reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
Tak, miałam 75g, rozpuszczone w takim niebieskim plastikowym kubeczku. Też nie jestem za słodkimi napojami - te z kartonu rozcieńczam mineralką, kawy i herbaty najczęściej nie słodzę w ogóle. Ale to mi weszło nawet dobrze :)

reklama
to tylko i wyłącznie zależy od tego kiedy hormony zaczną wracać do normy, wtedy włosy przestaną wypadać, nie martw się Królowa nie wyłysiejesz na pewno. Ja mam bardzo cienkie włosy i jak na razie je ma :tak:

Gryzoń - wykład bardzo pouczający :) Ja na przykład nie miałam o tym pojęcia :) i cieszę się, że mnie uświadomiłaś :)

Królowa - mi to nie będzie brakować ciąży - już mam problemy z wkładaniem butów zimowych :)
A jakoś nie zauważyłam różnicy w włosach w stosunku do tego sprzed ciąży. Nawet wydaje mi się, że nie będzie mi szkoda jak ich trochę ubędzie, bo są cholernie ciężkie i niewygodne.(chociaż może mi się wydaje). Aczkolwiek ja słyszałam, że to jest tak, że po ciąży wypadają tylko te, które przyrosły podczas ciąży. Nie wiem czy to prawda.

Mavika - trzymam kciuki za wyniki &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& Mój lekarz ostatnio powiedział, że zastanawia się czy wysyłać mnie na badania glukozy z obciążeniem, bo wyniki mam bardzo dobre - ciśnienie, glukozę na czczo, wagę itp. a wie, że to nieprzyjemne.
Z drugiej strony tak sobie myślę, że sama dla siebie chyba wolałabym zrobić, żeby mieć pewność, że wszystko ok.

A swoją drogą - ile przytyłyście? mi na ostatnich badaniach wyszło, że od początku ciąży 7,5 kg i zastanawiam się czy to dużo.

Ikasia - bardzo się cieszę, że macie plan :))) i trzymam kciuki za kolejne badania &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Agitatka - myślę, że to bardzo prawdopodobne, że to były bóle owulacyjne :)) Mój lekarz mówił, że jak po clo boli to dobry znak :)) chociaż mnie akurat nieszczególnie bolało (ale to podobno zależy od organizmu).
Trzymam kciuki &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

A w sprawie synka - wiem, że gorączka jest stresująca, ale to dobrze, bo jeśli jest infekcja, to gorączka znaczy że organizm walczy z tą infekcją. Nie martw się - po prostu musi mu się dobrze ukształtować system immunologiczny - żeby sam potrafił się bronić przed infekcjami :))

Pachnąca ja doskonale rozumiem, że gorączka to znak, że organizm się broni, ale w jego przypadku jest tak, że już dwa razy gorączkując miał drgawki gorączkowe. Powiem ci szczerze, że to wygląda strasznie i jest dla mnie bardzo mocno stresujące i to przeżywam.

Fioletowa - głoski [sz, rz, cz, dż] dzieci mają czas do 5-go roku opanować. wcześniej moga je zamieniać na [s, z, c, dz] lub [ś, ź, ć, dź]. Nieprawdłowością jest jednak aby podczas ich artykulacji wkładały język między zęby - wtedy warto się zwrócić do logopedy. Jeżeli chodzi o głoskę [r] jest to najtrudniejsza głoska do wymowy (nawet jeżeli dziecko ją wymawiało w okresie gaworzenia) i do 6 r. ż. dzieci mogą zamieniać ją na głoskę [l] (do trzeciego roku życia także na głoskę [j] ). Tak więc kochana daj małemu troszkę czasu :) Obecnie jedyne co możesz robić to kiedy młody mówi np [lyba] powtórz po nim poprawnie - "tak to jest ryba" ale za nic w świecie nie mów mu - "nie lyba tylko ryba" - prawdopodobnie nawet nie usłyszy różnicy (ma do tego prawo) i tylko się zezłości :))

dzięki za info, no to na razie się nie będę przejmować
no i nie wkłada języka między zęby
[mam jednego ucznia, który tak robi w drugiej klasie podstawówki]

no właśnie tak robimy, choć czasem jest i "nie lyba", ale będę to ograniczać
czasem "dla śmiechu" jest powiedz "rower", ale on cieszy się razem z nami :-D nie irytuje się
momentami są śmieszne sytuacje, tak jak ze dwa dni temu, młody podśpiewuje "gwiezdny slak"
mąż już zmarszczony "jaki srak, jak ty mówisz?" a młody "nie slak tylko slak" 3 sekundy namysłu mąż "aaaa szlak" ;-)

reklama
Do góry