reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
Kamii i jak? Rozkręca się?

Kruszka też obstawiam L4. Nie kłóćcie się tylko pogadajcie na spokojnie.

fioletowa, leż i odpoczywaj. Ja też miałam ćwiczyć, spacerować ale stwierdziłam że nie będę szaleć zwłaszcza na początku gdy muszę się praktycznie zmuszać do wstawania z łóżka czy krzesła.

Umówiłam się na kolejną wizytę. W poniedziałek o 18.00 znów idziemy podejrzeć naszą kruszynkę. Mam nadzieję, że ma się dobrze.
Mój brak apetytu popłaca. Waga sapdła do tej sprzed 3 tygodni. Nie wiem ile było zupełnie przed ciążą, ale myślę że mam jakieś 2 kg na plusie.
A dziś mój A. pojechał służbowo do Gdańska i wczoraj cały dzień spędziłam przy garach, bo upiekłam mu szarlotkę żeby miał coś dobrego na podróż, upiekłam kawał szynki na wędlinę, zrobiłam leczo żeby miał co zjeść jak wróci, oczywiście dwa obiady na wczoraj - dla mnie i dla niego, przerobiłam pół wora marchewki na soczek dla siebie i na koniec zrobiłam mu tosty na drogę. Padłam z bólem pleców ale nawet nie było czasu mi być niedobrze :)

Ostatnia edycja:
reklama
Ewcik, ja brałam metrofmax, clo i kilka innych ale nie miałam skutków ubocznych żadnych więc nie pomogę. Myślę, że po metformaxie to mało prawdopodobne, może po clo skoro pobudza jajniki? Masz usg w najbliższym czasie?

gryzoń, co to są to niespokojne stopy? To jakiś typowy objaw bardziej zaawansowanej ciąży? Współczuję. Ja ostatnio gdy siedzę w fotelu i oglądam jakiś film nie mogę znaleźć sobie wygodnej pozycji, ciąglę się kręcę, ale moje stopy są spokojne ;)

mavika, ja zaczęłam ćwiczyć po skończonym 14 tyg. Mimo, że było wszystko ok. Myślę, że na początku najlepiej odpoczywać.

A mnie łapie jakaś infekcja :( boli mnie gardło i czuję się jakbym miała stan podgorączkowy. Podjadę do biura, wezmę papiery do domu by tu popracować i jeśli do jutra nie przejdzie to do lekarza :( teraz nie chcę chorować bo zostało mi jeszcze pięć filmów do obejrzenia na warszawskim festiwalu filmowym...

Ewcik - nie martw się ewentualną torbielką - nie jest szkodliwa i prawdopodobnie się wchłonie ;) To się zdarza.
Poza tym wcale nie powiedziane, że to torbielka - jajniki pracują to kłują :)
Jak ja miałam torbielki (może dalej mam) to bolało mnie raczej niż czułam ukłucia. Bolało np. też podczas seksu przy pewnych pozycjach.

Gryzoń - to współczuję syndromu niespokojnych nóg. A miałaś tak wcześniej? czy teraz w ciąży CI się włączyło?

Królowa -to odpoczywaj dużo :)) To najlepszy sposób na wyzdrowienia i opędzenie się od choróbska :)

Cześć dziewczyny, dzieki za rady :)

Szkoda, że mój M nie może ich posłuchac, czasami odnoszę wrażenie, ze gdy mu coś powie ktos inny to bardziej na to zwraca uwage niż na moje słowa. Kochane u niego w pracy z urlopem jest tak, ze on sie zawsze ledwo wyrabia do konca roku, bo część urlopu maja odjete na długie weekendy i nie pracują po świetach BN do sylwestra. Więc zawsze część urlopu juz jest odjeta na starcie. Do własnego wykorzystania ma dokladnie 10 dni, uciułane, bo nigdzie nie bylismy na wakacjach. A to, ze bedzie trochę niższa pensja przez L4? To nic, nie zawsze ta kasa jest najważniejsza :/
Ale problem polega na tym, ze on na stracie powiedział mi NIE. Właśnie bardzo by mnie ucieszyło gdyby sie zastanowił, pogadał w pracy, a on po prostu NIE, bo juz mamy zaplanowane.
Ale wiecie co? Przespałam się z tym i postanowiłam, ze niech robi jak chce, mam to gdzieś. Nie zamierzam sie z nim kłocić wiecej. Jak lekarz bedzie mu chciał dac to zwolnienie to niech sam mu tłumaczy, że nie chce itp. Jak wykorzysta te 10 dni urlopu teraz a w grudniu okaże się, ze będzie potrzebny jakis jeden dzień po coś, albo tak jak Kamii pisze tfu tfu tfu, to bede musiała sobie sama poradzić.

Mavika
uważaj z tym sokiem marchewkowym, w ciazy nie mozna przesadzać z wita A. Poczytaj o tym.

Kamii jeszcze sie rozkręcą dzisiaj:-)

Ewcik nie pomoge, bo nie brałam metrofmaxu, a po clo chyba moze troche bolec podbrzusze

Królowo a kysz na choróbsko, dbaj o siebie :tak:

Witam kobietki z chęcią do was dołączę. w paru zdaniach streszczę swoją historię. Zacznę od przyjemności mam już 3,5 letniego synka :-) Który jest całym moim światem:-D Od roku staramy się z mężem o rodzeństwo, ale bez skutecznie, tzn...01.03.2012 straciłam moje maleństwo:-( W 12 tygodniu dowiedziałam się, że ciąża zatrzymała się na 6 tygodniu, było to poronienie samoistne. Po ogromie badań - okazało się, że mój lewy jajnik wskazuje na wielo torbielowatość i jest o budowie drobnopęcherzykowatej. Dostałam clo od 3 dnia cyklu (przez 5 dni), a od 16 dc Duphaston. To mój pierwszy raz z tymi specyfikami i mam cichą nadzieję, że się uda...teraz czekam na brak okresu...

Kruszka wiem że nie można, ale kupilismy cały wór w tesco po przecenie i z całego i 2 jabłek wyszło raptem 4 szklanki soku na 2 dni. To tak jednorazowo :)

Agitatka witamy! Trzymam kciuki że uda Ci się w pierwszym cyklu jak mnie!

kruszka-obyś miała racje z tym,że się coś rozkręci :tak:
Mavika-nie dobijaj! miałam taką ochotę ostatnio na sok kupiłam masę owocy ,warzyw -włączam sokowirówkę ,a tu dym :szok: no myślałam,ze mnie coś trafi :wściekła/y: i nici z mojego soku :(
Agitatka- Witamy :) to szczęśliwe forum więc na pewno wam sie uda :)

No ja moją sokowirówkę chyba teraz też zajeżdże bo ma tyle lat co ja. Mama ją kupiła jak była ze mną w ciąży :) Może spróbuj sobie zrobić smoothie owocowe blenderem? Codziennie rano do kanapki miksuje sobie brzoskwinię ze śliwkami czy winogronem, bananem lub gruszką z odrobiną mleka.

Poczytałam trochę o witaminie A w soku z marchewki i sie uspokoiłam. Mogę wypić :)

Witamina A jako rozpuszczalna w tłuszczach jest magazynowana w naszym organizmie - w wątrobie, ale w ograniczonej ilości, czyli w odróżnieniu od witaminy C, z witaminą A trzeba postępować ostrożnie, gdyż istnieje możliwość przedawkowania. Jednak pamiętajmy, że zupełnie inaczej jest w przypadku prowitaminy A, jej w zasadzie nigdy nie możemy przedawkować. Wiele osób pytało mnie, czy jeśli bierze kapsułki zawierające m. in. witaminę A, a jednocześnie bardzo lubi soki marchwiowe i pije go codziennie w dużych ilościach to czy nie przedawkuje w ten sposób witaminy A. Zapewniam, że picie w dużych ilościach soku marchwiowego czy chrupanie świeżej marchewki na pewno nie spowoduje przedawkowania witaminy A i związanych z tym skutków ubocznych, a przyniesie tylko same korzyści. Dzieje się tak dlatego, że karoteny czyli prowitamina A nie są właściwą witaminą A tylko jej prekursorem, który dopiero w naszym organizmie zostaje przekształcony w retinol i jego pochodne. Poza tym stopień wchłania karotenów w przewodzie pokarmowym wynosi tylko 30-40 % w stosunku do ilości wprowadzonej do organizmu wraz ze spożytym pokarmem, a ponadto tylko ok. 50 % wchłoniętej prowitaminy A ulega przemianie we właściwą witaminę. Dlatego aktywność witaminowa beta-karotenu jest sześciokrotnie mniejsza niż retinolu. Oznacza to, że zawartość beta-karotenu w produktach roślinnych trzeba podzielić przez sześć, aby otrzymać odpowiednią ilość retinolu, taką którą wykorzysta nasz organizm.

(Cyt. za Wpływ witaminy A na organizm, funkcje skutki niedoboru, wystepowanie - Sciaga.pl)

reklama

Mavika
uważaj z tym sokiem marchewkowym, w ciazy nie mozna przesadzać z wita A. Poczytaj o tym.

ale w marchewce nie ma czystej wit a tylko beta karoten, który jest przerabiany przez wątrobę na wit A - nie da się przedawkować beta karotenu, nawet wit dla ciężarnych zaiwerają np 160% dziennej dawki beta karotenu, jak jest wystarczająco dużo wit A to beta karoten nie jest przerabiany
co innego taka wątróbka która zawiera czystą witaminę A - to można przedawkować

o a nawet na prenatalu jest napisane że zawiera 150% dziennej dawki wit. A

Ostatnia edycja:
Do góry