reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarówki z nerwicą

Ja teraz biore tylko doraznie coś na sen , po porodzie chciałam odrazu wziaśc leki przeciwdepresyjne właśnie. Mój lekarz jest koło 60 i 30 lat pracuje w szpitalu na oddziale w moim psychiatryku , czeka się do niego po 5 godzin w kolejce żeby przyjął, ale chyba będę musiała gdzieś indziej iść bo chciałabym karmić , a nie wiem czy dam radę bez leków :(
inny mlody psychiatra ustawil mojej kolezance sertralinę w dawce 150mg i mowi,ze swojej karmiącej żonie też chce przepisać więc brzmi bezpiecznie.Nie kumam tylko dlaczego jedni lekarze są na nie a inni przepisują jako lek bezpieczny:oo2:o_O

reklama
inny mlody psychiatra ustawil mojej kolezance sertralinę w dawce 150mg i mowi,ze swojej karmiącej żonie też chce przepisać więc brzmi bezpiecznie.Nie kumam tylko dlaczego jedni lekarze są na nie a inni przepisują jako lek bezpieczny:oo2:o_O
Mi pspsychiat powiedziała że przy karmieniu to max 50mg sertraliny można. Bardzo to jest ciekawe...

Hej Sardas,moja psychiatra jest też zdania,że nic nie można przy karmieniu chociaż leksykon laktacji dopuszcza niektore ssri.A co doraźnie możesz brać na sen i w jakiej dawce?
No dokładnie, ja mogę brać Nasen - Zolpidem, ale tylko jak mam problem zasnąć, pół tabletki , ale ja zasypiam nawet po 1/3 . On jest z kategorii B więc jest bezpieczny w ciąży, ale nie można go brać cały czas bo uzależnia . Lekarz powiedział że max Jedno opakowanie pod rząd czyli 20 tabletek , albo tylko wtedy jak potrzebuje. Tylko żeby juz nawet doraźnie nie brac z 2 tygodnie przed porodem.Przez całą ciążę może Z10 tabletek użyłam łącznie. Dlatego ciążę chciałam przejść na tym a potem już normalne uspokajające żeby się wyleczyć z tej bezsenność i. Też jestem ciekawa czemu każdy mówi inaczej.

No dokładnie, ja mogę brać Nasen - Zolpidem, ale tylko jak mam problem zasnąć, pół tabletki , ale ja zasypiam nawet po 1/3 . On jest z kategorii B więc jest bezpieczny w ciąży, ale nie można go brać cały czas bo uzależnia . Lekarz powiedział że max Jedno opakowanie pod rząd czyli 20 tabletek , albo tylko wtedy jak potrzebuje. Tylko żeby juz nawet doraźnie nie brac z 2 tygodnie przed porodem.Przez całą ciążę może Z10 tabletek użyłam łącznie. Dlatego ciążę chciałam przejść na tym a potem już normalne uspokajające żeby się wyleczyć z tej bezsenność i. Też jestem ciekawa czemu każdy mówi inaczej.
Chyba jest mało kobiet z nerwicą w ciąży, lekarze nie za bardzo maja doświadczenie w tym temacie... Boją się też wziąć odpowiedzialność, jakby wrazie czego coś się stało.

Tak może być, wolą nie pozwolić niż powiedzieć że można, jakby coś się stało to kobieta może posadzić lekarza że ten pozwolił jej brać leki co mogły spowodować jakaś wadę u dziecka. Lepiej nie pozwolić brać.

Ja w razie czego doraźnie nam brać hydro.Wczoraj wzięłam na noc 10...i przespałam całą noc.Mam oczywiście wyrzuty sumienia,ale kolejna noc bezsenna chyba by mnie zabiła.Dziś od rana lęk daje mi popalić i nakręcem się,że za chwilę będę w takim stanie jak na początku.Co za debilne koło próbuje zatoczyć...już zaczynam być zła na moją psychiatrę,że odstawiła mi leki.. ale z drugiej strony chyba nie było dużej różnicy...jednak zachłysnęłam się tym ostatnim względnie dobrym samopoczucie i teraz ciężko mi się ogarnąć...co to za g....

Ja w razie czego doraźnie nam brać hydro.Wczoraj wzięłam na noc 10...i przespałam całą noc.Mam oczywiście wyrzuty sumienia,ale kolejna noc bezsenna chyba by mnie zabiła.Dziś od rana lęk daje mi popalić i nakręcem się,że za chwilę będę w takim stanie jak na początku.Co za debilne koło próbuje zatoczyć...już zaczynam być zła na moją psychiatrę,że odstawiła mi leki.. ale z drugiej strony chyba nie było dużej różnicy...jednak zachłysnęłam się tym ostatnim względnie dobrym samopoczucie i teraz ciężko mi się ogarnąć...co to za g....
Jak trzeba wziaśc to trzeba, dobrze że przerwałalas to błędne kolo, ale EdZik pomysl sobie że teraz ta ta bezsennosc już noc ci nie zrobi , nawet w najgorszym wypadku jakby spowodował skurcze to już nic się nie stanie , bo za niedługo masz koniec już :) a od takiej bezsenności nikt nigdy nie umarł :) sen prędzej czy później najdzie sam ale lepiej to wziaśc żeby w te błędne koło nie wpadać , bo potem się już zaczyna denerwować że noc nadchodzi , więc dobrze zrobiłaś :)

Chyba jest mało kobiet z nerwicą w ciąży, lekarze nie za bardzo maja doświadczenie w tym temacie... Boją się też wziąć odpowiedzialność, jakby wrazie czego coś się stało.
Z drugiej strony dziewczyn z depresjami okołoporodowymi i poporowodymi jest pełno, a takie same leki się przepisuje jak przy nerwicy. Mi mój psychiatra powiedział że mam pomarmic trochę a potem da mi triccito żebym doszła do siebie po tym wszystkim

Z drugiej strony dziewczyn z depresjami okołoporodowymi i poporowodymi jest pełno, a takie same leki się przepisuje jak przy nerwicy. Mi mój psychiatra powiedział że mam pomarmic trochę a potem da mi triccito żebym doszła do siebie po tym wszystkim
Oby tylko jakieś depresje poporodowe nam się nie trafiły... Eh

reklama
Te tabletki Nasen zalecil Ci Twoj psychiatra? Mi kilka lat temu ta tabletke dala babcia i wzielam cala na noc, mialam straszne halucynacje i nie wiedzialam co sie ze mna dzieje.. podobno na mlode osoby dziala zupelnie inaczej niz na starsze no i podobno nie powinna mi dac wtedy całej tabletki (ale skad mogla wiedziec) Ale kurde chyba to jest mega silny lek i nie nalezy przypadkiem do gr benzodiazepin?

Do góry