reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co nowego dzisiaj zjemy?

niczka ja kupuje takie w pudeleczku i je mozna i na cieplo i na zimno o roznych smakach z nestle chyba to raczej taki drink a nie koktajl a zreszta nie wiem sama czy sie roznia:tak:
a my juz podjadamy gluten:tak:deserki te po 8 m-cu ze zbozem albo platkami maja dodatek glutenu...rozne sa zdania nie pisze tego zeby wywolac dyskusje tyklko tak poprostu no i spageti ze sloiczka dzisiaj bylo z domieszka niebieskiej skarpety:-Dsmakowalo
ja nie mam pomyslow na deserki:-(sloiczki daje bo duzy wybor,dajcie jakis przepisik

reklama
Kasirka fajnie fajnie :-)
Smarcik i co smakuja Igorkowi mrozonki :-) chyba tez zakupie i zrobie taki deserek synkowi :tak:

A ja mam pytanie wiem ze bylo juz tutaj wielokrotnie zadawane ale juz jakis czas minal nasze dzieciaczki juz bardziej maja rozszerzona diete wiec pytam - ile mniejwiecej wasze dziciaczki jedza w ciagu dnia (niektore tez w nocy) i mniej wiecej w jakich godzinach.
Bo moj Nikodem cos ostatnio gardzi mleczkiem i zastanwaiam sie czy mu poprostu za duzo nie daje jedzonka ze poprostu on jest najedzony wiec dlatego chcialabym zobaczyc jak to jest uwas.

U nas mniejwiecej tak wyglada:

* Godzina 6.00 albo 8.00 zalezy jak sie Nikodem obudzi jest samo mleczko jakies 120ml nieraz 160ml
* potem tak 10.00 albo 11.00 rano kaszka z owocami na gesto (nieraz caly talerz gleboki a nieraz tylko pol),a jak zje tylko pol to jeszcze tak za 1,5 godziny mleczko daje czasami wypije a czasami niechce
* Potem tak 14.00 obiadek mniejwiecej 190g,
* 16.00/17.00 - mleczko roznie albo 120 albo 180ml zageszczone kaszka albo normalne
* tak o 18.00 deserek jakis zwykle pol sloiczka, albo jakis banan albo jogurcik owocowy,
* no i tak okolo 19.00 po kapieli albo 20.00 mleczko zageszczone kaszka

Sami, u nas nie zmieniło się za bardzo. Jest tak, jak w poprzednim m-cu.
7.30 - mleko ok. 130 - 150ml
11.30 - 110 kaszki na gęsto + 130g deserek (raczej zjada wszystko)
15.00 - mleko ok. 210ml (tak powinno być, czasem zje wszystko, a czasem tylko 150ml, to wtedy kolejny posiłek daję szybciej)
19.30 - 110 misiowy ogródek + 130 zupka (ostatnio coś mi przy tym marudzi, albo przestałą jej bobovita smakować, bo gerber nhadal jest fajny)
23.30 - mleko ok. 210ml.

sami jadlospis Igorka narazie od jakiegos czasu jest staly
  • ok 6 rano cycus
  • miedzy 9:30 a 10:00 kaszka manna 3 lyzeczki na 100ml wody + owoce ( jabbko lub banan lub cos z mrozonek najlepiej smakuja malinki:tak:)
  • ok 12:30 zupka z mieskiem 200g
  • ok 16:30 cycus
  • 19:30 kaszka bobo vita na 210 ml mleka
  • i tu jest roznie raz o 23 raz ok 2 cycus
od stycznia bede chciala zamienic godzine cycusia z 16:30 na 17 bo nie wiem czy sie wyrobie wrocic z pracy.....ale zobaczymy

a w miedzy czasie cos do picia i owoc

No tez mi sie tak wydaje ze cos pozo ten obiadek Pysiu podajesz :tak:

A te porcje mleka jak podlam ze Nikodem tyle pije to od jakiegos czasu to sie troche zmienilo bo nieraz tylko wypija po 50ml bo czasami niechce wlasnie pic tgo mleczka moze mu zmienie na inne :confused:

reklama
Sami wklejam jeszcze raz schemat:
Według opublikowanego w 2007 roku przez ekspertów schematu żywienia sztucznego niemowląt dziecko w wieku 8 miesięcy powinno jeść 5 razy w ciągu doby.
1x ok. 180 ml mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutanowej (6g na 100ml)

2x ok. 180 ml mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (6g na 100 ml)

1x zupa ok. 200 ml zupa- przecier jarzynowy z ½ żółtka co drugi dzień i z gotowanym mięsem (10-15 g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu)

1x kaszka na mleku następnym lub deser mleczno-owocowy, przecier owocowy lub sok – nie więcej niż 150 g.

Smarcik przepraszam za blondynkowe pytanie: czy ty te owoce rozmrazasz i dodajesz do kaszki czy takie zamrozone?
Szminka jak to z domieszka niebieskiej skarpety :eek:
chyba mam jakis slabszy dzien rozumowy :zawstydzona/y:

Do góry