reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

asiaj mi na razie diabetolog powiedziała że mam zwiekszyc do 4 jednostek jak cukier bedzie powyzej 90, ale za bardzo nie działa, wizyta dopiero za 1,5 tygodnia a sama boje sie dalej zwiekszac, do poradni sie nie dodzwonie bo nie dali numeru telefonu, a w rejestracji tez nie odbieraja wiec lipa. dzis miałam na czczo 93 wiec moze nie bede panikowac i poczekam do wizyty

reklama
Eve - 93 na czczo zbadane glukometrem to rak naprawdę 83 zbadane poprzez pobranie krwi w laboratorium. Jak będziesz miała badanie krwi na czczo to zaraz potem zbadaj sobie glukometrem a zobaczysz, że glukometry zawyżają. Czekaj spokojnie na wizytę :) Ja też mam wizytę za około 1,5 tygodnia i też mogłam zwiększyć dawkę "tylko" do 17 jednostek i czekam.... Nie wiem tylko co będzie jak już dostanę te 20 jednostek i dalej będzie rano za wysoko???? Tak naprawdę najbardziej miarodajny jest bilans ogólny czyli hemoglobina glikowana - jak to wychodzi dobrze to nie ma się co martwić żadnymi podwyższenii na czczo, a 93 na glukometrze to naprawdę jest super :)
A kiedy Ty miałaś wykrytą cukrzycę, bo ja w 9 tc właśnie przez podwyższony cukier na czczo.
Aniołek - no mam nadzieję, że to szybko zleci :) przejmuję się już dużo mniej niż na początku. A u Ciebie to wyniki glikowanej pamiętam, że miałaś rewelacyjne przez całą ciąże (dużo lepsze niż moje) więc na pewno będzie wszystko dobrze. A jak zmieniła Ci się waga podczas całej ciąży??

asiaj u mnie cukrzyca wyszła dopiero po tescie obciazenia glukozą w 25 tygodniu, ale moje wyniki cukru na czczo zawsze były tylko troche ponizej 90, nawet jak nie byłam w ciąży, nikt mi nie zwrócił uwagi że mogłoby byc lepiej. wynik hemoglobiny glikowanej wyszedl mi w 26 tygodniu 4,9. inne wyniki tez w normie.
a odnośnie wagi, mi na poczatku diety waga stanęła w miejscu a teraz rośnie i to wcale nie mało, normalnie byłam w szoku +0,5 kg na tydzień, a myślałam że na takiej diecie nie da się przytyć.

Aniołek - no to ta dieta ma przynajmniej ten plus, że jak urodzisz to będzie z Ciebie ładna laska, bo przecież i dziecko i wody płodowe i łożysko ważą swoje więc po urodzeniu może okazać się że będziesz ważyć sporo sporo mniej niż przed ciążą :)
Co do wyników glikowanej to wow! 4,6 na końcówce to raczej można podejrzewać totalny brak cukrzycy. Ja w 9tc miałam 5,7 a po 1,5 miesiącu diety spadło do 5,6. Nie jest to najgorzej, myślałam że wręcz dobrze ale przy Waszych 4 na początku to moje wyniki nie wyglądają już tak dobrze :)

Eve - no to u Ciebie glikowana jest na rewelacyjnym poziomie jak na 25tc. 4,9 - to dobry wynik dla zdrowej osoby więc pewnie po ciąży ta cukrzyca u Ciebie zniknie szybciutko :)

Asia zleci, zleci :tak: Pamiętam jak dopiero co myślałm "no to równe 10 tygodni przed nami", a tu co 5 zostało ale dni;-) Albo nawet mniej. Moja pierwsza glikowana po 2 tygodniach diety była jakoś 5.6 po trzech miesiącach diety wynik 3. Wiec byłam w mega szoku i trochę sobie popuściłam. Jeżeli chodzi o wagę to wacha mi się w granicach 4,5 - 5 kg na plusie. Trzymam za Ciebie kciuki i głowa do góry:tak:
Eve glikowana bardzo ładna, ale faktycznie coś z tą wagą dziwnie może za chwilę się ustabilizuje:tak:

Hejka. Ja na diecie jestem od ok. 26tc, czyli 8 tygodni, już na pierwsze wizycie zleciła mi diabetolog tą hemoglobibę glikowanaą czli zrobiłam ją przedvrozpoczęciem diety i miałam 4,52. Dała mi też na inne wyniki, m.in. jak dziala trzustka i wszystkie wyniki wyszły mi super:)
Wczoraj mialam takie super wyniki, ze na podwieczorek zjadłam 2 kromki chleba IG z nutella i miala 180, oj durna ja:angry:, ale mialam wyrzuty sumienia, :crazy:. Więcej tego nie zjem mam nauczke.
A gołąbki też jadlam wyniki super, ale bez ziemniaków bo w gołąbkach już jet ryż.

Aniołek ja 5 listopada będę znała termin cesarki, daj Znać jak ju będziesz wiedziała po wizycie..

A jutro mam wizyte u diabetolog, nie lubie tam jezdzić:baffled:

reklama
Do góry