reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa

Załamka … zwiększyłam insulinę do 6j a cukier na czczo wczoraj 94 dziś 92 😏 jprdl … nie wiele niższy niż bez insuliny ….

wiem ze na każdego działa coś innego ale co zjeść najlepiej i o której na tą ostatnią przegryzke żeby ten cukier się wreszcie unormował … 😵‍💫 osiwieje przez tą moją słodycz 🫣 albo wcześniej szlak mnie trafi ….

Dobrego dnia dziewczyny ♥️

reklama
Załamka … zwiększyłam insulinę do 6j a cukier na czczo wczoraj 94 dziś 92 😏 jprdl … nie wiele niższy niż bez insuliny ….

wiem ze na każdego działa coś innego ale co zjeść najlepiej i o której na tą ostatnią przegryzke żeby ten cukier się wreszcie unormował … 😵‍💫 osiwieje przez tą moją słodycz 🫣 albo wcześniej szlak mnie trafi ….

A kiedy zwiększyłas insulinę? U mnie zwiększenie działa w ten sposób, że właśnie przez pierwsze dwa trzy dni cukier na czczo trochę wzrasta, a dopiero później się normuje. Może u Ciebie jest podobnie.

Co do tej pory jadłaś na obie kolacje?

Miłego 😁

Ja Ci odpowiem tylko i wylacznie na swoim przykladzie :-)

Ostatnia przekaska jak najpozniej a najlepiej juz w lozku przed snem.

Ja jem od x-czasu juz o 21.30 (bo wtedy odpadam juz) i jak wytrzymam to o 22 insulina. Najczesciej nie wytrzymuje wiec o 21.40 wlatuje :-)

2 kromki chlebka (mi podpasowal rustykalny z herta, wczesniej slonecznikowy z lidla byl spoko) z maslem i wedlina z drobiu i ogorkiem zielonym. Kiedys jadlam z pomidorami wszystko ale Daria tutaj podpowiedziala zeczerwonych warzyw juz na ta lrzekaske nie jesc i tego sie trzymam. Musi byc bialko wegle i tluszczyk.

Na poczatku moglam jesc nabial ale on lubi platac figle wiec juz od dawna sie z nim pozegnalam a calkowicie odrzucilam wieksze ilosci w 3 trymestrze bo skret jelit gwarantowany.

Zalezy tez czesto co jesz na kolacje bo to tez ma wplywna cukier rano. Na kolacje nie jem juz owocow, nabialu. Ale za to pozwalam sobie na jajecznice czy parowki czy kielbaski czy salatki z pajda chlebka.

Musisz znalezc swoj chleb bez tego beda wyskoki cukrow i z tym musisz sie pogodzic. Czasami tez musisz te 3dni dac organizmowi na zajazenie ze dostaje wiecej insuliny. Nie ma reguly :-)

A kiedy zwiększyłas insulinę? U mnie zwiększenie działa w ten sposób, że właśnie przez pierwsze dwa trzy dni cukier na czczo trochę wzrasta, a dopiero później się normuje. Może u Ciebie jest podobnie.

Co do tej pory jadłaś na obie kolacje?

Miłego 😁
No właśnie na tą pierwszą kolacje 2 kanapki graham z szynką i ogórek cały wciągłam 😊

A na tą ostatnią wczoraj mały jogurt naturalny i to chyba mój główny problem ….
Nic mi już wiecej tak późno nie wchodzi 😏, zjadłam z niesmakiem i na siłe 😞

A dzień wcześniej tez 2 kanapki z serkiem typu philadelpia i rzodkiewką …

A No i wczoraj zwiększyłam dawkę o 2 j .
Jeśli po 3 dniach nic nie ruszy to mam znów zwiększyć 😏
Ja Ci odpowiem tylko i wylacznie na swoim przykladzie :-)

Ostatnia przekaska jak najpozniej a najlepiej juz w lozku przed snem.

Ja jem od x-czasu juz o 21.30 (bo wtedy odpadam juz) i jak wytrzymam to o 22 insulina. Najczesciej nie wytrzymuje wiec o 21.40 wlatuje :-)

2 kromki chlebka (mi podpasowal rustykalny z herta, wczesniej slonecznikowy z lidla byl spoko) z maslem i wedlina z drobiu i ogorkiem zielonym. Kiedys jadlam z pomidorami wszystko ale Daria tutaj podpowiedziala zeczerwonych warzyw juz na ta lrzekaske nie jesc i tego sie trzymam. Musi byc bialko wegle i tluszczyk.

Na poczatku moglam jesc nabial ale on lubi platac figle wiec juz od dawna sie z nim pozegnalam a calkowicie odrzucilam wieksze ilosci w 3 trymestrze bo skret jelit gwarantowany.

Zalezy tez czesto co jesz na kolacje bo to tez ma wplywna cukier rano. Na kolacje nie jem juz owocow, nabialu. Ale za to pozwalam sobie na jajecznice czy parowki czy kielbaski czy salatki z pajda chlebka.

Musisz znalezc swoj chleb bez tego beda wyskoki cukrow i z tym musisz sie pogodzic. Czasami tez musisz te 3dni dac organizmowi na zajazenie ze dostaje wiecej insuliny. Nie ma reguly :-)
Mądrego to aż miło posłuchać ♥️

szczerze to mi już prąd o 21 odcina 😂😂😂🫣 i wytrzymanie do tej 22 jest mega męczące 😜

A powiedz mi jeszcze jedno …
Jak zjesz ten ostatni posiłek o 21:30 , pół godziny później podasz insuline to o której rano najlepiej zbadać cukier ?
7 ?

No właśnie na tą pierwszą kolacje 2 kanapki graham z szynką i ogórek cały wciągłam 😊

Mądrego to aż miło posłuchać ♥️

szczerze to mi już prąd o 21 odcina 😂😂😂🫣 i wytrzymanie do tej 22 jest mega męczące 😜

A powiedz mi jeszcze jedno …
Jak zjesz ten ostatni posiłek o 21:30 , pół godziny później podasz insuline to o której rano najlepiej zbadać cukier ?
7 ?

Pierwszy trymestr rzadzi sie swoimi prawami... 😎

Sprobuj bez nabialu na ten posilek przed snem. Mozesz dorzucic kabanoski kromal i warzywo. Probuj bo wg mnie nabial Ci na noc nie sluzy rowniez:-)

Ja badam ok 6.30-7 bo tak wstajemy sie szykowac do przedszkola.

Ja ten ostatni posiłek też jem tak o 21:30 i klade się w zasadzie do łóżka. Zazwyczaj kromka chleba ,masło ,szynką i ogórek kiszony ,albo zwykły . Czasem dodawałam plaster żółtego sera,ale ostatnio się tej boje tego nabiału. Jem kromkę ,dwie . W zależności jak mam ochotę i jaki mam akurat rozmiarowo chleb.

Pierwszy trymestr rzadzi sie swoimi prawami... 😎

Sprobuj bez nabialu na ten posilek przed snem. Mozesz dorzucic kabanoski kromal i warzywo. Probuj bo wg mnie nabial Ci na noc nie sluzy rowniez:-)

Ja badam ok 6.30-7 bo tak wstajemy sie szykowac do przedszkola.
Metodą prób i błędów wkońcu muszę jakoś tą słodką pannę ogarnąć 😜 tylko cierpliwości brak 🤭🤪

reklama

To pewnie ten nabiał nie pasuje. Pamiętam jaka katorgą dla mnie było wciskanie tej drugiej kolacji, teraz jest już lepiej, ale czasem też mam opory.

Ja zazwyczaj jem kromkę chleba wojskowego z biedry z szynka, albo z warzywem, albo nie. O 22 wbijam insulinę i tak 22.15-22.30 jem druga kolację.
Ale właśnie najgorsze, że nie ma jednej reguły i każda musi sama zobaczyć, co i jak 🙈
Wiec życzę cierpliwości 🙂

Do góry