reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co Wam się przydaje w ciąży?

Justyna337

Fanka BB :)
Miasto
Łódź
Hej dziewczyny!
Ja juz jestem na finiszu, ale jest kilka moich koleżanek, które usilnie chcąsię dowiedzieć, co przydaje sie w ciąży - a co jest kompletnie przereklamowane. Ja moge doradzić, ale w zasadzie siedziałam całą ciążę w domu a to nie to samo, co kobitki, które dygają do pracy. Co o tym myslicie? Co warto kupić a czego nie?

W moim przypadku sprawdziły się spodnie ciążowe - wiem, żeto banał, ale z drugiej strony w drugim miesiącu nie miesciłam się już w żadne swoje spodnie. Nie przytyłam, ale rozchodziły mi sie biodra i nie mogłam normalnie funkcjonaować w zwykłych spodniach. Na poczatku zrobiłam błąd i kupiłam małe spodenki takie akurat, które wystarczyły mi na dwa miesiące. Potem kupiłam jeansy bez paska - tzn. takie, w których nie ma nawet zaznaczonego pasa poniżej specjalnego materiału na brzuszek (tego, co ma udawać miejsce na rozporek i guzik). Przechodziłam w nich całą ciążę. A pod konieckupiłam jeszcze parę o wiele za dużych spodni i teraz naprawdę się przydają. Rozmiar dołujący 46 ale wygoda - pierwsza klasa. POlecam teżpoduszke do spania, takiego rogala, czy kojec- jakto dana firma nazywa. Mnie uratowała większość nieprzespanych nocy. Mozna korzystać z dodatkowych poduszek, ale z drugiej strony po co... (ja mam w domu cztery 2 dla mnie i dwaie dla męża, więc kupienie rogala było ok). Pod koniec ciąży bardzo dokucza mi zgaga a tą poduszkę mozna zgiąć i wsadzić pod plecy i głowę - i przechodzi. Co prawda w szkole rodzeni je odradzją - jako dodatkowy wydatek ale ja siezdecydowałam już na poczatku i nie żałuję. nawet jeśli miałabym nie skorzystać z niejpodczas karmienia malucha. Jakieś inne pomysły?

reklama
Za namową wszystkich mądrych gazet, internetu itd kupiłam też płyty z muzyką klasyczną. Lubię klasykę, więc nie powinien byc to dla mnie kłopot a tymczasemokazało sie, że w takim zestawieniu jakie kupiłam,nie jestem w stanie tego wysłuchać...:happy: A malutka i tak rusza się najczęściej przy beyonce...

co do muzyki to polecam sluchac tego co lubicie
wiekszosc tych skladanek jest rzereklamowanych...
choc beethoven, mozart i baqch sie sprawdzaja-przynajmniej u mnie;):):)
wazne dla mnie w ciazy byly buty
na niskim obcasie-mi stopy puchły;(no i tez zwiekszona ilosc poduszek-szczególnie w pozycji na boku-mieszy kolanami

ja w pierwszej ciazy za ciezkie pieniadze (4 lata temu - 120 zl) kupilam spodnie ciazowe. Material na calosci super a na brzuchu taki elastyczny zeby roslo razem z brzuszkiem. Wszytsko bylo fajnie zima kiedy nosilam rajstopy pod spodem ;-) wiosna wybralam sie w tych gaciach do lekarza. dobrze ze mialam polar!!! musialam wsadzic rece do kieszeni polara i przez te kieszenie trzymac gatki w garsci - z golego brzucha po prostu sie zsuwaly ;-( ide sobie, patrze pod nogi a te nogawki jakos wloka sie po ziemi - omal mi gacie na kolanach sie nie zatrzymaly ;-)

teraz kupuje w ciucholandach i na wyprzedazach zwykle spodnie (nieciazowe) za male pieniazki ;-) np. u mnie w Qiosque sa teraz spodnie po ok. 35-40 zl. ;-)

z ciazowych spodni polecam takie ktore sa wiazane kopertowo - to sie jakos trzyma ;-)

Jak kupujecie spodnie ciążowe zwracajcie uwagę jak są uszyte. Pierwsze ciążówki jeansowe kupiłam za 120 zł i są to dla mnie pieniądze wyrzucone w błoto. Miałam je na sobie tylko 2 razy i powiedziałam sobie że ich nigdy więcej nie założę. Tak spadają z tyłka podczas chodzenia. Rozmiar jest w porządku tylko są źle uszyte. Jak biodrówki z dodatkowym ściągaczem na brzuch. Zero wyprofilowania na brzuch. Gdy zaczął mi rosnąć brzuszek to z przodu uciskają a z tyłu jest cały czas luz, nie wspominając o tym że ściągacz jest tak uszyty iż non stop opada.
Drugie kupiłam w komisie za 50 zł i są to zwykłe spodnie z materiału H&M. Nic nie opada, nie uciska, trzymają się na tyłku i są wyprofilowane tak jak trzeba dla ciężarnej mamy.

Ja z kolei kupiłam pierwsze spodnie ciążowe gdy wchodziłam w 3 miesiąc (mieściałam się jeszcze w swoje ubrania ale nie było to konfortowe i dobre dla dzidzi) i używałamm ich do 8 miesiaca . Są dobrze uszytem nie opadaja, rozmiar mój (choć tanie nie były). Drugie spodenki za 40 zł zamówiłam sobie na allegro i mam je chyba od 5 miesiaca. Z racji tego, że rozmiar niby mój (ale jakby wiekszy)noszę je teraz bez żadnego problemu.

a ja Wam powiem że nie kupiłam spodni ciążowych....chodzę w getrach które są dla mnie rewelacją...

Mnie tak potwornie swędział brzuch, że nie mogłam nosić nic obcisłego. Sprawdzały się więc za duże ciuchy a latem takie bardzo szerokie tuniki:-) Porażką dla mnie jest krem z ziajki dla kobiet w ciąży. Jest gęsty i mało wydajny. Lepsze są kosmetyki o konsystencji oliwki lub sama oliwka. Poza tym jest na forum temat "polecam/odradzam" i tam jest więcej na ten temat.

reklama
Nina, ja byłam niejako zmuszona, do biura w getrach nie mogłam chodzić :-)
Kochana tylko że ja też do 6 miesiąca ciąży chodziłam do pracy i też pracuję w biurze:-), getry są naprawdę przeróżne niektóre nawet wyglądają jak spodnie a do nich zakładałam ładne przedłużane bluzki lub tuniki i efekt był naprawdę dobry:-) teraz mam jedynie problem bo kurtki i płaszcze zimowe które posiadam nie da rady już zapiąć, a jestem w 7 miesiącu ciąży i nie opłaca mi się kupywać specjalnie czegoś na dosłownie miesiąć....tak że z utęsknieniem wypatruję wiosny:-)
Pozdrawiam wszystkie brzuchate:-)

Do góry