reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca w ciąży

To zależy od szpitala chyba bo w moim jest do 5.5 a w drugim co byłam(w Republice) to norma przed posiłkiem do 5 a po do 6.5 czyli normalnie tylko wodę pić :/
U mnie w ksiazce jest napisane 5,3 a ja sie durna cieszylam ze rano cukry mam ok [emoji849]
Jezeli lekarz Ci tego nie zlecil to lepiej nie zmieniaj diety. Unikaj cukrow i jedz wiecej warzyw tylko tyle. W artykule mamyginekolog tez jest to napisane zeby jesc normalnie.
Ja powiem tak, mamaginekolog a moj ginekolog/ polozna/ konsultant to dwie rozne osoby. Zaufalalabym osobie ktora prowadzi moja ciaze a nie blogerce.
Slodkatrojeczka, nie katuj sie tylko zawdzwon do osoby prowadzacej ciaze i jutro i zapytaj o zdanie.

reklama
Zadzwonię tak czy owak ;) Zobaczymy co powie polozna. Kurcze najlepiej to bym pojechala a nie tak przez telefon... Ale na złość w piatek w ogole nie przyjmuje a jutro chocbym chciala to nie mam jak. Obciazenia jako takiego po rodzinie nie mam. Tylko dziadek choruje ale to mu na starość przypełzło. Otyła nie jestem, ruchu mam sporo. Co ma być to bedzie. Przed endokrynologiem też byłam obsrana a wyszło wszystko dobrze.

Zacznijny od tego że mama ginekolog jest GINEKOLOGIEM a nie diabetologiem. Także może się wypowiedzieć jak kazdy ale cukrzyca do obgadania że specjalista. Ona nim nie jestm
Mój konsultant się nie wypowiada na temat mojej cukrzycy, jak mam jeść i co ile mierzyć. Od tego mam diabetologa, dietetyka i specjalna położna.
Konsultant tylko mówi jak cukrzyca może wpłynąć na płód.

W sumie Ennis masz racje, ze mamy diabetologow wyspecjalizowanych w poloznictwie. Nawet jak bylam z krwawieniem to ginekolozka mowila, ze o cukrzycy moze rozmawiac ale i tak mi porad nie da, bo to nie jej specjalizacja.

Slodkatrojeczka telefon wystarczy, jak cos to poprostu powie zebys przyjechala.

W sumie Ennis masz racje, ze mamy diabetologow wyspecjalizowanych w poloznictwie. Nawet jak bylam z krwawieniem to ginekolozka mowila, ze o cukrzycy moze rozmawiac ale i tak mi porad nie da, bo to nie jej specjalizacja.

Slodkatrojeczka telefon wystarczy, jak cos to poprostu powie zebys przyjechala.
Jeszcze mi młody zaczął wymiotować zeby było weselej. Zamiast spać to go pilnuje i juz zglodnialam.

To ja sobie na kolację też zrobię sałatkę. Tylko ten kurczak. Mam pierś ale co ugotować ją? Chyba nie dam rady takiej zjesc ;)

Jeśli czujesz głód, to zjedz coś małego nawet w środku nocy (np. parówkę, pół bułki z pomidorem czy po czym tam się dobrze czujesz) - bo jak Ci spadnie za bardzo cukier, to potem zaczyna sam rosnąć i stąd możesz mieć też za wysoki nie jedząc. Tak więc, jak już pisały dziewczyny, nie bój się jeść :-)

Wiem, że już sałatka dawno skonsumowana i nawet zaliczyłaś już skok cukru po niej, ale jeśli chciałabyś nie smażyć tego kurczaka do sałatki, to możesz pokroić na kawałeczki, przyprawić i wrzucić do parowaru - wychodzi spoko, szybko i nie trzeba na nad nim stać jak nad patelnią.

Dla mnie idealną potrawą pod względem zachowania się cukru jest wszystko co się składa z mięsa, kapusty i grzybów, tj. bigos, golonka z kapustą i gołąbki z pieczarkami zamiast ryżu - tylko że po kilku dniach już bym rzygała na widok mięsa z kapustą :-D
Na widok samego mięsa w sumie też mnie jeszcze cofa...

I koniecznie zapytaj, czy możesz zrobić krzywą wcześniej. Ten termin od 21 tygodnia jest pewnie dla kobiet,które nie mają żadnych objawów.
Mi zrobili krzywą w 5 tc, bo miałam ketony w moczu i id razu wyszedł rozjechany cukier.
Teraz, za waszą radą, będę dopytywać,czy na pewno muszę powtarzać krzywą, skoro jest diagnoza.

Ostatnia edycja:
Wstałam i od razu zrobilam sobie sniadanie :) na czczo 82, więc wynik ok. Zwykle nie jem tak rano i to pewnie też wynik podnosi. Jestem bardzoo śpiąca, młody w ogole spać nie dał..

reklama
Do góry