Żywienie 7 miesięcznego dziecka
Magdalena Wojciechowska
Witam. zaczynam sama gotować zupki dla mojego syna. Proszę podać mi jakie warzywa w tym wieku i w najbliższych miesiącach mogę mu dodać do zupy lub obiadku.
Ania
Witam serdecznie,
Dla dzieci po 6 miesiącu życia możemy przygotowywać zupkę z następującymi warzywami: brokuły, brukselka, marchewka, seler, pietruszka, burak, groszek zielony
kabaczek, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, seler, ziemniak, groszek zielony, cukinia. Po 7 miesiącu możemy rozszerzyć dietę o kalafior, buraczki. Po 9 miesiącu możemy wprowadzić: cebulę, groch, szpinak i szczaw. Po 10 miesiącu, ostrożnie rośliny strączkowe: bób, fasola biała, fasola czerwona, cieciorka, które mogą być wzdymające i ciężkostrawne dlatego jeśli chcemy dać je na spróbowanie dziecku to w małych ilościach. Przygotowując zupkę nie zapominajmy o niewielkim dodatku oleju rzepakowego niskoerukowego lub oliwy (lepsze wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) oraz dodatku 1 żółtka co drugi dzień. Warto również do zup dodawać zieleninę w postaci świeżej natki pietruszki oraz koperku.