reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cudeńka dla naszych Pociech:)

reklama
musi sie udac bo zaplanowalam to tak:
-teraz Agatka
- budowa domu
- brat / siostra dla Agatki ...
i z tym planem chcialabym sie zmiescic w 3-4 lata!!

Ja też planuję jeszcze siostrzyczkę dla chłopaków (mąż mi obiecał), a w domu zamierzam zamieszkać latem 2011 lub 2012. Wykańczać go będę w trzeciej ciąży.
Oczywiście jak Bóg da.

Oczywiście jak Bóg da. Góry świętokrzyskie pod względem pokrywającej je szaty roślinnej należą do dwóch okręgów geobotanicznych (Łysogórskiego i Chęcińskiego) wchodzących w skład Krainy świętokrzyskiej , która swym zasięgiem obejmuje także tereny przyległe. W okręgu Łysogórskim na jałowych, chłodnych i wilgotnych, a zarazem ubogich w wapń glebach zachowały się kompleksy leśne w mało zmienionej przez człowieka formie. Wyróżniają się tu dwa główne zespoły leśne: najlepiej zachowany w Polsce bór jodłowy i las jodłowo - bukowy. Są to zespoły typowe dla regla dolnego, który tu zaczyna się od wysokości ok. 320 m n.p.m. W jedlinach gatunkiem dominującym jest jodła pospolita występująca niekiedy z niewielka domieszka świerka i buka. W warstwie krzewów oprócz podrostów tych drzew rośnie masowo dziki bez koralowy, a runo bogate jest w paprocie. W lasach jodłowo - bukowych oprócz tych drzew występuje domieszka jawora, lipy, klonu i graba. W runie występują żywiec gruczołowaty, paprotnik kolczasty itp. Na gołoborzach rośnie charakterystyczna roślinność mchów, watrobowców i porostów. W szerokich dolinach występują bory sosnowe. Dabrowy występują tu rzadko. Grady występują tylko wtórnie po zniszczeniu lasów jodłowo - bukowych. W subregionie Chęcińskim na podłożu wapiennym dominują wielkie połacie lasów mieszanych i liściastych złożone przeważnie z buków, lip, jaworów.Dwupiętrowy system roślinności wyróżnia Góry świętokrzyskie od sasiednich terenów, a także wpływa na to, że w faunie występują liczne gatunki górskie i borealno - górskie . I tak osobliwością strumieni jest wypławek katogłowy - robak z rodziny wirków żyjących tylko w górskich potokach. Reliktowymi gatunkami sa tu ślimaki z rodziny swidrzyków. Z owadów licznie występują biegacze a także dwa chronione gatunki tęczników, spotkać można także kozioroga dębosza. Występują tu także motyle: paź królowej, paź żeglarz i zmierzchnica trupia główka. Z najpospolitszych płazów możemy spotkać traszki, jaszczurkę żyworodna oraz padalce. Stwierdzono tu ponad 164 gatunki ptaków. Gnieżdżą się tu między innymi orzechówki i pliszki górskie. Spośród ssaków występuje: ryjówka malutka, lis, borsuk, kuna leśna, łasica. Z tak zwanej zwierzyny grubej występuje sarna, dziki, jelenie i łosie, w ostatnich latach sprowadzono tu także bobry.
Dokładnie Mamo Stacha!!!Ale modlitwy w waszych intencjach zanoszę od dawna:-)
Dziękuję Kochane!!

Ostatnia edycja:
u nas tak samo, ale czuje ze z czasem mala bedzie nas wypierac :) i jej rzeczy zdominuja pokoik, wtedy wyniesiemy sie do drugiego, ktory do tej pory byl 'goscinnym'

Tak samo bedzie pewnie u nas:tak:ale to dopiero jak maly troche podrosnie:tak:

Ano ano...! Teraz to wszystko od Męża zależy..pomyśleć, że kiedyś Mężowie mieli pretensje do Żon, że syna im nie urodziły a to tylko od nich zależy:-):-):-)

No ja bym jednak calej winy nie zganiala na meza:no:to wszystko zalezy kjiedy sie kobieta podłozy:tak:bo jesli za wczesnie to nie ma szans:no:wiem cos o tym:-D:-D:-D:-D

Kopciuszku a mi o pleć chodzi!:-)Wszystko zależy czy męski czy żeński plemnik będzie pierwszy:-)I nie ma reguły czy przed czy po owulacji..będzie co Bóg da..u nas 3-4 dni przed owulką..i jest synek!!!(ciąża wyczekana, długo się staraliśmy, tez coś o tym wiem...)

Kopciuszku a mi o pleć chodzi!:-)Wszystko zależy czy męski czy żeński plemnik będzie pierwszy:-)

Tak ja to rozumiem tylko ze plemniki meskie sa szybsze,bardziej zwinne ale zyja krocej niz zenskie:tak:wiec jesli kobieta podda sie za wczesnie uniesieniu to marne szanse na to ze plemnik meski da rade:tak:pozatym wieksze szanse sa jednak na dziewczynki:tak:

reklama
Tak ja to rozumiem tylko ze plemniki meskie sa szybsze,bardziej zwinne ale zyja krocej niz zenskie:tak:wiec jesli kobieta podda sie za wczesnie uniesieniu to marne szanse na to ze plemnik meski da rade:tak:pozatym wieksze szanse sa jednak na dziewczynki:tak:

zawsze wydawało mi się, że jednak na chłopca :sorry: ale dla mnie to całe "planowanie płci" to bajki.

Do góry