mam dzisiaj u diabetologa wizytę, niedługo wychodzę na autobus. Współczuję, że musisz tak wcześnie rano wyjeżdżać.

Do góry