Nektarynka2
Fanka BB :)
Zapomniałam 1 raz wziąć insulinę na noc ![Grimacing face :grimacing: 😬](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f62c.png)
co teraz zrobić
![Grimacing face :grimacing: 😬](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f62c.png)
![Grimacing face :grimacing: 😬](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f62c.png)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Zapomniałam 1 raz wziąć insulinę na nocco teraz zrobić
Nic, na spokojnie. Jaki wynik miałaś rano?Zapomniałam 1 raz wziąć insulinę na nocco teraz zrobić
106Nic, na spokojnie. Jaki wynik miałaś rano?
To wszystko wina mojego męża bo mi wyłączył alarm zamiast dać drzemkęNic. Musisz być bardziej uważna![]()
Spokojnie. 106 to nie tragedia.
O kurde to różnice ogromne, ja mam sensor librę 3 i na początku też jakby mierzyłam sensorem i glukometrem i były różnice ale diabetolog powiedziałaś żeby opierać się na 1 urządzeniu bo sensor a glukometr to coś tam 15 min różnicy między sobą i wtedy podadzą takie same ale nie raz np na sensor mam 160 a na glukometr 130Spokojnie. 106 to nie tragedia.
W krwi na pewno było mniej.
W ogóle ostatnio robiłam krzywą cukrową i z palca z glukometru miałam 116 a z krwi wynik 84.
Lekarz powiedział, że normalne są takie rozbieżności bo z palca jest krew kosmowkowa (czy jakoś tak) a z żyły jest żylna i to dwa różne materiały do badania...
A czy Wasi lekarze tez mówią żeby zmieniać glukometr co roku?
Mam z pierwszej ciąży bo mialam cukrzycę, glukometr ma dwa lata, teraz jestem w 9tc i mierze cukier ze względu na cukrzycę w pierwszej ciąży.
Wychodziło mega wysoko, mega....
Lekarz kazał mi kupić nowy glukometr i różnica jest np 110 z nowego a 180 ze starego...
Moja historia jest trochę inna, więc nie odpowiem na Twoje pytanie. Ale chcę napisać, że nie wiedziałam, że już urodziłaś, więc gratuluję! I nie martw się co będzieHej Dziewczyny![]()
Pisze tu z zapytaniem, bo wiem, że jest tu dużo mam, które miały cukrzycę ciążową i urodziły już dzieciaczki.
Szukam mam, które brały w miarę podobną ilość insuliny na noc co ja (20-30 jednostek) i mogłyby napisać, czy do końca ciąży było wszystko ok z dzieckiem, odpowiednio przybierało i jakie się finalnie urodziło?
W pierwszej ciąży nie miałam cukrzycy ciążowej, miałam idealne cukry do samego końca, bardzo niskie (nigdy nie miałam w ogóle problemów z cukrem), urodziłam dziecko 60 cm i 4 kg.
W drugiej ciąży (6 lat później) cukrzyca ciążowa prawie od początku. W trzeciej (2 lata później) to samo. I w obu wystąpiło FGR, urodziłam małe dzieci. Syn (druga ciąża) ma niecałe 3 lata, do dziś ma problemy z przybieraniem/wzrostem, jest bardzo nisko na siatkach centylowych, czekamy na endokrynologa). Teraz urodziłam córkę, jeszcze nie wiem, jak będzie z przybieraniem/wzrostem z wiekiem i się martwię...
Zastanawiam się skąd te problemy z dziecmi w 2 i 3 ciąży. Czy FGR mógł być spowodowany cukrzyca, przyjmowaniem insuliny? Czy z tego powodu mój syn ma teraz problemy z rośnięciem? Czy córkę też to czeka?
Jestem ciekawa doświadczeń mam z podobna historią tj. miały cukrzycę ciążową praktycznie od początku ciąży (gdzieś tam od 10-14 TC powiedzmy na insulinie) i przyjmowały podobną ilość jednostek... Czy miały Wasze dzieci FGR? Czy urodziły się mniejsze? Jak rosną teraz?
Ja miałam całkiem nowy glukometr pobrany z apteki z zestawu gratisowego od producenta a musiałam dokupić płyny kalibracyjne bo bez płynów wyniki były mocno przestrzelone. A i z płynami były duże różnice i to nie tylko kwestia krwi wlosniczkowej, bo brałam glukometr do labu i pani kapała na niego tą samą krwią z żyły co szła do labu.Spokojnie. 106 to nie tragedia.
W krwi na pewno było mniej.
W ogóle ostatnio robiłam krzywą cukrową i z palca z glukometru miałam 116 a z krwi wynik 84.
Lekarz powiedział, że normalne są takie rozbieżności bo z palca jest krew kosmowkowa (czy jakoś tak) a z żyły jest żylna i to dwa różne materiały do badania...
A czy Wasi lekarze tez mówią żeby zmieniać glukometr co roku?
Mam z pierwszej ciąży bo mialam cukrzycę, glukometr ma dwa lata, teraz jestem w 9tc i mierze cukier ze względu na cukrzycę w pierwszej ciąży.
Wychodziło mega wysoko, mega....
Lekarz kazał mi kupić nowy glukometr i różnica jest np 110 z nowego a 180 ze starego...