reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa

@Daria1991
Ło boże... 9j... kiedy to bylo 🤷‍♀️ az pozazdroscilam hehe.

@Coffe18
U nad po wizycie spoko. Nawet te sporadyczne wyskoki sa dopuszczalne bo jak co chwile chora to nie dziwota. Ja tu nadal na 18j i bez zmian.

Dzis mam kijowe samopoczucie przez te moje jelita dodatkowo. Zwariowac mozna. Czuje ze we flaczkach jezdzi a jak siadam na wc - cisza. Najgorszemu wrogowi nie zycze takiej meki z perystaltyka 😔🥴 juz myslalam ze spoko bo pije jak wielblad ale widac nie wystarcza.

Dlatego @Nath096 z Toba to lacze sie w bolu.

@Alexis124 mowie Ci ze do porodu to Ty zejdziesz z insuliny chyba calkiem zanim ten Twoj Mały wyjdzie z brzuszka :-)))) po cichu zazdroszcze ze to lada dzien.
Mnie po miksie syropu ,kawy i wody wręcz przeczyscilo 🙈 ale ulg niesamowita ,brzuch dwa rozmiary mniejszy i odrazu miękko ,szczególnie jak leżę,bo tak to nawet leżenie nie dawało ulgi.
Boże jak to człowieka ugnebi jak nie urok to zatwardzenie 🙈
Miałam jechać po zakupy i do plusa,bo mi się kończy umowa,ale póki co leżę,niech ten brzuch odpocznie .

reklama
Mnie po miksie syropu ,kawy i wody wręcz przeczyscilo 🙈 ale ulg niesamowita ,brzuch dwa rozmiary mniejszy i odrazu miękko ,szczególnie jak leżę,bo tak to nawet leżenie nie dawało ulgi.
Boże jak to człowieka ugnebi jak nie urok to zatwardzenie 🙈
Miałam jechać po zakupy i do plusa,bo mi się kończy umowa,ale póki co leżę,niech ten brzuch odpocznie .

Jak tak czytam nieraz jak opisujesz co i jak u Ciebie to jak w morde strzelil mysle sobie - znam to z autopsji.

Do dupska tak w skrocie :-)
Pociesz sie tylko tym ze to wiecznie trwacnie bedzie 😎

Hello. Jako ,że jesteście moja skarbnica wiedzy to mam pytanie 😂❤️
Czy ketony w moczu są uzależnione jakoś od poziomu cukru na czczo ? W sensie np będą jak będzie wysoki/niski czy to nie ma znaczenia jaki cukier,a ketony mogą się pojawić ? 🤔
Swoją drogą ta skala na paskach to można dostać oczopląsu od rozstrzasania,który to kolor 🙈

Pod co Wam to bardziej podchodzi? 😏

Załączniki

• f96e7f7c-d241-4e4e-bef1-821a406df1cd.jpeg
    f96e7f7c-d241-4e4e-bef1-821a406df1cd.jpeg
    39,3 KB · Wyświetleń: 45
Czy ketony w moczu są uzależnione jakoś od poziomu cukru na czczo ? W sensie np będą jak będzie wysoki/niski czy to nie ma znaczenia jaki cukier,a ketony mogą się pojawić ? 🤔
Swoją drogą ta skala na paskach to można dostać oczopląsu od rozstrzasania,który to kolor 🙈

Brak cukru w moczu, ketony 5
Czyli dorzuc cos do kolacji i powinno byc okej:-)

Nie ma reguly na cukry z palca a ketony. Pamietaj zawsze ze pomiar glukometru to blad rzedu nawet 15% wiec tym si nie sugeruj.

W moim przypadku ketony pojawiały się jak w ciągu dnia zjadłam za mało węglowodanów, bo nie zawsze jadłam późną kolację. Po tym stwierdziłam, że późna kolacja to na dobrą sprawę trochę naciągane, bo na moje cukry na czczo nigdy nie działała i nie ważne co bym zjadła, to lepsze miałam bez niej niż z nią 😂

Ogólnie te ketony to raz są, raz ich nie ma w dużej zależności od tego co się je przez cały dzień (takie miałam obserwacje, teraz nawet ich nie mierzę). Generalnie w szpitalu mi wyszły w badaniu moczu i nikt na to nawet uwagi nie zwrócił (a tamtego dnia miałam przyjęcie i mało jadłam w ciągu dnia 🤷🏻‍♀️).

Mi powiedziała diab,że jak będą ketony to też mam przyjść po insulinę .
Poczekam jeszcze zobaczę jak jutro i co wyjdzie w badaniu moczu,bo jadę.
Ogólnie zrobiło się dużo ciężej opanować cukier do południa,potem jakoś lżej.
Może to przez to,se miałam długie przerwy między posiłkami popołudniu ,np wczoraj zjadłam koło 17,wyszłam z domu nie wzięłam nic ze sobą i chyba dopiero po 20 zjadłam i przed 22 ta przekąskę.

No kiedyś na śniadanie jadłam dwie kromki chleba wieloziarnistehi ,szynką ,ser ,pomidor to teraz jak nie dołożę jajek to mi wybije cukier ,tak samo np na przekąskę miedzy obiadem a a śniadaniem zjem kanapkę z masłem ,wędlina ,kilka plastrów ogórka,kilka orzechów ,jedna śliwka suszona i cukier 134,niby ok ale już wysoko a nie najadłam się jakoś specjalnie . Muszę chyba kupić spowrotem żytni chleb .

No kiedyś na śniadanie jadłam dwie kromki chleba wieloziarnistehi ,szynką ,ser ,pomidor to teraz jak nie dołożę jajek to mi wybije cukier ,tak samo np na przekąskę miedzy obiadem a a śniadaniem zjem kanapkę z masłem ,wędlina ,kilka plastrów ogórka,kilka orzechów ,jedna śliwka suszona i cukier 134,niby ok ale już wysoko a nie najadłam się jakoś specjalnie . Muszę chyba kupić spowrotem żytni chleb .
Ja przez jakiś czas jechałam na żytnim z ziarnami, potem przestał pasować i też zaczął wybijać… jedyne co pasuje na śniadanko to probody 😂 później mogę zjeść inny, ale pierwszy posiłek to tylko ten wchodzi w grę

reklama

brak cukru, ketony ten +-
Ja nigdy nie miałam cukru w moczu a ketony miewałam i +++ aż polecono mi zjadać posiłek o 21.
I odpuszczono mi stosowanie pasków 😃

Do góry