reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
Witam :-)

Ania, Kruszka, bardzo dziękuję za rady. Zawsze lepiej zapytać kogoś już doświadczonego zamiast eksperymentować. Ja naprawdę bardzo bym chciała od początku uczyć dziecko tzw. samodzielności, ale wiadomo jak to jest. Każde dziecko jest inne i inaczej reaguje na różne sytuacje. W każdym razie plan jest, a to podobno połowa sukcesu ;-). Na szczęście nie mamy blisko żadnych ciotek, kuzynek i sióstr, które by mogły nauczyć ciągłego noszenia. Zresztą i tak na pewno będę co chwilę prosić Was o jakąś radę :-). A to spanie, a to karmienie, a to spacery, ubieranie i mnóstwo mnóstwo innych spraw. Także bądźcie czujne i cierpliwe :-D.

Gochson, tak, przeważnie lekarze zapisują dupka od 16 dc. Ale moim zdaniem, to straszne uogólnienie, bo nie każda ma książkowe 28 dniowe cykle. Może się zdarzyć, że owulacja będzie np. 20dc i wtedy dupek od 16dc jest niewskazany. Najlepiej monitorować cykl, chyba, że masz cykle regularne i wiesz kiedy owulacja. Kiedyś pytałam o to gina i powiedział, że dupek wzięty na 1 dzień przed owu nie zablokuje jej, ale już na kilka dni przed....?

reklama
Gochson, ja Ci mogę jedynie powiedzieć ze swojego doświadczenia, że brałam go od 16dc przez 10 dni. Tyle, że ja miałam go zapisanego na plamienia przed @. W końcu i tak dałam sobie z lekami spokój, bo mi nie pomagały, a wręcz szkodziły (jak np. clo). Najlepiej mieć zaufanego lekarza, który wie co robi i nie traktuje każdej pacjentki standardowo. Czy Twoje cykle są regularne? Wiesz, że masz owulację? Ile dni trwają cykle? Zresztą widzę, że macie już dziecko :-). Brałaś przed zajściem jakieś leki?

Witam. Dziewczyny czy możecie mi napisać jakie działanie przy staraniach ma duphaston i jak powinno się go brać prawidłowo ? Mnie lekarka mówiła, żeby od 16 dc, ale wiem, ze zazwyczaj tak lekarze mówią.

Gochson podpisuje sie pod tym co napisala Aneczek. Co prawda nigdy dupka nie brałam, ale z tymi owulacjami to jest różnie. ja np mam owu ok 20 dc,a ostatnio miałam nawet 25 dc. Wiem poobserwuj swój organizm, a najlepiej monitoruj cykl, jesli możesz. Powodzenia :)

Zresztą na co masz zapisanego tego dupka? Bo zaczynają mnie wkurzać lekarze, którzy zapisują leki bez potrzeby. Jeżeli masz owulację, prawidłowe cykle i żadnych niepokojących objawów, a przede wszystkim prawidłowy poziom hormonów, to na co leki?

Mam problem z utrzymaniem ciąży. Pierwsza ciąża zakończona poronieniem (nic nie brałam), przy drugiej brałam Duphaston jak tylko test ciążowy był pozytywny (były również plamienia) i urodziłam synka, trzecia ciąża zakończona poronieniem (nic nie brałam).

Cykle mam w miarę regularne 23-26 dni. Test owulacyjny pokazywał owulację, lekarka w 11 dc widziała pęcherzyk.
Z jednej strony się boję, czy ten lek nie zaburzy mojego cyklu, a z drugiej strony jak ma pomóc w zagnieżdżeniu się zarodka to czemu nie spróbować.

Ostatnia edycja:
Gochson, skoro masz regularne cykle i wiesz, że owulacja wystąpiła, a dodatkowo jesteś pod opieką zaufanego lekarza, to bierz dupka jak przepisała Tobie gin. Zresztą wydaje mi się, że ginka zapisała Ci tego dupka na wydłużenie II fazy, bo masz bardzo krótkie cykle i możesz mieć dość krótką fazę lutealną. Więc jeżeli masz go brać standardowo od 16dc przez 10 dni, to automatycznie powinno Ci to wydłużyć cykl. Ja przed zajściem w ciążę plamiłam co cykl, nawet w cyklach z duphastonem. Również w szczęśliwym cyklu plamiłam przed terminem @. Wtedy kompletnie nic nie brałam od dwóch miesięcy i się udało. Wydaje mi się, że jak zarodek jest silny, są dobre warunki do zagnieżdżenia i żadnych innych chorób po drodze, to wyjdzie z dupkiem czy bez. Jeżeli zarodek jest słaby, to nawet tony leków nic tu nie pomogą. Natura i tyle. A przede wszystkim DOBRY LEKARZ! Powodzenia :-)

Aneczek śliczny brzusio... mój mąż mówi że oszalałam, ale ja znów chciałabym być w ciąży, tęskni mi się za brzuszkiem i kopniakami...
Aneczek plan planem jak się maleństwo urodzi to sama wszystko zweryfikujesz. Ja małego od początku uczyłam spania w łóżeczku, ale jak są noce że budzi się po 5 razy to po ostatnim karmieniu (około 5 rano) biorę go do nas do łóżka by pospał jeszcze z godzinę. A zawsze zarzekałam się że nie będziemy barć go do siebie...

Gochson duphaston to nic innego jak progesteron, jeśli ufasz lekarzowi to bierz go wg wskazań. Miałaś monitoring cyklu więc nie powinnaś sobie rozregulować cyklu, bo zaczniesz brać po owu. Jeśli masz cień wątpliwości co do diagnozy, idź do innego na konsultacje, wśród lekarzy nie ma nieomylnych a takich którzy schematycznie podchodzą do pacjetek jest na pęczki.Ja brałam dupka już po potwierdzeniu ciąży od około 5 tygodnia ciąży aż do końca piątego miesiąca 3x po 1 tabletce, dopiero pod koniec zmniejszałam dawki.

Kruszka ja mam to samo :(

Ostatnia edycja:
reklama
Kruszka, Agusiek, nie dziwię się Wam wcale. Ja jestem w pierwszej ciąży, a już planuję następną :-D. Oszalałam na punkcie ciąży, dzieci i wszystkim co z tym związane. Mój A mówi, że gdzie się nie ruszy (włączając w to nasz komputer), wszędzie tematy typu: ciąża, pieluszkowanie noworodka, karmienie noworodka, poród, dzieci i inne tego typu. Śmieje się ze mnie, a ja mu dziś mówię, że to pierwsze dziecko i tak to jest. A on na to: pierwsze? A chcesz mieć więcej dzieci? Na co ja mówię, że OCZYWIŚCIE, ŻE TAK!!! :-D Zrobił wielkie oczy i dodał pod nosem: O Jezu. :rofl2: Hehe. Biedak sam tylko wie co przeszedł ze mną przez ostatnie 1,5 roku.
Życzę Wam, żeby jak najszybciej się udało!!!

Do góry