reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca w ciąży

Cześć, jestem w 26 tyg i po badaniu krzywej 75g mój wynik to 83/150/160, z tego co zdążyłam doczytać to na czczo i po godzinie wynik jest ok, tylko te 160 po 2h, niby piszą, że to stan przedcukrzycowy, a po wizycie gin kazała do diabetologa, po glukometr i sprawdzać cukier, no i dieta :-( czy to naprawdę taki zły wynik ? Dodam, że wyszła mi też niedoczynność tarczycy i od czasu kiedy zaczęłam brać euthyrox apetyt mam za trzech :-/ a tu najbliższe miesiące na diecie .... :-( ale wiem że to dla dobra maluszka...
To na pewno nie jest dobry wynik i trzeba kontrolować, bo ciążą coraz bardziej obciąża organizm. Dobrze, że będziesz miała glukometr, będziesz mogła mierzyć na bieżąco.
Dostałaś skierowanie do poradni diabetologicznej dla ciężarnych?

reklama
To na pewno nie jest dobry wynik i trzeba kontrolować, bo ciążą coraz bardziej obciąża organizm. Dobrze, że będziesz miała glukometr, będziesz mogła mierzyć na bieżąco.
Dostałaś skierowanie do poradni diabetologicznej dla ciężarnych?
Hmmm nie wiem czy dla ciężarnych, do poradni diabetologicznej ale czy tam jest specjalnie dla ciężarnych to nie ma pojęcia dopiero będę się rejestrować, a to jakaś różnica ? Diabetolog to chyba diabetolog i czy ciężarnej czy komu inni to chyba będzie wiedział jakie zalecenia, czy się mylę? Samo to że wynik nie jest dobry już mnie Dołuje, cały czas coś, dopiero co udało mi się uregulować TSH bo od początku miałam bardzo wysokie, TSH w normie to się cukrzyca przyplątała, mam nadzieję że jakoś jam radę te 3 miesiące

Hmmm nie wiem czy dla ciężarnych, do poradni diabetologicznej ale czy tam jest specjalnie dla ciężarnych to nie ma pojęcia dopiero będę się rejestrować, a to jakaś różnica ? Diabetolog to chyba diabetolog i czy ciężarnej czy komu inni to chyba będzie wiedział jakie zalecenia, czy się mylę? Samo to że wynik nie jest dobry już mnie Dołuje, cały czas coś, dopiero co udało mi się uregulować TSH bo od początku miałam bardzo wysokie, TSH w normie to się cukrzyca przyplątała, mam nadzieję że jakoś jam radę te 3 miesiące
Zalecenia w cukrzycy ciążowej są inne niż w normalnej. Przynajmniej u mnie

Mylisz się, jest różnica.
Sorry, że tak prosto z mostu, ale ja najpierw trafiłam do zwykłego, bo mnie nikt nie uświadomił, a ta diabetolożka z wielkimi oczami do mnie "dlaczego pani do mnie przyszła jak pani jest w ciąży???"
No i tak się dowiedziałam, że to musi być lekarz, który się specjalizuje w ciężarówkach, często ginekolog-diabetolog.

Zwykłe takie poradnie są w ośrodkach wojewódzkich, ja muszę zasuwać 100km do Poznania na kontrolę i jeśli skończę na insulinie, to prawdopodobnie będę musiała tam rodzić, bo przy porodzie musi być wtedy lekarz, który ogarnie poziom cukru też u noworodka.
Moja poradnia:
Link do: Poradnia Diabetologiczna dla Ciężarnych - Ginekologiczno-Położniczy Szpital Kliniczny UM w Poznaniu - Ginekologiczno-Położniczy Szpital Kliniczny UM w Poznaniu

Kasiuuula napewno dasz rade, tak jak my wszystkie damy.
U mnie tez sa specjalni diabetolodzy dla ciezarnych.

Okiennica a co z krzywa? Kiedy masz spotkanie?

Umniejsza też coraz bardziej cukry się rozjeżdżają, co mnie przyprawia o deprechę. Teraz praktycznie te dobre cukry na czczo to u mnie 87-91 i nie schodzą niżej.
W ogóle jest jakoś dziwnie, z jednej strony nie chce mi się jeść,z drugiej wiem, że jak nie zjem, to nafutruję się potem czymś, co nie mogę.

Dzisiaj to w ogóle była masakra, bo rano wyżygałam całe śniadanie przez tego gluta w gardle. Potem przez pół dnia piłam tylko wodę, bo wszystko inne mi się cofało.
Na obiad zrobiłam sobie szpinak z łososiem do makaronu i niestety jak już miałam sos gotowy, to odkryłam, że jednak nie mam w domu tego mniej białego makaronu. Ugotowalam jakiś biały zwykły z lubelli i tak mnie ścięło, że jak przysiadłam na chwilę z ksiażką, to zasnęłam na 5 godzin, a teraz się czuję jakby mnie czołg rozjechał, ale cukier i ciśnienie niby ok, tylko nie wiem jaki był w międzyczasie.
Jeszcze mi znowu chleb spleśniał, bo ja mam takie zużycie, że najmniejszą połówkę męczę prawie tydzień.

Ogólnie mam jakąś deprechę, że mi w środę w Poznaniu przepiszą insulinę. I będę miała schizę, że mi tak cukier zjedzie, że zasnę i już się nigdy nie obudzę, i dopiero mnie znajdą,jak sąsiedzi powiedzą, że przez drzwi coś śmierdzi ;-)
Jeny kochana ja laik jeszcze w tych sprawach ale myślę że powinnaś to wszystko powiedzieć swojemu diabetologowi czy lekarzowi. Bardzo Ci współczuję bo wiem jak strasznie się człowiek tym irytuje jak jest nie tak.
Ja dziś na czczo cukier 96 pomimo tego że jestem na diecie od 3 tyg i pomimo tego że 3 dzień na noc podaję sobie insulinę. I co zrobić w takim wypadku? Nie wiem czy u mnie te cukry ranne to się nie da zbić niczym?

Kasiuuula napewno dasz rade, tak jak my wszystkie damy.
U mnie tez sa specjalni diabetolodzy dla ciezarnych.

Okiennica a co z krzywa? Kiedy masz spotkanie?
Dzisiaj idę do mojej ginekolożki, ale z nią już ustaliłam, że kwestię ewentualnej krzywej zostawiamy diabetologowi.
Do Poznania jadę w przyszłą środę.

@mamaprzedczterdziestką a mierzyłaś może cukier po insulinie w środku nocy? Moze to by trochę pokazało co się dzieje.

Dzisiaj idę do mojej ginekolożki, ale z nią już ustaliłam, że kwestię ewentualnej krzywej zostawiamy diabetologowi.
Do Poznania jadę w przyszłą środę.

@mamaprzedczterdziestką a mierzyłaś może cukier po insulinie w środku nocy? Moze to by trochę pokazało co się dzieje.
A nie mierzyłam bo nie wpadłam na ten pomysł. A o której proponujesz żeby zmierzyć?

Jeny kochana ja laik jeszcze w tych sprawach ale myślę że powinnaś to wszystko powiedzieć swojemu diabetologowi czy lekarzowi. Bardzo Ci współczuję bo wiem jak strasznie się człowiek tym irytuje jak jest nie tak.
Ja dziś na czczo cukier 96 pomimo tego że jestem na diecie od 3 tyg i pomimo tego że 3 dzień na noc podaję sobie insulinę. I co zrobić w takim wypadku? Nie wiem czy u mnie te cukry ranne to się nie da zbić niczym?
A nie mierzyłam bo nie wpadłam na ten pomysł. A o której proponujesz żeby zmierzyć?
Najlepiej około 3 nad ranem.
Zbic się da większą ilością insuliny na noc i w dzień. Ty jesteś na metforminie?

reklama
Skąd jesteś? Potrzebujesz diabetologa zajmującego się ciężarnymi. A w ciąży nie istnieje coś takiego jak stan przedcukrzycowy. Każda wartość ponad 153 po 2 godzinach to cukrzyca. Z czasem będzie jeszcze trudniej utrzymać cukry w ryzach. Jak pójdziesz z wynikiem do ginekologa, to położna pokieruje Cie dalej. Moja mi całą kartkę możliwości wyciągnęła. Numery chyba z całego województwa. W wojewodzkim mieli mnie w dupie ale 20 km od domu babeczka mnie przyjela. Po 3 tygodniach ale zawsze. Na stronie internetowej była adnotacja na temat tego, że zajmuje się cukrzycą ciążową. Jestem po pierwszej wizycie, dostałam glukometr, we wtorek mam spotkanie z doetetykiem. Muszę przez 2 tygodnie zapisywac cukry i co jem, w jakiej ilosci i kiedy. Potem będę tylko zapisywała cukry. Czy czujesz się normalnie po posiłkach? Zauważyłaś suchą skórę? Pijesz dużo wody?

Do góry