reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

cos dla podniebienia-czyli menu naszych pociech

Pomidorowa zawsze!!! Z czymkolwiek, ale najlepsza z makaronem (nie z kluskami:-), chyba, ze z kluskami lanymi). A rosół też z makaronem, a najlepiej z lanymi kluseczkami. Mniam!

reklama
Tak Kasiu, całe południe Polski zaciąga - jak ja to lubię!!! :-)
I pewnie mówicie borówki na czarne jagody (tak na prawdę to się nazywa borówka czernica) i czernica na jeżyny, tak? Ale fajne są te regionalne nazwy.

A Wojciaszek dziś brukselkę wcinał. W ogóle ostatnio zaczął sobie świetnie radzić z większymi kawałkami jedzenia. Kilka dni temu mu jeszcze wszystko dokładnie rozgniatałam, a teraz gotowana marchewka w garść albo banan i radź sobie sam. No i radzi sobie!

No oczywiście, że mówimy borówki i czernice:laugh2: :laugh2: :laugh2: Kurcze a z tym zaciaganiem:-D Ja nie widze różnicy:-D

Brawo dla Wojciaszka, no ale jak ma się tyle zębów, to nie wypada nie gryźć:laugh2:

My mówimy makaron a nie kluski - jak kluski to lane. I niecierpię zup owocowych:-)

Ale fajnie sie porobiło.:-D :-D :-D :-D
Ja rosołek tylko z ziemniaczkami i to muszą być pokrojone w plasterki, pomidorowa z ryżem ble tylko z makaronem czy kluskami. Owocowa, a pudziesz ty coś okropnego fuj.

A co do naleciałości to moja babcia na szary kolor mówiła siwy czego dotąd nie mogę zrozumieć, bo siwe to są włosy, a na pokój mówiła izba. (no chociaż notariuszowie nadal piszą izba).

Heatherek zobacz jak twoje dziecko wie co dobre i nie da sie oszukać jakimś tam słoiczkiem, który przez moją babcię zostałby nazwany wekiem.

A bułeczka jest wrocławska

A tak jeszcze wracając do różnego wysławiania się to ja co roku jeżdzę nad morze do Jastarni i tam to dopiero jest hardcore. Kaszubi gadają tak jak z innej planety, patrząc się w twarz mogą mi powiedzieć że jestem tłustą durną babą a ja i tak ni wząb z tego nie zrozumiem i jeszcze się uśmiechnę :-)

Ale fajnie sie porobiło.:-D :-D :-D :-D
A co do naleciałości to moja babcia na szary kolor mówiła siwy czego dotąd nie mogę zrozumieć, bo siwe to są włosy, a na pokój mówiła izba. (no chociaż notariuszowie nadal piszą izba).

Heatherek zobacz jak twoje dziecko wie co dobre i nie da sie oszukać jakimś tam słoiczkiem, który przez moją babcię zostałby nazwany wekiem.

A bułeczka jest wrocławska

Oczywiscie, ze jest kolor siwy - golebie sa siwe (tez po mojej Babuni) :-D Izba to nieee....
A wek, Kochana, to nie taki maly sloiczek, tylko duzy, taki litrowy, zamykany szklana pokrywka i przypieczetowywany takim metalowym uchwytem :-D To jest wek :-D
Buleczka wroclawska, cbdd.

A Kaszubi faktycznie KOSMOS, tez raz bylam, sluchalam i czulam sie, jak nie przymierzajac, w Antwerpii za pierwszym razem - jakis zlany ciag liter, bez mozliwosci oddzielenia wyrazow, a juz tym bardziej wylapania sensu wypowiedzi :eek: :baffled: :szok: :-D

Basia, Bieluch leży przede mną :-) Jest napisane: "mleko pełne pasteryzowane, czyste kultury mleczarskie (cokolwiek to znaczy;-) )"
Kasia dzięki :) u mnie napisali " mleko normalizowane, ukwaszone czystymi kulturami bakterii" widac dobrze je wymyli ;) przyjmuje że to to samo :tak:

Nigdy nie jadłam rosołu z ziemniakami, jakoś mi to nie pasuje :baffled: ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Makaron ze sklepu a kluski to takie zrobione przez mame- pychota! U mojego męża na kapcie mówi się łapcie, chyba nigdy się tego nie nauczę. I coś czego pojąć nie mogę i mnie rzuca- np. mój mąż z bratem pojechali po zakupy, długo ich nie ma, a moja teściowa na to: "pojechały i zginęły"! No chyba jak faceci to pojechali, nie??!?!?! Ale u nich większość tak mówi...

A co do jedzenia dla dzieci- w sobotę dałam Martusi brokuły ze słoiczka- reakcja identyczna jak u Mateuszka na warzywa na parze. I wcale się nie dziwię, obrzydliwe to było.

Marcinek od początku nie tolerował zupek ze słoiczka... Pediatra powiedziała mi nawet, żeby nie dawać Tego "paskudztwa", bo to bez smaku i nic dziwnego, że dzieci nie chcą jeść...
A co do różnego nazewnictwa, to czytałam i pękałam ze śmiechu:-D U nas w lubuskim mówi się jak w Warszawie (patrząc po tym, co pisały dziewczyny ze stolicy:-) ) Chociaż ze względu na to, ze osiedlali się tu ludzie z różnych regionów Polski, zdarza się, że jedna rzecz ma kilka określeń. Np. kapcie-papcie-laczki-bambosze:-D ... chochelka- wazówka-łyżka wazowa... ziemniaki-kartofle... kromka chleba-skibka... twaróg-biały ser... Prawie wszystkie zupy można jeść z chlebem (bez względu na to, że są w nich ziemniaki albo ryż), z wyjątkiem rosołu i pomidorowej. Rosół jemy z makaronem, a pomidorową z makaronem lub ryżem. A np. zupa wigilijna to już co rodzina, to inna tradycja. U nas jest grzybowa z suszonych grzybów, u męża rybna - z karpia, u mojej babci z suszonych jabłek:-) , niektórzy jedzą barszcz z uszkami.

He he ale sie tu porobiło ciekawie mój maz jest z świętokrzyskiego i u niego na Wigilie w domu rodzinnym serwuja najwieksze paskudztwo swiata fasola Jas ugotowana z powidłami fuj!!!!!!!!!

reklama
Do góry