reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca w ciąży

A macie od początku aż takie jazdy z cukrami?

Jak tak was czytam to zastanawiam się gdzie ta moja cukrzyca... (odpukać). Pamiętacie moją krzywą? Mam wrażenie, że je podmienili. Jakie były wasze?

I mam ochotę na loda, ale takiego włoskiego, albo na gałki.

reklama

Jak tak was czytam to zastanawiam się gdzie ta moja cukrzyca... (odpukać). Pamiętacie moją krzywą? Mam wrażenie, że je podmienili. Jakie były wasze?

Co prawda nie w ciąży ale 126-257-380 [emoji85]

W pierwszej ciazy nie mialam jazd, raz na kilka dni jak juz zjadlam cos bardzo niedozwolonego to mialam cukier wysoki. Ale moj cukier wysoki to byl 140-150 i tyle. W tej ciazy od samego poczatku.

80.8
166.6
171.4

Na czczo rozbujały mi sie z czasem ale insulina je ogarnia. Po sniadaniu miałam długo problem, dlatego też dostałam insuline 24h, reszte posiłków mialam w sumie ogarnietą od kiedy jestem na diecie. A dzisiaj to nie wiem co się dzieje. Po kanapce z szynką i ogorkiem (wczoraj zjadlam dwie na kolacje i było ok ale że tak mi dziś wariuje cukier to teraz zjadłam jedną) 143.. Jestem głodna, zła, cały dzień źle się czuję i nie wiem co się dzieje. Zobaczymy jak będzie jutro. Dzisiaj tylko na czczo miałam w normie... Mały ma czkawkę, chyba na pocieszenie dla mnie :)

Ennis Ty jesteś hardkorem. Przy 300 to już by mi ostatnie pozegnanie odśpiewywali.

80.8
166.6
171.4

Na czczo rozbujały mi sie z czasem ale insulina je ogarnia. Po sniadaniu miałam długo problem, dlatego też dostałam insuline 24h, reszte posiłków mialam w sumie ogarnietą od kiedy jestem na diecie. A dzisiaj to nie wiem co się dzieje. Po kanapce z szynką i ogorkiem (wczoraj zjadlam dwie na kolacje i było ok ale że tak mi dziś wariuje cukier to teraz zjadłam jedną) 143.. Jestem głodna, zła, cały dzień źle się czuję i nie wiem co się dzieje. Zobaczymy jak będzie jutro. Dzisiaj tylko na czczo miałam w normie... Mały ma czkawkę, chyba na pocieszenie dla mnie :)

Ennis Ty jesteś hardkorem. Przy 300 to już by mi ostatnie pozegnanie odśpiewywali.
Ja tam prawie zeszłam jak robiłam ta krzywa. Położyli mnie u pielęgniarki i włączyli wiatrak i dali trochę wody bo ja ledwo na nogach stałam, cała spocona jakbym z pod prysznica wyszła [emoji85] w sumie mogli karawan zamawiać

Ja dzisiaj miałam na czczo 77, po śniadaniu 124, po obiedzie 107, po kolacji 84. W zasadzie mi starcząją te trzy posiłki na cały dzień.

FindMySKy a u mnie tylko z glukozą na czczo był problem na krzywej:115, pozostałe wyniki 170 i 130.

Cześć dziewczyny, można dołączyć, bo jestem zielona w temacie cukrzycy, a i mnie dopadła [emoji17] Jestem w 11 tc. Na razie na szczęście bez insuliny i od kilku dni diety, poziomy są ok, ale jestem przerażona.

Czy trzymacie się ściśle liczby węglowodanów wypisanych przez diabetologa na każdy posiłek?

Przyznaję, że mi ta rozpiska słabo pasuje i np. Śniadanie 1 mam 30 g węglowodanów i śniadanie 2 też 30 g, a wolałabym 40g i 20 g czy jeżeli glukoza po godzinie będzie ok, to mogę sobie tak zamienić? [emoji848]

Cześć dziewczyny, można dołączyć, bo jestem zielona w temacie cukrzycy, a i mnie dopadła [emoji17] Jestem w 11 tc. Na razie na szczęście bez insuliny i od kilku dni diety, poziomy są ok, ale jestem przerażona.

Czy trzymacie się ściśle liczby węglowodanów wypisanych przez diabetologa na każdy posiłek?

Przyznaję, że mi ta rozpiska słabo pasuje i np. Śniadanie 1 mam 30 g węglowodanów i śniadanie 2 też 30 g, a wolałabym 40g i 20 g czy jeżeli glukoza po godzinie będzie ok, to mogę sobie tak zamienić? [emoji848]
Witaj :)

Nie. Nie popadajmy w paranoje. Nie stoję z wagą i nie wyliczam wszystkiego.
Skąd u Ciebie tak szybka diagnoza? Zły wynik na czczo, czy obciążenie genetyczne?

Witaj :)

Nie. Nie popadajmy w paranoje. Nie stoję z wagą i nie wyliczam wszystkiego.
Skąd u Ciebie tak szybka diagnoza? Zły wynik na czczo, czy obciążenie genetyczne?
Ufff... bo obawiałam się, że te gramy na każdy posiłek są rygorystycznie wyznaczone ;)

Miałam zły wynik na czczo w pierwszych badaniach ciążowych, a po obciążeniu poza wynikiem na czczo mieściłam się w normach. W rodzinie nikt nie choruje, ale ja mam podwyższone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1, choć nie mam pojęcia czy to ma jakiś związek z pojawieniem się cukrzycy ciążowej.

reklama
Ufff... bo obawiałam się, że te gramy na każdy posiłek są rygorystycznie wyznaczone ;)

Miałam zły wynik na czczo w pierwszych badaniach ciążowych, a po obciążeniu poza wynikiem na czczo mieściłam się w normach. W rodzinie nikt nie choruje, ale ja mam podwyższone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1, choć nie mam pojęcia czy to ma jakiś związek z pojawieniem się cukrzycy ciążowej.
Wiesz u mnie 2 ciążę bez i trzecia nagle ni stąd ni zowąd cukrzyca :) Wprowadz sobie dietę, ale musisz na zasadzie prob i błędów sobie sprawdzić, co Ci szkodzi, to co oni narzucają to są podstawy a tak naprawdę nie istnieje typowa dieta cukrzycowa, każdy organizm reaguje inaczej. Masz tu sporo przykładów, każda z nas jada co innego, raz jest lepiej a raz gorzej. Duże te cukry na czczo?

Do góry