reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co już umiem...czyli postępy rozwojowe i zachowanie Naszych Maluszków ;-)

reklama
Gratki dla Kubinka! Emilka też sygnalizuje i nie robi do pampka :) Woli zatrzymać niż do pieluchy zrobić. W domu mam nocnik ale u mojej mamy robi na kibelek :D I nie wiem czy kupić jej tam drugi nocnik czy raczej taki zmniejszacz deski :D
Powiem wam że cieszę się że tak nauczyłam Emilę na nocnik robić, chociaż niektórzy mnie straszyli że to fatalny pomysł i w ogóle tylko dla dziecka krzywda. Moja ciocia opowiadała mi, że zaczęła sadzać swoją córkę na nocnik jak ta miała 6 m-cy (to tak jak ja Emilę) i potem ona jak miała juz roczek i sama chodziła to wiedziała że ma nocnik pod łóżeczkiem i sama go wyciągała stamtąd jak chciała kupę, mam nadzieję, że Emilka też się ładnie nauczy, wszystko na to wskazuje!

Freiya, no jak to krzywdę? przecież jak dziecko już samo siedzi to nie jest problemem posadzenie go na nocniku.
Powiem Ci, że mój kolega całkowicie odpampkował swojego syna w wieku 6 miesięcy! gdyby nie to, że znam ich osobiście, nie uwierzyłabym, mały od 3miesiąca życia robił kupę do takiej małej miseczki, trzymali go na rękach i pod pupą ta miseczka, mały szybko załapał i praktycznie po kilku dniach nie było mowy o kupie w pampku, później poszedł za ciosem i przestał sikać w pieluchę, a odkąd skończył pół roku, nawet po nocy pampki były totalnie suche. Teraz lata w majteczkach i jak che siku albo kupę to stale w rozkroku i woła "iiiiiii".

Wiesz jakie sa nieraz porady mądrych doradców ;) Słyszałam już, że jak się za wcześnie dziecko sadza na nocnik to może się zablokowac i potem już w ogóle się nie załatwi :D (dla mnie bez sensu, skoro od małego jest tak przyzwyczajona, to nigdy nie będzie to dla niej dziwne)

Kubie łatwiej załatwić się na nocnik, jednak to pampek go blokował :) najważniejsze, że pierwsze koty za płoty, mam nadzieję, że w sikaniem też pójdzie tak łatwo, choć "mądrzy doradcy" złowróżą, że chłopców jest ciężko odpieluchować, zobaczymy czy się uda i w następne wakacje pożegnamy się pieluchami.

Emilka rozumie już sporo słów, rozumie papapa (macha rączką), rozumie brawo (klaszcze i się smieje), rozumie mama, tata, kotek, am am(otwiera buzię) i jeszcze kilka i umie pokazac oko, trzeba jej mówić "gdzie mama ma oko" albo "gdzie lala ma oko" i ona wskazuje palcem oko :)

U nas też "gdzie mama ma oko", papa, wie który to miś i jak położymy jej kilka zabawek i powiemy pokarz, który to miś to wyciąga misia. Czasami robimy tak, że zabieramy misia i pytamy który to miś, wtedy nic nie bierze do ręki. A to miś z Bebilonu taki mały promocyjny ;)))

Freiya, Kota chyba dam Wasze wypowiedzi mojemu K przeczytać, bo chcę tez kupic Lenie już nocnik, żeby ja zacząć sadzać chociaz po spaniu,a ten mi mówi że to za wcześnie ect ect (naczytał się chłopak i sie boi)! Powiedzcie mi tylko macie zwykłe nocniki czy jakieś grające może?

reklama
Do góry