reklama
Sosnowiczanka
Mamusia Alanka :)
A Alan wczoraj pierwszy raz sam stanął na wlasnych, wyprostowanych nogach trzymajac sie mebli
Miśka dzisiaj pierwszy raz wyszła na raczkach poza strefę (nie wypuszczaliśmy jej z "bezpiecznego" placu z kołderką, żeby się nie uderzyła ;p) i bez postoju pokonała długi dystans na raczkach z salonu, przez przedpokój, do łazienki (kolanka czerwone, ale M to nadzorował ). Nie miałam problemu z uśpieniem jej po tym wyczynie
W piątek nagle nauczyła się robić świadomie papa, a od dzisiaj fascynują ją własne dłonie, tzn. to że palce się zaciskają i i prostują Nawet we śnie otworzyła na chwilę oko, sprawdziła, czy nadal działa sztuczka z palcami i spała dalej
Moje dziecko, które ciągle niechętnie jej papki, po prostu wychodziło z siebie, żeby pomamlać ..... kiszonego ogórka, którego jadł M Tak się do niego rwała, że myślałam, że wypadnie. I nie raz, ale za każdym razem, kiedy M cofał rękę z ogórkiem.
W piątek nagle nauczyła się robić świadomie papa, a od dzisiaj fascynują ją własne dłonie, tzn. to że palce się zaciskają i i prostują Nawet we śnie otworzyła na chwilę oko, sprawdziła, czy nadal działa sztuczka z palcami i spała dalej
Moje dziecko, które ciągle niechętnie jej papki, po prostu wychodziło z siebie, żeby pomamlać ..... kiszonego ogórka, którego jadł M Tak się do niego rwała, że myślałam, że wypadnie. I nie raz, ale za każdym razem, kiedy M cofał rękę z ogórkiem.
Ostatnia edycja:
żabcia_tbg
Maciusowa Mama
Kota, Freyia u nas też jest to samo uderzanie przedmiotem o przedmiot.
Maciuś jak je mówi mniam mniam i coraz częściej przemieszcza się w pozycji pionowej przy meblach. Ostatnio M trzymał niunia za palce a ten bardzo ładnie podnosił nóżkę na schodach i wchodził. Gdy tylko gra muzyka Maciuś podrywa się do tańca ... nawet próbuję tańczyć jak Myszka Miki i przyjaciele na koniec bajki :-)
Oddaje zabawki jak mówię daj mamusi to daje.
Wyciera sam rączki chusteczkami wygląda to śmiesznie ale robi to coraz częściej jak mu dam chusteczkę.
No i od dłuższego czasu bardzo go interesują kręcące się kółeczka w samochodzikach.
Maciuś jak je mówi mniam mniam i coraz częściej przemieszcza się w pozycji pionowej przy meblach. Ostatnio M trzymał niunia za palce a ten bardzo ładnie podnosił nóżkę na schodach i wchodził. Gdy tylko gra muzyka Maciuś podrywa się do tańca ... nawet próbuję tańczyć jak Myszka Miki i przyjaciele na koniec bajki :-)
Oddaje zabawki jak mówię daj mamusi to daje.
Wyciera sam rączki chusteczkami wygląda to śmiesznie ale robi to coraz częściej jak mu dam chusteczkę.
No i od dłuższego czasu bardzo go interesują kręcące się kółeczka w samochodzikach.
Nastazja
Mama Adama Łobuza I
-Adaś staje w łóżeczku na proste nogi
-porusza się jak dżdżownica
- ładnie siedzi (ale z leżenia jeszcze nie potrafi sam usiąść)
- przy meblach i na kanapie przechodzi do klęku
- najczęściej mówi : mama, baba, nie i ama (jak chce jeść)
- paluszkiem pokazuje "ty ty ty"- oczywiście z uśmiechem na twarzy
-porusza się jak dżdżownica
- ładnie siedzi (ale z leżenia jeszcze nie potrafi sam usiąść)
- przy meblach i na kanapie przechodzi do klęku
- najczęściej mówi : mama, baba, nie i ama (jak chce jeść)
- paluszkiem pokazuje "ty ty ty"- oczywiście z uśmiechem na twarzy
inka85
Mamusia Aleksego
A ja się zastanawiam czy rozwój mojego dziecka nie idzie w parze z zębami :-)
Bo od tygodnia jak zaczęło się marudzenie Mlody wstaje i dzis jak już pękło na dobre dziąsło to zaczął raczkowac, bo do tej pory czołgał się jak prawdziwy żołnierz ;-) i nawet progi mu nie straszne :-)
Jeśli chodzi o mowę to lipa, wcześniej coś sylabizował a od jakiegoś czadu tylko krzyczy, piszczy i robi brrrrr!
Siada jedynie z raczkowania bo z leżenia mu się nie chce :-)
Bo od tygodnia jak zaczęło się marudzenie Mlody wstaje i dzis jak już pękło na dobre dziąsło to zaczął raczkowac, bo do tej pory czołgał się jak prawdziwy żołnierz ;-) i nawet progi mu nie straszne :-)
Jeśli chodzi o mowę to lipa, wcześniej coś sylabizował a od jakiegoś czadu tylko krzyczy, piszczy i robi brrrrr!
Siada jedynie z raczkowania bo z leżenia mu się nie chce :-)
R
rojku
Gość
No moje dziecko nareszcie raczkuje... już myślałam, że ominie ten etap rozwoju jak mama.
Na razie pełzała w szalonym tempie. No i staje sobie sama przy łóżku
Na razie pełzała w szalonym tempie. No i staje sobie sama przy łóżku
xxasienkaxx2
MamusiaMichasia:*
rojku gratulację:*
mój mały za to intelektualnie idzie jak burza jak ma dobry dzień to gada jak najęty buzia mu się nie zamyka a dzisiaj bylismy u lekarza i Michał ciągnął za rękaw kobitkę która siedziała obok nas;p;p najpierw patrzył się na nią i gadał a ona nie zareagowała więc zaczął ją ciągnąć za rękaw żeby zwróciła na niego uwagę;p
podciąga się przy czym się da żeby stanąć ale stoi jeszcze koślawo więc sama go do tego nie zachęcam no i podłogi jego tylko że lata po chacie do tyłu ładnie staję na czworaka i macha dupcią więc nie jarzę czemu nie rusza do przodu tylko cały czas na raka
https://www.babyboom.pl/niemowleta/rozwoj/kryzys_osmego_miesiaca.html
nie wiem czy ten wątek jest odpowiedni ale artykuł bardzo fajny więc wklejam;p zachęcam do czytania:*
mój mały za to intelektualnie idzie jak burza jak ma dobry dzień to gada jak najęty buzia mu się nie zamyka a dzisiaj bylismy u lekarza i Michał ciągnął za rękaw kobitkę która siedziała obok nas;p;p najpierw patrzył się na nią i gadał a ona nie zareagowała więc zaczął ją ciągnąć za rękaw żeby zwróciła na niego uwagę;p
podciąga się przy czym się da żeby stanąć ale stoi jeszcze koślawo więc sama go do tego nie zachęcam no i podłogi jego tylko że lata po chacie do tyłu ładnie staję na czworaka i macha dupcią więc nie jarzę czemu nie rusza do przodu tylko cały czas na raka
https://www.babyboom.pl/niemowleta/rozwoj/kryzys_osmego_miesiaca.html
nie wiem czy ten wątek jest odpowiedni ale artykuł bardzo fajny więc wklejam;p zachęcam do czytania:*
Ostatnia edycja:
Sosnowiczanka
Mamusia Alanka :)
Przed chwilą Alanek trzymając sie ławy postawil pierwsze kroki
reklama
Podziel się: