reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Co już umiem - mamy dzielą się swoimi radościami

mój Bartek daje dziubka jak mu się daje buziaka, mówi rózne słowa ale najlepiej to mu wychodzi tata.Siedzi już w miare stabilnie jak go się posadzi a raczkować za nic nie chce!! ostatnio zaczeliśmy go wkładać do chodzika ale jeszcze nie odkrył że w tym ruszać się można!!Jak daniel mówi do niego daj boksa to młody po twarzy leje
4b90890851ecc13e838159637468d00d,10,19,0.jpg
jak go podciągam do siadania to staje na nóżki.Przybija piątke i chichra się całe dnie ,uśmiech mu z twarzy niezchodzi no chyba że płacze

reklama
to i ja sie pochwale nowymi umiejetnosciami:
jak mu sie chce to sam sobie trzyma butelke z soczkiem i samodzielnie pije, jak je cos w nie duzych kawalkach to nabijam mu to na widelczyk a on sam daje sobie to do dziubka no oprocz tego siedzi raczkuje stoi podparty o cos i wedruje tak sobie trzymajac sie np lozka czy mebli i to chyba na tyle :-D

U nas podobnie jak u patrysi
Mały sam z widelca ściagnie do buźki mówi mama ama tata i wiele nie zrozumiałych sylab typu wr br gr:-Di ach i eti
stoi raczkuje i pcha pufke przed soba to jego ulubione zajecie bo wszedzie dojdzie:-D
a i ostatnia zabawa to przy dekoderze właczanie i wyłaczanie

Nasz mały ksiaże z kolei nauczył się pokazywać jaki jest duuuży, ile ma kłopotów naśladuje indianina i gra sobie na wargach a ile przy tym radosci... :D

Nasz Amadeuszek mówi
-mama
-tata
-baba
-dziadza
-cocia
-ala
-kupa -> ostatnio mu sie wyrwało
-am
-dada
-mniam
-daj
-tam
-jogi-gogi
-kojkoj
i wiele typowych dla siebie a mniej zrozumiałych dla nas. Ciekawa jestem którw są świadomie wypowiedziane a które jeszcze nie :blink:

Poważnie ma 8 miesiecy i 2 tygodnie i tyle mówi tym bardziej nas to cieszy ponieważ starszy synek ma 2 latka i 7 miesięcy i jest w stanie powiedzieć tylko
-mama
-tata
-babcia (do niedawna było baba)
-piupia tzn głupia ;p
-nie
-tak
-dada
-ciocia
-am
-mniam
Tak wiec dziecko dziecku nie równe nawet w najblizszej rodzinie

reklama
a moja mała mówi:
-najczesciej baba
-papab albo babap-
-pap,
-da,
-mowila tata ale juz przestala ale to tak fajnie szeptem:)
- a mama za cholere nie che powiedziec:(

Do góry