reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co nowego dzisiaj zjemy?

reklama
Maciej dziś dostał po raz pierwszy banana...nie ciekawie się zaczęło robił okropną minę ale później zasmakował i troszkę zjadł :tak:

a my podjadamy chlebek ryzowy-smakuje i ladnie sie rozpuszcza w buzce:tak:byla tez salatka owocowa ze sloiczka i kawalek cytrynki na skosztowanie hehe minka byla jak nie wiem co:szok:

A u nas z nowosci:
zoltko - mniam, czy napenwo nie mozna dawac wiecej niz pol co drugi dzien?
gotowana dynia z jablkiem (domowej roboty) - mniam
zrobilam tez dynie z marchewka z kleikiem kukurydzinaym z odrobina masla, ale narazie tylko probowal. Samkowalo

a dajecie sie dzieciom "bawic" jedzeniem? bo ja czasem daje a M mnie goni.
Szminka a ten chlebek ryzowy to jaki?
Szukalam koktajli i nie znalazlam. jak zwykle:zawstydzona/y: , oni poprostu chowaja przedemna wszystko w sklepach :-p
Monika a mala sie kaszka nie zakrztuszala?

Niczko Ala sie nie zadławila bo wiesz ta kasza byla miekka bo ja lubie taka troche rozgotowana;-), a ostatnio dostala w łapke kawałek banana smakowalo:tak:Na tym zdjeciu to jej troche pomgalam bo jej z łapci wylatywał:-D
8e9hc45.jpg

ja dalam malemu rodrobniony widelcem banan ale mu nie smakowalo. W reke tez mu dalam i sie caly wymazal :-D bo mu sei wlasnie slizgalo.
Tyle, ze jak on odgryzie kawalek od czegos - np. banana czy jablka to ja mu zabieram bo wlasnie nie wiem czy moze sie udlawic czy nie.
ale fakt nie pomyslalam, przeciez ta kasza jest drobna :tak:

znalalzlam wiec wklejam:
Według opublikowanego w 2007 roku przez ekspertów schematu żywienia sztucznego niemowląt dziecko w wieku 8 miesięcy powinno jeść 5 razy w ciągu doby.
1x ok. 180 ml mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutanowej (6g na 100ml)

2x ok. 180 ml mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (6g na 100 ml)

1x zupa ok. 200 ml zupa- przecier jarzynowy z ½ żółtka co drugi dzień i z gotowanym mięsem (10-15 g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu)

1x kaszka na mleku następnym lub deser mleczno-owocowy, przecier owocowy lub sok – nie więcej niż 150 g.

Rozkład godzinowy posiłków zależy od rytmu dnia dziecka, wskazane jest zachowanie przerwy nocnej w karmieniu.
Konsystencja mięsa i jarzyn powinna stymulować żucie pokarmu. Najlepsze do picia dla niemowląt będą naturalne soki owocowe i warzywne (nie więcej niż 150 g) i oczywiście dobrej jakości woda niegazowana.

reklama
dzisiaj maly wcinal biszkopty....zobaczymy czy beda skutki uboczne mam nadzieje ze nie

i z nowosci najbardziej smakowal mu krem tiramisu i rano polizal musztardy czeskiej - nie pogardzil:happy::confused:

niczko ja mam zamiar w nastepna sobote dac pierwszy raz rybe ponoc najlepsza kargulena teraz musze ja upolowac w jakims sklepie:tak:

Do góry