reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

cos dla podniebienia-czyli menu naszych pociech

a nasza codzienna dieta wygląda tak:
7,00- butla 150-180ml
9,30-kaszka 150ml
ok 12- butla 120-150ml
ok 13-sok z marchwi albo jabłka 70ml
ok 15- zupka jarzynowa(narazie bez mieska)70-100ml
popita herbatką 100ml
przed 18 bytla 150-180ml
i albo idzie już lulu albo w wyjątkowych sytuacjach o 20 jeszcze raz butla ale wtedy to już jakieś 60-90 ml

reklama
Dziewczyny po jakim czasie od wprowadzenia "pierwszego kęsa" udało wam się zastąpić jedno karmienie piersią/butelką np zupką?

podaje małemu od 2 dni marczewkę Hippa i przyznam że je ze smakiem ale mało tzn. dzisiaj zjadł mi łącznie 3 małe łyżeczki od herbaty - czubate ( tak odmierzałam do kubeczka, ale oczywiście karmiłam go jego małą łyżeczką :-D ). po zaledwie 30 min domagał się cyca ale więcej marchewki nie chciał. Stąd moje pytanie... Bo zastanaiwma się jak ja pójdę do pracy skoro on będzie jadł tylko na smaczek a poprawiał cyckiem?:baffled:

fusik niestety ta nauka troszkę trwa, dlatego nie warto zostawiać tego na sam koniec, my uczymy jeść Otylke zupki odkąd ukonczyła 5 miesięcy, w zasadzie dopiero od 2 dni zupka zastapiła jej karmienie. Wcześniej zawsze domagala się cycka. I przede wszystkim dziecko musi zjadać większe ilości, co najmniej 3/4 słoiczka. Tak u nas wyszlo przy zupkach, natomiast jezeli chodzi o kaszkę, to mała ma podawaną od 3 dni i od razu załapało, to znaczy zastapiło karmienie- zjada 150 ml gęstej kaszki i wystarcza na 3-4 godziny. Od jutra wprowadzam tak o 10 kaszka, o 13 zupka. Do tej pory podawałam kaszkę o 17, ale w piatek wracam do pracy, stad musze tak wszystko poustalać, aby było to dobre i dla małej i dla moich rodziców, którzy będą się nią zajmować do konca roku, dzieki czemu mala pojdzie do żłobka dopiero od stycznia. Co mnie niezmiernie ucieszyło:)))Fusik musisz zobaczyc co smakuje Danielkowi, a co nie, Otylka na przykład nie akceptuje mleka modyfikowanego, ale kaszkę na mleku modyfikowanym juz tak., nawet powiedzialabym uwielbia:)

A własnie fusik Otylka w ogóle nie chce jeść samej marchwi, zupe jarzynową juz tak, ale najbardziej smakują jej te danie, które w ogole nie mają marchwi, dlatgo spróbuj podac Danielkowi coś innego- marchew to chyba nie jest dobry wyznacznik ile zje dziecko:)

Fusik, tez zaczęłam od marchwi, 3 łyżeczki i średnio Mikołajowi podchodzi - zdecydowanie woli zupke jarzynową (Hippa). Na początku zjadał 1/3 słoiczka a po kilku dniach wcinał cały i czasem popije mleczkiem ;-) Jak na razie nic innego nie dostaje.

dzięki ... na was zawsze możlna liczyć:)
Ell wracam do pracy w styczniu więc na szczęście nie sostawiłam tego na koniec - Wielkie dzięki

Fusik u nas było tak że Kuba dostawał najpierw po 3 łżeczki, potem po pół słoiczka, a po 4 dniach już cały bo po prostu się darł, ze za mało. Z czasem jak Danielek będzie jadł więcej to mu wystarczy, a mój Bartek jak był malutki był strasznie chudy więc wogóle pediatra kazala nam dodawać do zup kaszki kukurydziane lub ryżowe właśnie po to żeby były bardziej sycące. Tylko maluchy które jedzą już stałe pokarmy podobno powinny więcej pić herbatek więc może poprostu potrzebuje popić

reklama
Fusik dziewczyny juz chyba wszystko powiedzialy...My jeszcze w sumie zadnego mleka nie zastapilis tak na 100% innym posilkiem...Ale teraz mamy krzeselko wiec czas najwyzszy pojsc w jakas "konkretna strone"...
No i ciesze sie ze mamy tu doswiadczona mamuske-Sumke:-D

Do góry